Κλειστά… τα στόματα των πολιτικών για το μέλλον των αγροτών

14-09-2015, 12:19
Κλειστά… τα στόματα των πολιτικών για το μέλλον των αγροτών

Χωρίς απαντήσεις για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, κυρίως το φορολογικό και ασφαλιστικό του μέλλον, τα οποία θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές, ολοκληρώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έπειτα από 3 ώρες το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, παρ’ όλο που τα ερωτήματα τέθηκαν από τους δημοσιογράφους, καθώς κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας και των μετεκλογικών συνεργασιών.

Πλέον το ενδεχόμενο για διευκρινίσεις επί των αγροτικών θεμάτων μετατίθεται για τη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση, απόψε, στο οποίο θα λάβουν μέρος μόνο ο Αλέξης ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι οποίοι όμως δεν απάντησαν στα σχετικά ερωτήματα.

Δεν δόθηκαν λοιπόν απαντήσεις στο ντιμπέιτ από τους πολιτικούς αρχηγούς για τα δύσκολα προαπαιτούμενα, που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Το φορολογικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί το 2015 σε συνδυασμό με τον "μετεκλογικό λογαριασμό" που θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου, είναι σαφές ότι επιβαρύνει δραματικά τον αγροτικό χώρο.

Μεγάλο είναι το πλήγμα και σε όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα, οι οποίοι πρόκειται να εξισωθούν με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τα δύο κόμματα υπόσχονται παρεμβάσεις για να μην υλοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη, ωστόσο αυτή είναι ξεκάθαρη στο νέο εκκαθαριστικά. Για τους αγρότες οι αλλαγές αυτές σημαίνουν αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% (ή 28% αν αυξηθεί ο συντελεστής των ελεύθερων επαγγελματιών) και αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.

Παράδειγμα: Αγρότης με καθαρό εισόδημα φέτος 5.000 ευρώ κατέβαλε φόρο και προκαταβολή φόρου ύψους 828,75 ευρώ. Με τις παραπάνω αλλαγές, θα κληθεί να καταβάλει 2.800 ευρώ, δηλαδή 1.971,25 ευρώ περισσότερα.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, προβλέπεται διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, με αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015) για τη χρήση του 2014. Ουσιαστικά, με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Ο συγκεκριμένος συντελεστής είχε μειωθεί στο 27,5% με τον Νόμο 4328/2015 (παράγραφος 8, άρθρο 2) που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή. Η ψήφιση και η εφαρμογή του νέου Μνημονίου (Ν. 4336/2015) επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά βάρη για περισσότερους από 600.000 αγρότες, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη υποβάλει τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις. Πλέον, θα πρέπει να τυπωθούν και να διανεμηθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα στους υπόχρεους, στα οποία θα προβλέπεται η προσαυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το επόμενο οικονομικό έτος. Όσοι υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις ,θα λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα που θα περιλαμβάνει προκαταβολή φόρου 55% αντί για 27,5%.

Ακριβότερο το αγροτικό πετρέλαιο

Την ίδια ώρα πιο ακριβά θα κοστίζει από την 1η Οκτωβρίου το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες, καθώς αυξάνεται αισθητά η φορολόγησή του.

Ειδικότερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), από τα 66 λεπτά ανά 1.000 λίτρα, θα αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά χίλια λίτρα με αντίστοιχη επιβάρυνση στην τιμή με την οποία θα προμηθεύονται οι αγρότες το πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος που κοινοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: «Αναπροσαρμόζεται από 1/10/2015 ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ με την παράγραφο 2, καταργείται από 1/10/2016 ο ως άνω οριζόμενος συντελεστής ΕΦΚ και η διαδΜνημόνιοσία επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία».

Τριπλάσιες οι ασφαλιστικές εισφορές

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και το ασφαλιστικό, καθώς από 1η Ιουλίου 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές εναρμονίζονται σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο μνημόνιο. Γεγονός που, για τον ΟΓΑ, σημαίνει έως και τριπλασιασμό των μηνιαίων εισφορών για τους ασφαλισμένους αγρότες του Οργανισμού. Εκτιμάται πως μεγάλος αριθμός αγροτών θα μείνει κοινωνικά ανασφάλιστος, καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλές εισφορές.

Οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει, σε βάθος τριετίας, να διαμορφωθούν σε 3 κατηγορίες, ώστε να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων των γεωργών. Οι εισφορές θα πρέπει να καθορίζονται με έναν μεικτό τρόπο, που θα περιλαμβάνει ένα πάγιο ασφάλιστρο και ένα συμπληρωματικό ποσοστιαίο με βάση μια τεκμαιρόμενη αξία ή απόδοση της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα πρέπει να εφαρμοστεί στον Προϋπολογισμό του 2016, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται στις 5 Οκτωβρίου, προβλέπει από τη μια μεριά αυξήσεις εισφορών προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί) και, από την άλλη, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και των προκαταβολών φόρου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<