ΑΤΜ γάλακτος στους φούρνους της Θεσσαλονίκης

07-09-2015, 11:25
ΑΤΜ γάλακτος στους φούρνους της Θεσσαλονίκης

Της Άννας Αραμπατζή

(arampatzi@paragogi.net)

 

Νέο προορισμό έχει εδώ και ένα μήνα το γάλα 30 παραγωγών από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αποδέκτης δεν είναι μια από τις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής, αλλά πάνω από 25 φούρνοι στη συμπρωτεύουσα. Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, στα πλαίσια της οποίας 25 από τα μέλη της απέκτησαν το δικό τους αυτόματο πωλητή γάλακτος.

Εδώ και είκοσι μέρες έχουν εγκατασταθεί ΑΤΜ γάλακτος σε φούρνους στη Θεσσαλονίκη και παρά το ότι η τρέχουσα είναι νεκρή περίοδος για το γάλα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Μούσιος, εξηγεί στην «Παραγωγή» πως οι 20 τόνοι αγελαδινού γάλακτος που διατέθηκαν, είναι μόνο η αρχή. Μέσα στον Σεπτέμβριο και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα εισαχθούν στη χώρα ακόμα 50 μηχανήματα, έτοιμα για τοποθέτηση σε φούρνους της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος είναι να ξεπεραστούν τα 200 σημεία πώλησης.

Η Ομοσπονδία «τρέχει» το συγκεκριμένο πρότζεκτ εδώ και έναν χρόνο, με σκοπό να υποστηρίξει τα μέλη της στο να αποκτήσουν το δικό τους ΑΤΜ. Κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα, το οποίο εκχωρείται στη συνέχεια στα αρτοποιία και αυτά με τη σειρά τους διαθέτουν στους πελάτες τους αγελαδινό γάλα με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές. Κάθε αρτοποιός αναλαμβάνει τα κόστη, ενώ η Ομοσπονδία έχει την εποπτεία του εγχειρήματος.

Κάθε μέρα το φορτηγό-ψυγείο φεύγει από το παστεριωτήριο -που ανήκει σε μέλος της Ομάδας Παραγωγών- για να κάνει τη διανομή στους φούρνους. Εκεί, το κάθε μηχάνημα έχει δύο δοχεία των 70 λίτρων το καθένα. Τα εφοδιάζει και οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν αγελαδινό γάλα ημέρας στην τιμή του ενός ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει η επιλογή, είτε να αγοραστεί μπουκάλι από το κατάστημα είτε ο καταναλωτής να φέρει το δικό του.

 

Μεγάλος στόχος η Αθήνα

Σε πρώτη φάση, για να καλυφθεί όλη η περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα εγκατασταθούν 200 μηχανήματα, με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι κάπως ρευστά, καθώς τα capital controls έχουν «φρενάρει» αρκετές επενδύσεις και εισαγωγές στην ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων και αυτή. 

«Ο μεγάλος στόχος είναι η Αθήνα», τονίζει ο κ. Μούσιος, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον είναι ζωηρό από πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη και η Κόρινθος. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ήδη η δυνατότητα για ακόμα 15 τόνους γάλα την ημέρα από τη Θεσσαλονίκη.

 

«Θα περιφρουρήσουμε τη συνεργασία»

Oι παραγωγοί που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό σημειώνουν πως πρόκειται για μια διέξοδο, για τους ίδιους, καθώς η εγχώρια γαλακτοπαραγωγή έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση, αλλά και για τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν φρέσκο γάλα ημέρας σε χαμηλή τιμή. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.), κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με το που αρμεχτεί το γάλα στις φάρμες, θέλει μόλις 5-6 ώρες για να βρεθεί στα ΑΤΜ. 

Στην υπό σύσταση Ο.Π., η οποία διαθέτει το γάλα, συμμετέχουν 30 κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ο κύριος όγκος παραγωγής προέρχεται από τον Πεντάλοφο. Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Γίτσα, παραγωγό, η είσοδος νέων μελών στην Ομάδα θα είναι… εύκολη υπόθεση, αλλά θα γίνεται αναλόγως με την ανάπτυξη του δικτύου μηχανημάτων. «Θα περιφρουρήσουμε τη συνεργασία αυτή για το φρέσκο γάλα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γίτσας και υπογραμμίζει πως σταδιακά τα ΑΤΜ θα εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα και θα τροφοδοτούνται με γάλα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.18.2022 13:21

Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας: Στόχος η «πράσινη» ανάπτυξη
Τη νέα τραπεζική της φιλοσοφία ως πράσινη τράπεζα πρώτης επιλογής αλλά και δεύτερης ευκαιρίας, με ξεκάθαρη στόχευση την χρηματοδότηση...

04.08.2022 14:39

Φραγκογιάννης: «Θα διασφαλίσουμε εξαγωγείς και αγρότες να βρούν δρόμο σε υποκατάστατες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας»
Τις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας να αντιμετωπιστούν οι "σημαντικές επιπτώσεις" από την κρίση Ουκρανίας- Ρωσίας...

04.08.2022 14:34

Νέα μέτρα ενίσχυσης αγροτών ζήτησε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Γ. Γεωργαντάς
Ο κ. Γεωργαντάς «κάλεσε την Επιτροπή να υιοθετήσει το κοινό έγγραφο 13 κρατών μελών, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, και να συμπεριλάβει...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<