«Μονομαχία» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αγροτών

07-09-2015, 09:56
«Μονομαχία» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αγροτών

Αντιμέτωπα με τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών βρίσκονται τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα , καθώς η συμφωνία με τους δανειστές της χώρας -πέραν της κατάργησης της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου- προβλέπει από τον Οκτώβριο την εφαρμογή νέων φορολογικών κανόνων σε δύο πεδία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξισωθεί η φορολόγηση του εισοδήματος των κατ’ επάγγελμα αγροτών με αυτή των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή 26%. Επιπλέον, θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 100%, επίσης αντιστοίχως με τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Ενόψει προεκλογικής περιόδου και καθώς η ψήφος των αγροτών και της υπαίθρου κρίνεται ως ρυθμιστικός παράγοντας των εκλογών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει φορολογία αγροτών και η Ν.Δ. δεσμεύτηκε να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν την εξοντωτική φορολογία των αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ , αναζητώντας κι αυτός ισοδύναμα, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις προτείνοντας στους αγρότες να διατηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων από το πρώτο ευρώ . Διατηρώντας αυτά τα βιβλία αναλυτικά, ο αγρότης θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημά του ο ΦΠΑ , που πλέον είναι 23% σε όλες τις υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει φυσικά με το αντιστάθμισμα των αγορών και των πωλήσεων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και η καθιέρωση τεκμαρτού ποσού εξόδων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ώστε η φορολόγηση να γίνεται επί του καθαρού εισοδήματος και όχι επί του τζίρου. 
Πρόκειται για ισοδύναμο μέτρο , υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση της αύξησης του ΦΠΑ σε αγροτικά προϊόντα, καθώς μειώνεται το συνολικό πόσο φορολόγησης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι έχει σχεδιάσει την αξιοποίηση 6,5 δισ. ευρώ για τον αγροτικό χώρο, με στόχο να δημιουργηθούν 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Ταφόπλακα»

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» και, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε εξόντωση τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά το 2 δισ. και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Ζητούν, δε, αλλαγή του προτεινόμενου νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και αντικατάστασή του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις .

Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας, δε, τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα «βαρύς» λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες του «παράλληλου προγράμματος» για την επόμενη τετραετία, το οποίο καλούνται τα μέλη του να το εγκρίνουν. Σε αυτό επιχειρεί με διάφορες τεχνικές να αμβλύνει κατά το δυνατόν τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών, χρησιμοποιώντας κυρίως τη μέθοδο των διαφορετικών ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο σχέδιο προγράμματος, θα επιχειρηθεί η άμβλυνση της φορολογικής επιβάρυνσης που προβλέπει η συμφωνία με διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε:

-Αγροτική επιχείρηση (με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά).

-Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική - κτηνοτροφική - αλιευτική κ.ο.κ.).

-Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. μέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.

- Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι, π.χ., το 30% του εισοδήματός του.

Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού εισοδήματος ειδικά στις οικογένειες με αποκλειστικό εισόδημα με:

-Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.

-Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.

-Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κ.ο.κ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<