Πως η κυβέρνηση θα κλείσει το μεγάλο "μέτωπο" με τους παραγωγικούς φορείς εν μέσω capital controls

06-08-2015, 11:50
Πως η κυβέρνηση θα κλείσει το μεγάλο

Το μεγάλο «μέτωπο», που άνοιξε με τους παραγωγικούς φορείς, επιβάλλοντας τα capital controls και προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στις εισαγωγές προϊόντων στην πλειονότητα των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, θα επιδιώξει να «κλείσει» η κυβέρνηση, δίνοντας δεσμεύσεις για τη λήψη μέτρων κατά του μεγάλου «βραχνά» για τις συναλλαγές με το εξωτερικό.

 

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Μάρδας θα έχει αύριο, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, μία πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η δυσλειτουργία των επιχειρήσεων στις διεθνείς τους συναλλαγές εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων στις εγχώριες τράπεζες. Η συνάντηση θα γίνει στις 17.30 το απόγευμα.

 

Τόσο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης όσο και οι υπόλοιποι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας έχουν θέσει μετ' επιτάσεως το ζήτημα της χαλάρωσης των περιοριστικών όρων, που ισχύουν μετά την επιβολή των capital controls για τις εταιρικές συναλλαγές με το εξωτερικό.

 

Στη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μάρδας θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση για τους κεφαλαιακούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές προϊόντων.

 

Σημειώνεται ότι μόλις χθες κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αφού επεσήμανε τη σημασία του πρωτογενή τομέα για να επανέλθει η οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, έκανε λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ώστε να λυθεί το αγροτικό «μέτωπο».

 

Οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

 

Πέραν της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και μια σειρά από παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τα εξής:

 

- θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

 

- άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Ανήγγειλε στο σημείο αυτό ότι θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκίσιμων γαιών.

 

- αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

 

- εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων

 

- ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

 

Όμως ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕ. Όπως είπε το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισ. και να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 εργασίας. Οι άξονες είναι οι εξής:

 

- ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία

 

- αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κίνητρα για νέους.

 

- αύξηση της προστιθέμενης αξίας με επενδύσεις στην ποιότητα και την εξωστρέφεια

 

- προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής (30% των πόρων του ΠΑΑ)

 

- ενίσχυση του κοινωνικού αστού στις αγροτικές περιοχές.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.21.2017 14:43

Eldorado: «Μένουμε Ελλάδα», αλλά…- Ποιο το μήνυμα στην κυβέρνηση
Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην Ελλάδα καθώς θεωρούμε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει πνεύμα συνεργασίας, σημειώνει η...

09.21.2017 13:46

Πετρελαιοκηλίδα: Τώρα φταίει το μέγεθος του ΕMSA για τον Σαντορινιό
Η ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας είναι «αστεία».

09.21.2017 13:42

Ποιες είναι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στα αυθαίρετα
Μειώσεις για τα πρόστιμα προς τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<