Λύση στα προβλήματα ένταξης παραγωγών στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ζητά η Κρήτη

15-01-2013, 15:42
Λύση στα προβλήματα ένταξης παραγωγών στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ζητά η Κρήτη

Λύσεις στα προβλήματα που δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς την ένταξη στη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία, ζητά η Περιφέρεια Κρήτης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

 

Ειδικότερα, η Περιφέρεια εκφράζει την αντίδρασή της, καθώς από 1.500 αιτήσεις κρητικών παραγωγών για την ένταξή τους στη βιολογική γεωργία έχουν εγκριθεί μόλις 400, και αυτό, όπως επισημαίνεται, οφείλεται «σε ασάφειες στην υφιστάμενη νομοθεσία, σε αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, που σε συνδυασμό με τις υποστελεχωμένες αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστα προβλήματα στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».

 

Για την επίλυση του ζητήματος η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Θεανώ Βρέντζου, επισκέφθηκε τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον οποίο επισήμανε την κρισιμότητα του προβλήματος και του παρέδωσε σχετικό υπόμνημα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα προβλήματα στη χορήγηση άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Κρήτη.

 

Επίσης, κ. Βρέντζου συγκάλεσε σύσκεψη στην περιφέρεια, για τα προβλήματα στα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτης, Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση κι έπειτα από διαβεβαίωση που δόθηκε από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός μπορεί να προχωρήσει σε μία σειρά διορθώσεων στις αιτήσεις, στο βαθμό που του αναλογεί.

 

Μετά τη σύσκεψη, η θεματική αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις της ανέφερε: «Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Λύση που να έχει έναν μόνιμο χαρακτήρα και να διευκολύνει την εργασία των εξεταστών, καθώς και την κατάθεση των εγγράφων από τους παραγωγούς. Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την πραγματοποίηση του ίδιου διασταυρωτικού ελέγχου στον παραγωγό, τόσο κατά την υποβολή της αίτησης, όσο και κατά τον ίδιο τον έλεγχο». Και πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός θα ελέγχεται πάνω στην ίδια βάση.

 

Επιπλέον, λόγω του μεγάλου όγκου των παραγωγών που εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, κρίνεται σκόπιμη η παράταση της εξέτασης των ενστάσεων, κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.10.2018 16:30

«Πικρά» τα μηνύματα για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα υπάρχει σαφής εικόνα, για το αν προχωρήσει ή όχι ι η πώληση της ΕΒΖ,...

08.23.2018 15:56

Για αποζημιώσεις των παραγωγών από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, δεσμεύτηκε ο Αποστόλου
Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς μέχρι τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.

06.19.2018 15:45

Αποδοκίμασαν και τον ΣΥΡΙΖΑίο Παπαδόπουλο στη Λάρισα
Ο κυβερνητικός βουλευτής αποχώρησε από ημερίδα που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<