Η «χαριστική βολή» σε αγρότες και κτηνοτρόφους

31-08-2015, 11:20
Η «χαριστική βολή» σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Η ελληνική ύπαιθρος βρίσκεται εν βρασμώ. Οι αγρότες σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Έβρο, Κρήτη και Θεσσαλία «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους εν αναμονή, καθώς μετά τις εκλογές έρχονται νέα μέτρα που «σκοτώνουν» την αγροτική οικονομία.

Μετά την επαναφορά της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014, από 27,5%, και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ –από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016– που περιλαμβάνονται στο Νόμο για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου από τη Βουλή, ετοιμάζεται νέο φορολογικό πακέτο για τον αγροτικό κόσμο.

Αναλυτικότερα, στο άρθρο 3 του Νόμου 4336 με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις − Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 94/Α/14.08.2015, περιλαμβάνεται η παράγραφος γ’, η οποία αφορά τη «Συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» της χώρας με τους δανειστές με σχετικό «Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ», όπου στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

«Ταφόπλακα»

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» και, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε εξόντωση τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά το 2 δισ. ευρώ και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος τους.

Ζητούν, δε, αλλαγή του προτεινόμενου νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και αντικατάστασή του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας, δε, τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα «βαρύς» λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι αγρότες δηλώνουν ότι αρνούνται να αποδεχτούν την πρόταση της συγκυβέρνησης, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης, και τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι ο αγώνας. «Αν νομίζουν ότι ανακάλυψαν τους «εφοπλιστές της γης», τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα να μείνουμε στη γη μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας», δηλώνουν με έμφαση.

 

 

Το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο

Η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, από το πρώτο ευρώ, είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στο νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, το πρώτο μέρος του οποίου θα ισχύσει ήδη για τα εισοδήματα του 2014, με την προκαταβολή φόρου να έχει ανεβεί στο 55%, από 27,5% που ίσχυε, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου.

Προεκλογικές υποσχέσεις Αποστόλου

Σε υποσχέσεις για κάλυψη των δαπανών που κάνουν αγρότες και κτηνοτρόφους για τη λογιστική τήρηση των βιβλίων, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών, θυμίζουμε, είχε υποσχεθεί και ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στο «Βήμα» υποστηρίζει ότι θα ήταν πιο επώδυνο για τους Έλληνες αγρότες αν δεν υπήρχε συμφωνία και η χώρα έφευγε από την ευρωπαϊκή πορεία, η οποία είναι συνυφασμένη με το εισόδημά τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η ελληνική γεωργία δεν έχει την πολυτέλεια να «χαρίσει» κοινοτικά κονδύλια 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε... κυνήγι τιμολογίων

Μεγάλα οφέλη προκύπτουν για τον παραγωγό όταν οι συναλλαγές γίνονται με τιμολόγια, όταν, δηλαδή, είναι αυταπόδεικτα πραγματικές κι όχι εικονικές.

Το νέο φορολογικό καθεστώς διαμορφώνει νέα δεδομένα με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% και στη φορολογία εισοδήματος από 13% φόρο και 27,5% προκαταβολή για την επόμενη χρήση, που ισχύει από 1/1/2014 έως 31/12/2014.

Επίσης, επέρχονται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για τη χρήση του 2015, με συντελεστή φορολόγησης 26% και την υποχρέωση προκαταβολής φόρου στο 100%.

Οι αλλαγές αυτές είναι, βεβαίως, εξοντωτικές για τους αγρότες και το νέο φορολογικό καθεστώς ευθέως στρέφεται κατά αυτής καθ’ εαυτής της παραγωγής. Ωστόσο, η προσκόμιση τιμολογίων δύναται να απαλλάξει, δια της επιστροφής, τον υπόχρεο τήρησης βιβλίων αγρότη από ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής.

«Ανταγωνιστική γεωργία» με εργαλεία ΟΟΣΑ

Στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας ζητούν, μεταξύ άλλων, προαπαιτούμενων, οι δανειστές μας από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2015, όπως αναφέρεται σαφώς στο «Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ», που έχει προσαρτηθεί ως παράγραφο γ’ στο κεφάλαιο 3 του Νόμου 4336, ο οποίος αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Αίτημα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογικό, όμως θα πρέπει να προηγηθεί έως τον Οκτώβριο του 2015 η υλοποίηση των εναπομενουσών συστάσεων της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, σχετικά με τα τρόφιμα, και της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ, σχετικά με τα ποτά. Γεγονός που θα οδηγήσει σε οξύμωρο σχήμα αν αναλογιστούμε την τύχη που επεφύλαξε για την ελληνική αγελαδοτροφία η ενεργοποίηση των αντίστοιχων συστάσεων για το φρέσκο γάλα.

Πάντως, σχετικά με την αναφορά για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, αυτή περιέχεται στο τμήμα 4.2 της προαναφερθείσας παραγράφου γ’ με θέμα «Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον» και αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Όσον αφορά τη γεωργία, οι αρχές θα θεσπίσουν στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Αυτή θα περιλαμβάνει:

α) Βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ.

β) Μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης μεταρρύθμισης των αδειών εμπορίας με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών σε γεωργικά προϊόντα, στην καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.

γ) Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες, μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης και πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων, και ορθές γεωργικές πρακτικές, χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της ΕΕ».

Τριπλάσιες οι εισφορές

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και το ασφαλιστικό, καθώς από 1η Ιουλίου 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές εναρμονίζονται σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ. Γεγονός που, για τον ΟΓΑ, σημαίνει έως και τριπλασιασμό των μηνιαίων εισφορών για τους ασφαλισμένους αγρότες του Οργανισμού. Ο κ. Καραμίχας εκτιμά πως εφόσον εφαρμοστεί αυτό, τότε εκτιμάται πως μεγάλος αριθμός αγροτών θα μείνει κοινωνικά ανασφάλιστος, καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλές εισφορές.

«Προτεραιότητα είναι να προστατευθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με χαμηλό εισόδημα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και προσθέτει πως πρότασή τους είναι να παραμείνουν στη χαμηλή φορολογική και ασφαλιστική κλίμακα οι αγρότες που έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Καραμίχας σκοπεύει να προωθήσει την πρότασή του στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γίνονται όλες οι πληρωμές από το πρώτο ευρώ ηλεκτρονικά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<