«Όχι» ΕΕ σε επαναφορά της ποσόστωσης στο γάλα

28-08-2015, 11:19
 «Όχι» ΕΕ σε επαναφορά της ποσόστωσης στο γάλα

Παρά τις διαμαρτυρίες αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για πτωτικές τιμές στο γάλα, η Κομισιόν απορρίπτει την επαναφορά της ποσόστωσης που είχε καταργήσει την 1η Απριλίου. 

 

Ειδικότερα, ο  αρμόδιος επίτροπος για ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής Φιλ Χόγκαν απέρριψε τα αιτήματα για επαναφορά του μέτρου των ποσοστώσεων για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών.

Όπως δήλωσε χθες από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, «συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τον ισχυρότερο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής στην αγορά, διαδικασία που ξεκίνησε το 1999. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη λήψη αποφάσεων στο επόμενο συμβούλιο υπουργών (σ.σ. Γεωργίας) στις 7 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο αυτόν τον προσανατολισμό στην αγορά παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν επί του παρόντος».


Με τις δηλώσεις του αυτές ο Φιλ Χόγκαν έβαλε τέλος στις προσδοκίες ορισμένων ενόψει της έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας για επάνοδο στην πολιτική των ποσοστώσεων, η οποία ίσχυε για 31 χρόνια με στόχο τον έλεγχο της παραγωγής και κατ' επέκταση τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών. Όποιος παραβίαζε την επιτρεπόμενη ποσόστωση καλείτο να πληρώσει πρόστιμο.


Ωστόσο, ο αρμόδιος επίτροπος για την Αγροτική Πολιτική εξήγγειλε τη λήψη άμεσων μέτρων στο συμβούλιο της 7ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να υποστηριχθούν οι αγρότες. Ο Φιλ Χόγκαν απέφυγε πάντως να γίνει πιο συγκεκριμένος για το περιεχόμενο των μέτρων, επισημαίνοντας ότι δεν έχει συνομιλήσει σχετικά με όλους τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ.

 Στήριξη κυρίως στις χώρες της Βαλτικής
 

 Ο πρόεδρος του Γερμανικού Αγροτικού Συνδέσμου Γιόαχιμ Ρούκβιντ ζήτησε συγκεκριμένες αποφάσεις πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας. Μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ, ο κ. Ρούκβιντ έκανε λόγο για εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στη γερμανική αγορά αγροτικών προϊόντων, μία κακή φετινή σοδειά, αλλά και διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για τους παραγωγούς, παράγοντες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη βοήθεια μέτρων επιχειρηματικής φύσεως, όπως είπε, καλώντας τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση. Ο Γερμανικός Αγροτικός Σύνδεσμος απορρίπτει την εκ νέου υιοθέτηση των ποσοστώσεων ως ανούσια. Αντί αυτών θεωρεί αναγκαία την εξεύρεση νέων αγορών, όπως, για παράδειγμα, την εξαγωγή περισσότερου γάλακτος σε συγκεκριμένες χώρες της Ασίας, αλλά και την καλύτερη οργάνωση των γαλακτοκομικών μονάδων, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο πλαίσιο του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί αγρότες είναι ότι μέχρι πρότινος πωλούσαν ένα κιλό γάλα κατά μέσο όρο σε τιμή 29 σεντ του ευρώ. Για την ίδια ποσότητα λάμβαναν πέρυσι εννέα σεντ επιπλέον.

Όπως επισήμανε ο Φιλ Χόγκαν, «κάθε χώρα πλήττεται με κάποιο τρόπο από το γεγονός ότι έχουμε υπερπαραγωγή γάλακτος της τάξης του 2% σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε την απομονωμένη ρωσική αγορά και τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές ότι θα χορηγηθεί βοήθεια κυρίως σε αγρότες στα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπης, ειδικότερα στην περιοχή της Βαλτικής, όπου οι αγρότες έχουν πληγεί καίρια από το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση.

 

πηγή: Deutsche Welle

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.14.2019 17:15

Αναγνωρίστηκαν με υπουργική απόφαση οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Υπεγράφη η απόφαση αναγνώρισης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

06.12.2019 14:08

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Αύξηση ή κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου λένε στο ΥΠΕΝ
Το  ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά από το όριο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

06.12.2019 10:43

Νηρέα-Σελόντα: Τρεις «μνηστήρες» στην κούρσα για τα προς πώληση assets
Στους τρεις ανέρχονται οι «μνηστήρες», που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρέα και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<