ΕΒΖ: Περσινά «παρατράγουδα» φέρνει η ανεξόφλητη Ολοκληρωμένη

07-09-2015, 10:20
ΕΒΖ: Περσινά «παρατράγουδα» φέρνει η ανεξόφλητη Ολοκληρωμένη

Της Βούλας Μαλαίνου

Στο… ίδιο έργο θεατές είναι οι τευτλοπαραγωγοί λίγο πριν την έναρξη της φετινής καμπάνιας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), φοβούμενοι πως τα περσινά «παρατράγουδα» ενδέχεται να επαναληφθούν οσονούπω.

Για ακόμη μία φορά οι δεσμεύσεις περί εξόφλησης της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του 2012 και του 2013, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο ακόμα αποπληρώνεται, όπως μας λένε παραγωγοί από τον Έβρο, μένουν στα λόγια και στερούν στις πράξεις.

Οι τευτλοπαραγωγοί δεν έχουν λάβει πίσω ούτε ένα ευρώ, την ώρα που οι υποσχέσεις του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για άμεση εξόφληση «δίνουν και παίρνουν». Αξίζει να επισημανθεί πως ανάλογο «σκηνικό» είχε δημιουργηθεί και πέρυσι, με τους παραγωγούς να πληρώνονται για τη σοδειά τους καλό Φλεβάρη και μάλιστα, έπειτα από συνεχείς επαφές με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απανωτές κινητοποιήσεις και δυναμικές παρεμβάσεις πολιτικών φορέων.

«Το κράτος ζητεί από τον αγρότη να πληρώνει. Εκείνο όμως δεν δίνει τα δικά του χρωστούμενα σε αυτόν», τονίζει στην «Παραγωγή» ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών στον Έβρο, Βασίλης Στεφανακίδης. «Οι όποιες δεσμεύσεις μας δόθηκαν για την Ολοκληρωμένη και άλλα «καυτά» ζητήματα της ζαχαροβιομηχανίας αποτελούν μόνο πολιτικά τεχνάσματα, έτσι ώστε οι αγρότες να σπείρουν τεύτλα και να παραμείνουν σε αυτά. Όπως βλέπω, όμως, ο κόσμος σταδιακά απομακρύνεται από την καλλιέργεια», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η καμπάνια στο Πλατύ αναμένεται να ξεκινήσει -«πάντα και καιρού επιτρέποντος»- στις 15/16 του τρέχοντος μηνός και στην Ορεστιάδα στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτά άλλωστε τα δύο εργοστάσια θα λειτουργήσουν, ενώ οι Σέρρες θα παραδώσουν τα τεύτλα στο εργοστάσιο του Πλατέως.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται να είναι κάπως ρευστό, καθώς ενώ ο καιρός προς το παρόν είναι «σύμμαχος», εντούτοις -πέρα από τους παραγωγούς- και οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν στα χωράφια, δίχως να έχουν μπροστά τους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πληρωθούν για την παραγωγική διαδικασία.

Πληροφορίες από το Πλατύ αναφέρουν πως οι παραγωγοί εκεί θέτουν την 10η Σεπτεμβρίου, ως την τελική προθεσμία για την εξόφλησή τους, διαφορετικά οι ίδιοι προειδοποιούν πως δεν θα παραδώσουν τα τεύτλα στην ΕΒΖ.

Από την πλευρά του ο κ. Στεφανακίδης αναφέρει στην «Παραγωγή» πως εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιαννακίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησαν ραντεβού μαζί του. «Προς το παρόν περιμένουμε πότε ο κ. Γιαννακίδης θα μας κλείσει μία ημερομηνία συνάντησης, προκειμένου να λάβουμε συλλογικά τις τελικές μας αποφάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν -ακόμη τουλάχιστον- υπάρξει επαφές των παραγωγών με πολιτικούς παράγοντες εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπως είχε κατ’ επανάληψη συμβεί πέρυσι.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των τευτλοπαραγωγών για τη φετινή καμπάνια, ο κ. Στεφανακίδης επισημαίνει πως τα τεύτλα φέτος δεν είναι καλά. Ο ίδιος προβλέπει πως η καμπάνια στον Έβρο θα διαρκέσει σχεδόν δέκα ημέρες και 11.000 στρέμματα θα μαζευτούν. Υπολογίζει πως 6.000 τόνους θα επεξεργάζεται το εργοστάσιο.

 

Στις 23/9 τα νεότερα για την ΑΜΚ

Τα περί Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ένα άλλο «πονεμένο» ζήτημα της ζαχαροβιομηχανίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, η οποία θα συγκληθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η ΑΜΚ αφορά το ποσό των 36,4 εκατ. ευρώ και εκκρεμεί από την Άνοιξη, όταν η κυβέρνηση «πέρασε» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την έκτακτη δανειοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. της εισηγμένης, τα κεφάλαια ύψους περίπου 36,4 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από την ΑΜΚ της ΕΒΖ, σύμφωνα με την απόφαση που θα λάβει η Έκτακτη Γ.Σ., θα διατεθούν, μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης και μέχρι του ποσού της κάλυψης, για την αποπληρωμή ενδοομιλικών υποχρεώσεων ή και πληρωμών σε τρίτα μέρη εντός του 2016.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο «σέρνεται» εδώ και πολύ καιρό, επικρατεί «σιγή ιχθύος», όπως λένε στην «Παραγωγή» εργαζόμενοι στην εταιρεία. Δεν έχει υπάρξει κανένα νεότερο και καμία ενημέρωση από τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας.

 

«Αλαλούμ» με τους Βραζιλιάνους επενδυτές

Πάντως, τα μελλοντικά πλάνα της εισηγμένης, η οποία πρέπει άμεσα να «τρέξει» το σχέδιο εξυγίανσής της, φέρονται προς το παρόν να βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο των απλών συζητήσεων και διαβουλεύσεων.

Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ούτε κάποια εν δυνάμει συνεργασία με όμιλο εταιρειών με έδρα στη Βραζιλία, όπως διευκρίνισε η διοίκηση της ΕΒΖ, λίγες μέρες ύστερα από την προαναγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Γιαννακίδη, ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα «έπεφταν» υπογραφές για συμφωνία με Βραζιλιάνους επενδυτές, δίχως ωστόσο να τους κατονομάζει και χωρίς να ανακοινώνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το υποτιθέμενο αυτό deal, το οποίο κατά τ’ άλλα αύξησε τη μετοχή της ζαχαροβιομηχανίας στο Χ.Α. κατά 50% μέσα σε τρεις μέρες. Ο ίδιος δε ο CEO είχε αναφέρει ότι τεχνικό κλιμάκιο του βραζιλιάνικου ομίλου βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εισηγμένη ξεκαθάρισε πως «ουδεμία πρόσκληση για υποβολή οποιασδήποτε πρότασης συνεργασίας έχει υποβληθεί από οποιοδήποτε εμπλεκόμενο μέρος, καθώς επίσης ουδεμίας μορφής δέσμευση υφίσταται για την ΕΒΖ Α.Ε.».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<