Oι νέοι αγρότες πληρώνουν τα λάθη των υπηρεσιών

15-01-2013, 13:53
Oι νέοι αγρότες πληρώνουν τα λάθη των υπηρεσιών

ΤΟΥ ΓΙAΝΝΗ ΠΑΥΛAΚΟΥ

 Αφού πρώτα τους ενθάρρυναν να επενδύσουν στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και τους επιδότησαν γι’ αυτόν το σκοπό, σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, εξέτασαν τους φακέλους και αποφάνθηκαν ότι πρέπει οι νέοι αγρότες να επιστρέψουν ό,τι πήραν, τη στιγμή που έχουν κάνει τεράστια έξοδα.

 

 Ως πρωταπριλιάτικο αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υπόθεση της επιστροφής του ποσού της πρώτης δόσης που δόθηκε στους νέους αγρότες του Νομού Ηλείας το 2005. Το ποσό που ζητείται να επιστραφεί από 57 νέους αγρότες συνολικά ανέρχεται στις 800.000 ευρώ, χρήματα που έχουν λάβει από το 2005 με την αιτιολογία ότι δεν είναι παραδεκτή η αίτηση φακέλου χορήγησης της δεύτερης δόσης. Αυτή η εξέλιξη έχει φέρει αντιδράσεις στους κόλπους των νέων αγροτών στο Νομό Ηλείας, καθώς τα χρήματα δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αφού έχουν επενδυθεί σε καλλιέργειες, μηχανήματα και γεωργικές εργασίες ενώ παράλληλα φέρνει και πιο κοντά στην απομάκρυνση από τον κλάδο της γεωργίας, νέων που επένδυσαν το μέλλον τους. Το θέμα έχει κάνει αίσθηση στους αγρότες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο αφού η ίδια υπόθεση ελέγχεται και σε άλλους Νομούς με εκατοντάδες νέους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, με τους νέους αγρότες να βρίσκονται σε δικαιολογημένη σύγχυση. Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς ο περιφερειακός σύμβουλος του Νομού Ηλείας Νίκος Μιχαλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σε επιστολή του αναφέρει:

 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρμόδιο Τμήμα Επενδύσεων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας 57 Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα το 2005 έχουν λάβει ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν περίπου πάνω από 800.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα της πρώτης δόσης που έλαβαν και βέβαια απεντάσσονται από το πρόγραμμα». Ως αιτιολογία αναφέρεται η μη παραδεκτή αίτηση φακέλου χορήγησης της δεύτερης δόσης εντός της συμβατικής προθεσμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν και άλλοι που έχουν ενταχθεί στις επόμενες διακηρύξεις (2006 κ.λπ). Οι λόγοι μπορεί να είναι απλοί, πολλοί και σύνθετοι.

 

Αν βέβαια κάποιος νέος αγρότης από μόνος του δεν θέλησε να υποβάλει το σχετικό φάκελο για την καταβολή της δεύτερης δόσης τότε έχει καλώς. Αν όμως υπάρχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες, προβλήματα αδειοδοτήσεων, εκπαίδευσης, ενημέρωσης κ.λπ., τότε εκτιμώ πως τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Νέων Αγροτών θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα, να αξιολογήσουν τα δεδομένα προκειμένου να αποφευχθεί η απένταξη άλλων Νέων Αγροτών από τις επόμενες προκηρύξεις, αλλά και να αποφευχθεί η ραγδαία συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού του γεωργικού τομέα. Στη γεωργία προσανατολίστηκαν χιλιάδες νέοι με την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγκεκριμένα την 20ετία 1988-2008 εγκαταστάθηκαν 52.951 Νέοι Αγρότες) με στόχο την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, δίνοντας κίνητρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική εγκατάστασή τους και η δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων με την υποβολή Επιχειρηματικού Σχεδίου.

 

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εκμεταλλεύσεων προσαρμοσμένων στις εθνικές και κοινοτικές απαιτήσεις. Τρομάζει η διαπίστωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων αγροτών ότι οι νέοι αγρότες είναι είδος προς εξαφάνιση, δεδομένου ότι μόνο το 6% των αγροτών σε όλη την Ευρώπη είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Επίσης, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των νέων αγροτών στις Βρυξέλλες (6-12 Δεκεμβρίου 2012) ακούστηκαν σημαντικές απόψεις, παράπονα για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε., προβλήματα γραφειοκρατικά, προβλήματα εναρμονισμού της γεωργίας με την καινοτομία και την επιστήμη που θεωρώ ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν, γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο υπουργός «ο πιο σημαντικός πόρος της γεωργίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό».

 

Θεωρώ ότι μπορεί να είναι καλές οι προθέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού για αυξημένο πριμ 50.000 ευρώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Επίσης είναι πολύ σημαντική η κίνηση του Αρχιεπισκόπου να αξιοποιηθούν τα χωράφια της Εκκλησίας από τους νέους αγρότες, όμως πιστεύω ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση των Νέων Αγροτών. Τέλος, επειδή πιστεύω ότι το μέλλον της γεωργίας ανήκει στους νέους αγρότες, οι οποίοι είναι η μεγάλη δύναμη της υπαίθρου και ότι μόνο αυτοί μπορούν να ανατρέψουν το σημερινό αρνητικό κλίμα, αξίζει τον κόπο το ΥΠΑΑΤ ή ακόμα και η Περιφέρεια να κάνει μια μελέτη σε συνεργασία υπηρεσιακών παραγόντων και κάποιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την συμβολή του προγράμματος των νέων αγροτών στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, να αξιολογηθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία, να εξεταστεί η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και ενδεχομένως να υποβληθούν προτάσεις καλύτερης και πιο ευέλικτης αξιοποίησης των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020».

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.26.2019 19:12

Ευρωπαϊκή «καμπάνα» 1,1 εκατ. ευρώ κατά της Ελλάδας στο γεωργικό τομέα
Για την μη εφαρμογή του λεγόμενου συστήματος πολλαπλής συμμόρφωσης από τη χώρα μας.

03.26.2019 13:25

Παραγωγοί Ηλείας: Πληρώστε το συντομότερο τη συνδεδεμένη σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
Την άμεση πληρωμή συνδεδεμένων σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα ζητούν οι παραγωγοί Ηλείας.

03.26.2019 10:45

Μέχρι τις 3 Απριλίου η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για την εξισωτική αποζημίωση
Μέχρι τις 3 Απριλίου θα διεξάγεται η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για την εξισωτική αποζημίωση, όπως αναφέρει εγκύκλιος του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<