(upd2)Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με... «εμπλοκή»-Στόχος για μηδενικό πλεόνασμα το 2015

10-08-2015, 14:08
(upd2)Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με... «εμπλοκή»-Στόχος για μηδενικό πλεόνασμα το 2015

(upd2)Το αργότερο έως τα ξημερώματα της Τρίτης η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αθήνα και τροικανούς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τις 11 του τρέχοντος μηνός επιβάλλεται να έχει τελειώσει το «ράψιμο» του τελικού κειμένου, έτσι ώστε ο στόχος για συμφωνία μέχρι τις 15 Αυγούστου να έχει επιτευχθεί.

Από τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Σταθάκη με το κουαρτέτο της τρόικας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με βασικό σενάριο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις, ύφεση 2,1- 2,3% φέτος και μηδενικό πλεόνασμα το 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο πλευρές συζητούν γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.

«Εμπλοκή», ωστόσο, φαίνεται πως σημειώνεται ως προς τα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και του ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι κκ. Τσακαλώτος και Σταθάκης διέκοψαν προσωρινά λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών και κατέφυγαν εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο διεξάγεται υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου θα γίνει εκτενής ενημέρωση για τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.

Η συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστεί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα.

Τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι θετικά, την ίδια ώρα όμως το Βερολίνο και συγκεκριμένα πηγές από το περιβάλλον της κυρίας Μέρκελ επισημαίνουν πως οι δύο πλευρές απέχουν πολύ ακόμα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, καθώς κρίσιμα ζητήματα παραμένουν «ανοιχτά».

Όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις και σήμερα αναμένεται να είναι μαραθώνιες, όπως και την Κυριακή. Σήμερα, θα φανεί αν μια συμφωνία των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι δυνατή πριν από τις 20 Αυγούστου, όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες σημειώνουν δε πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο 24ωρο και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία έχει θέσει ως ορόσημο την 15η Αυγούστου. Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τότε στις 14/8 θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup , το οποίο και θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμφωνία και τέλος, στις 16-17/8 η ελληνική Βουλή , αλλά και τα ξένα Κοινοβούλια καλούνται να την ψηφίσουν. Συνεπώς, καταληκτική ημερομηνία είναι η 18η Αυγούστου, στο «παρά πέντε» δηλαδή της 20ης Αυγούστου, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο ύψους 3,2 δις. ευρώ προς την ΕΚΤ .

Πάντως, όσο πλησιάζουμε προς το deadline, εγείρονται ολοένα και εντονότερες ανησυχίες για πιθανή «τρικλοποδιά», την ώρα που «καυτά» ζητήματα παραμένουν «ανοιχτά».

Το Μαξίμου προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 του τρέχοντος μηνός, προκειμένου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να στηθούν «κάλπες» και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές , έτσι ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και να περιοριστεί η πολιτική αβεβαιότητα . Το σενάριο των εκλογών φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και τους εταίρους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία , τότε το «κενό» θα καλυφθεί με ένα νέο «δάνειο-γέφυρα», λύση, την οποία απεύχεται και η Αθήνα και η τρόικα , καθώς το σενάριο των εκλογών δεν θα επαληθευθεί και έτσι οι εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή θα είναι απλά… αβέβαιες και πάλι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα για επίτευξη της συμφωνίας στο εσωτερικό και διαμηνύει τις προθέσεις του στο εξωτερικό.

Προσδοκία της Αθήνας είναι η δόση να φτάσει τα 25 δισ. ευρώ (περίπου τα μισά δηλαδή από τα 50-52 δισ. που θα είναι το δάνειο από τον ESM, καθώς το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωθεί από ΔΝΤ, ιδιωτικοποιήσεις και αγορές), για να καλύψει την πρώτες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξόφληση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, την επιστροφή του πρώτου δανείου-γέφυρα αλλά και την τόνωση της αγοράς με την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν (στοιχεία Ιουνίου) τα 5,3 δισ. ευρώ.

Ως προς τα ανοιχτά μέτωπα, πέρα από την "καυτή πατάτα" των "κόκκινων" δανείων και του το ταμείου διωτικοποιήσεων, επίσης, αποσαφηνίσεις πρέπει να δοθούν για τις περικοπές στις συντάξεις . Τα "παζάρια" δε συνεχίζονται τόσο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης όσο και για κλειστά επαγγέλματα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<