Στα... "κάγκελα" οι αγρότες για τα μέτρα

11-08-2015, 16:51
Στα...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με συμβολικό κλείσιμο του κεντρικού δρόμου για μισή ώρα, πραγματοποίησαν, σήμερα, κτηνοτρόφοι και αγρότες της Β. Ελλάδας. Την αντίδρασή τους για τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία εξέφρασαν οι συγκεντρωμένοι στο βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, που ήταν ένας από τους ομιλητές.

"Νιώθουν εξαπατημένοι... Όταν ανέβηκα να μιλήσω υπήρχε ένταση και οργή ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά" δήλωσε ο κ. Καραγιαννίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνοντας ακόμη ότι "Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησα, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους". Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Προφανώς, δεν με ικανοποιεί η συμφωνία... Δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα που έρχονται".

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Β Ελλάδας αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ανανέωσαν το “ραντεβού” τους για το παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο της 25ης Αυγούστου, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Έως τότε δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομών ή και περιφερειών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι περισσότεροι Βορειοελλαδίτες αγρότες και κτηνοτρόφοι επιθυμούν κάθοδο στην Αθήνα και πραγματοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επανέλαβε δε, ότι η πλειοψηφία των αγροτών/κτηνοτρόφων δεν αντιτίθενται στη φορολόγησή τους, αλλά ζητούν “κάποιες μικρές αλλαγές” προκειμένου να επιβιώσουν, όπως: κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 7.000-8.000 ευρώ και διατήρηση του ΟΓΑ στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή να μην αυξηθεί το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν οι παραγωγοί.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Αγροτών-Κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Χρήστο Γκόντια, προγραμματίζει κάθοδο στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου και “δυναμική κινητοποίηση”, που δεν αποκλείεται, όπως τόνισε, να συμπέσει χρονικά και με άλλες κινητοποιήσεις, που θα αφορούν ακόμα και το κλείσιμο κεντρικών κομβικών σημείων ή τελωνείων με τα τρακτέρ.

Ανέφερε ακόμη πως συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να οριστεί ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Σ.Σ.: Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Χρ.Καραγιαννίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ επισυνάπτεται το ηχητικό:

Ερ:Τι συνέβη το πρωί στη Δράμα;

Απ: Είχε μια προγραμματισμένη διαδήλωση, διαμαρτυρία, από συλλόγους κτηνοτρόφων της περιοχής. Έγινε μια συμβολική κατάληψη στο κτίριο της αντιπεριφέρειας και ακολούθησε μια δεκάλεπτη διακοπή του δρόμου που συνδέει τη Δράμα με την Καβάλα. Υπήρξαν ομιλίες, χαιρετισμοί, κινήθηκε κανονικά η διαδικασία. Ένταση υπήρξε λόγω της οργής που νιώθουν οι άνθρωποι αυτοί γιατί νιώθουν εξαπατημένοι.

 

Ερ:Τι σας έλεγαν;

Απ:Στην αρχή όταν ανέβηκα να μιλήσω υπήρχε ένταση και οργή ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά και υπήρχε ένας διάλογος που κινήθηκε σε κανονικά επίπεδα. Ούτε κινήθηκαν απειλητικά, ούτε υπήρξε ένταση σε προσωπικό επίπεδο. Όταν ηρέμησαν λίγο τα πράγματα τους είπα δυο κουβέντες και ακολούθησαν και άλλοι ομιλητές.

 

Ερ: Εσάς σας ικανοποιεί η συμφωνία;

Απ: Προφανώς δεν με ικανοποιεί η συμφωνία. Και το έχω δηλώσει δημόσια, δεν θα υπερψηφίσω τα μέτρα που έρχονται αύριο το βράδυ.

 

Ερ: Δηλαδή την Πέμπτη, που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στην ολομέλεια, εσείς λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε..

Απ: Δεν θα υπερψηφίσω τη νέα συμφωνία. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησα, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Έχουν ένα σχεδιασμό, που θα φανείς τις αμέσως επόμενες ημέρες, καταλαβαίνουν ότι με αυτή την πορεία που ακολουθεί η συμφωνία οι ίδιοι απειλούνται με εξαφάνιση και θέλουν να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να μην εφαρμοστεί τίποτα από αυτό που θα περάσει ως τρίτο μνημόνιο.

 

Ερ: Γνωρίζετε ποια θα είναι η στάση άλλων βουλευτών;

Απ: Όχι, δεν μπορώ να σας πω. Παίρνω την ευθύνη μόνο για την προσωπική μου στάση.

 

Ερ: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Απ: Ας το πάμε βήμα-βήμα, να δούμε τι θα συμβεί την Τετάρτη και την Πέμπτη και έχουμε χρόνο, να συζητήσουμε μετά την Πέμπτη τι ακριβώς θα συμβεί.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.21.2021 15:34

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση της 9ης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ από την ΕΕ αποτελεί το επισφράγισμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλλαμε...

12.21.2021 15:29

Πιστοποίηση έντεκα φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τη στήριξη των εξαγωγών
Έντεκα φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές που θα ενισχύσουν την εξαγωγή φρέσκων φρούτων προς την αγορά των ΗΠΑ πιστοποιήθηκαν από το Τμήμα...

12.21.2021 15:26

Συμφωνία Λιβανού με επαγγελματίες για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα
Η τιμή απόσυρσης ορίστηκε στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το κιλό και «θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την αύξηση της τιμής των εξαγωγών με...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<