"Ζεστά" κέρδη απο θερμοκήπια μαμούθ

15-01-2013, 13:50

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

 

(info@xrimaonline.gr) 

 

«Ζεστά» κέρδη από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας επιχειρούν να αντλήσουν δύο θερμοκήπια-«μαμούθ» στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για δύο επενδύσεις σε θερμοκήπια στην Ξάνθη και μια επένδυση φωτοβολταϊκών στη Δράμα, το συνολικά το κόστος των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν και 200 θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου για τη μακροχρόνια εκμίσθωση άγονων και μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δημοσίου που έμεναν για χρόνια ανεκμετάλλευτες, κατατέθηκαν τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία θερμοκηπίων στη Βόρεια Ελλάδα. Η αρχή έγινε με 2.160 στρέμματα στους νομούς Ξάνθης και Δράμας. Το σύνολο των σχεδίων για τα θερμοκήπια αφορά εκτάσεις στο Εράσμιο και στον οικισμό Ποταμιά του Νομού Ξάνθης, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει νερό σε θερμοκρασία περίπου 70 βαθμών, με την οποία μπορεί να μετατραπεί η θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική.

 

Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία θα αξιοποιείται για να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, ενώ θα χρησιμοποιείται παράλληλα τόσο για την άρδευση όσο και για την πρώιμη ωρίμαση των καλλιεργούμενων προϊόντων. Οι εκτάσεις που θα εγκατασταθούν και τα δύο θερμοκήπια προέρχονται από δημοπρασίες άγονων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διάρκεια της μίσθωσης φτάνει τα 25 χρόνια, ενώ η τιμή εκκίνησης για την Ξάνθη διαμορφώθηκε στα περίπου 40 ευρώ το στρέμμα. Δηλαδή το ετήσιο μίσθωμα για μια έκταση 100 στρεμμάτων είναι της τάξης των 4.000 ευρώ. Στο ίδιο μέτρο εντάσσεται και η τρίτη μεγάλη επένδυση που ενεργοποιεί το υπουργείο για την ανάπτυξη μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 1.524 στρεμμάτων στην κωμόπολη Προσοτσάνη του Νομού Δράμας. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 500 μεγάλα αγροτεμάχια μη καλλιεργήσιμα, τα οποία θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν επενδυτικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος Σκανδαλίδη του 2011 για τα ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Όμιλος Ευθυμιάδη

 

Ο όμιλος Ευθυμιάδη, που διαθέτει το μεγαλύτερο γυάλινο θερμοκήπιο που υπάρχει στη χώρα, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το οποίο λειτουργεί από το 2007 και καλλιεργεί με τον πρωτοποριακό και καινοτόμο τρόπο της υδροπονίας την ντομάτα Lucia, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα αναλόγου μεγέθους θερμοκήπιο στο γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς του Δήμου Αβδήρων. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, η οποία σχεδιάζεται από τον Όμιλο Ευθυμιάδη Redestos και τη θυγατρική του ομίλου Agritex Ενεργειακή Α.Ε. Το πρωτοποριακό θερμοκήπιο-γίγας πρόκειται να εγκατασταθεί σε έκταση 100 στρεμμάτων, την οποία έχει ήδη παραχωρήσει ο δήμος Αβδήρων, ενώ στόχος του ομίλου είναι η παραγωγή ντομάτας, πιπεριάς, αγγουριών και καρπουζιών ή πεπονιών. Σημειώνεται ότι στο γυάλινο θερμοκήπιο στην Αλεξάνδρεια, το οποίο είναι ολλανδικής τεχνολογίας, αναπτύσσονται 500.000 φυτά και παράγονται 52 κιλά ντομάτες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, με τη συνολική παραγωγή να ανέρχεται στους 5.200 τόνους ετησίως.

 

Η παραγωγή καταναλώνεται σε ποσοστό 95% στο εσωτερικό, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη, και μόνο ένα 5% πηγαίνει για εξαγωγή, κυρίως στη Ρωσία και στην Πολωνία. Το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο έχει αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, τα πάντα ρυθμίζονται με υπολογιστές και η πρόοδος των φυτών παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα με ειδικό πρόγραμμα που ρυθμίζει τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών, το πότισμα και σχεδόν το σύνολο των διαδικασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή στη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής απασχολούνται εκατό άτομα, εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Ο κύκλος εργασιών για το 2012 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ.

 

Πλαστικά Θράκης

 

Ως σημαντική ευκαιρία βλέπει την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Ξάνθης η εταιρεία Πλαστικά Καβάλας, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο παραγωγής αγροτικών εφοδίων (πλαστικοί σωλήνες για τη γεωργία, υλικά για θερμοκήπια). Συγκριτικό πλεονέκτημα για την εταιρεία, το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν θα απαιτηθούν μεγάλα κεφάλαια, δεδομένου ότι η εταιρεία παράγει η ίδια το απαραίτητο υλικό για τον εξοπλισμό ενός θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας.

 

Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έκταση 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το ύψος της θα ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, σε πρώτη φάση, ενώ στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει και δεύτερη επένδυση, με εκχώρηση από τα Πλαστικά Θράκης στην εταιρία Ελάστρον. Σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν, η εταιρεία εκμισθώνει το γεωθερμικό πεδίο Ερασμίου-Μαγγάνων για 25 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για 5+5 χρόνια. Το τίμημα ανέρχεται σε 5% επί του συνολικού ποσού ενέργειας που θα καταναλώνει η επένδυση (και ελέγχεται στη φάση της εξαγωγής και επανεισαγωγής), υπολογιζόμενο σε τιμές αντίστοιχης ποσότητας ενέργειας φυσικού αερίου. Επίσης, 10% επί του αναλογικού αυτού κόστους θα εισπράττει ο δήμος Τοπείρου ως τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. ]

 

 Η γεωθερμία

 

Οι επενδύσεις στη γεωθερμία περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πορτφόλιο της Invest in Greece, καθώς η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τις γεωθερμικές πηγές, υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας. Οι πηγές υψηλής θερμοκρασίας είναι κατάλληλες για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και για θέρμανση και ψύξη, και εντοπίζονται σε βάθος 1-2 χιλιομέτρων στα νησιά Μήλος, Σαντορίνης και Νίσυρος. Επίσης, πηγές υψηλής θερμοκρασίας έχουν εντοπιστεί στα νησιά Λέσβος, Χίος και Σαμοθράκη σε βάθος 2-3 χιλιομέτρων, καθώς και στα λεκανοπέδια της Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Οι πηγές χαμηλής θερμοκρασίας εντοπίζονται στις πεδιάδες της Μακεδονίας και της Θράκης και στη γειτονιά καθεμιάς από τις 56 θερμές πηγές της χώρας. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα Λουτρά Σαμοθράκης, η Λέσβος, η Χίος, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες, οι Θερμοπύλες και η Χαλκιδική.

 

Οι γεωθερμικές εφαρμογές χαμηλής θερμοκρασίας περιλαμβάνουν τη θέρμανση κλειστών χώρων, αγροτικές χρήσεις (θέρμανση θερμοκηπίων, αποξήρανση φρούτων και λαχανικών, ιχθυοκαλλιέργεια, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και κέντρα θαλασσοθεραπείας), παρέχοντας ιδανικά αποτελέσματα σε συνεργία με άλλα εμπορικά εγχειρήματα στην Ελλάδα. Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί ιδανικό μέσο θέρμανσης των θερμοκηπίων και της γεωργικής γης και παρέχει άριστες συνθήκες θερμότητας για την άμεση ανάπτυξη και αύξηση των καλλιεργειών σε χαμηλό κόστος.

 

Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται ευρέως στους Νομούς των Σερρών, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης, καθώς και στη Λέσβο, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 32 MW (th). Επιπλέον παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών της γεωθερμικής ενέργειας είναι στην παραγωγή σπιρουλίνας, στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Πόρτο Λάγος και στην αποξήρανση ντοματών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<