Οι θέσεις του Ποταμιού για την γεωργία

31-07-2015, 14:05
Οι θέσεις του Ποταμιού για την γεωργία

Το Ποτάμι δημοσιεύει σήμερα τις θέσεις του για την ελληνική γεωργία, κατά την έναρξη της περιοδείας του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βόρεια Ελλάδα για το αγροτικό ζήτημα.

  

Ζητάει από την κυβέρνηση να σταματήσουν οι σπασμωδικές ενέργειες και να αντιληφθεί ότι το αγροτικό ζήτημα απαιτεί ένα συνολικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, που θα δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές και πλούτο, ώστε να υπάρχει φορολογητέα ύλη. «Ας το καταλάβουν κάποιοι επιτέλους: Πριν πας με ευκολία σε νέους φόρους, ψάξε να βρεις γιατί δεν εισπράττεις αυτούς που ήδη έχεις θεσπίσει και πάρε μέτρα γι' αυτό», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.

 

Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του Ποταμιού που δημοσιεύει τις θέσεις αναφέρει ότι «υπάρχει ανάγκη για καθολική διακίνηση της παραγωγής από τους συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών, ώστε να παταχθεί το παρεμπόριο και οι αθέμιτες πρακτικές των ολιγοπωλίων».

  

Το Ποτάμι μιλάει για «παραγωγή τροφίμων και όχι για πρωτογενή τομέα» και πιστεύει ότι «η αγροτική οικονομία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ολοκληρωμένη, καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, που θα υλοποιείται πρώτα και κύρια από καλά οργανωμένες και σύγχρονες Ομάδες Παραγωγών».

  

Το πλήρες σχέδιο περιλαμβάνει σειρά άμεσων διαρθρωτικών και αναπτυξιακών μέτρων, στα οποία υπάρχουν προτάσεις για τον ΦΠΑ, κίνητρα και πηγές χρηματοδότησης, προτάσεις για τη φορολογία εισοδήματος και για το ασφαλιστικό.

  

Ζητάει επίσης να οριστεί από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης και ψήφισής τους, διότι «ο τομέας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι θέσεις του Ποταμιού είναι οι εξής:

   

ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

 

  1. Καθολική διακίνηση της παραγωγής από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο και οι αθέμιτες πρακτικές των ολιγοψωνίων. Ταυτόχρονα οι συνεταιρισμοί θα παρέχουν φορολογική υποστήριξη των γεωργών μέσα από on line πλατφόρμα η οποία θα ρυθμίζει αυτόματα και την επιστροφή ΦΠΑ εντός μηνός, χωρίς να αυξάνεται το κόστος και η γραφειοκρατία.

   2. Εξόφληση τιμολογίων αγροτικών προϊόντων εντός μηνός.

   3. Εφαρμογή ηλεκτρονικής σύμβασης αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, με άμεση εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων στους κακοπληρωτές.

   4. Ηλεκτρονικό μητρώο κακοπληρωτών εμπόρων.

   5. Θεσμοθέτηση του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού με κριτήρια και κίνητρα που θα προάγουν την επιχειρηματικότητα.

   6. Ανασχεδιασμός τρόπου διανομής επιδοτήσεων, ώστε να οδηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που παράγουν με δίκαιο τρόπο.

   7. Έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης.

   8. Προκαταβολή μέρους της επιδότησης των επενδυτικών προγραμμάτων.

   9. Ομαλή συνέχεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

   10. Εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού με την έγκριση των επενδύσεων.

   11. Συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου σε διόδια και πύλες της χώρας.

  

ΦΠΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

  

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα κ.α.) θα αυξήσει την ύφεση και δεν θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ΦΠΑ των αγροτικών εισροών στην Ιταλία είναι 4% και στην Ισπανία 10%. Η φιλοσοφία που έχει το «ΠΟΤΑΜΙ» είναι: «Χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ ώστε να ενισχύεται η παραγωγή και φορολόγηση κερδών.»

   Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα την πορεία εισπράξεων του ΦΠΑ του επόμενου τριμήνου και εφόσον επιβεβαιωθούμε να αναστραφεί η επιβολή του.
Ωστόσο, επειδή τα ταμειακά προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση ΦΠΑ στους γεωργούς είναι τεράστια, ζητάμε την άμεση θεσμοθέτηση της επιστροφής ΦΠΑ των γεωργών εντός μηνός.

   ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

   1. Τριετές στάδιο μετάβασης από το 13% στο 26% (3+4+6%).

   2. Αφορολόγητες επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ, και κλιμακωτή φορολόγηση στο 26% για επιδοτήσεις άνω των 20.000 ευρώ.

   3. Άμεση εξομοίωση της φορολογικής μεθόδου με τις υπόλοιπες ατομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στα ακόλουθα (ενδεικτικά) σημεία:

   Οι αποσβέσεις να πραγματοποιούνται όπως στις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

   Να υπολογίζεται η υπολειμματική αξία των υφιστάμενων επενδύσεων κατά τη μετάβαση στο νέο φορολογικό καθεστώς.

   Το παθητικό να μεταφέρεται στην επόμενη οικονομική χρήση.

   Στα έξοδα να συνυπολογίζονται τα τεκμαρτά ημερομίσθια του γεωργού.

   Τα τεκμαρτά ενοίκια της ιδιόκτητης γης, αφού φορολογηθούν αυτοτελώς (ως ενοίκια), να αφαιρούνται από τα έσοδα.

   Οι τόκοι των ιδίων κεφαλαίων, αφού φορολογηθούν αυτοτελώς (ως τόκοι) να αφαιρούνται από τα έσοδα.
Το κόστος ενέργειας είναι ευθέως ανάλογο με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και όλες οι χώρες με ανταγωνιστική γεωργία έχουν επιδοτούμενη γεωργική ενέργεια. Καθιέρωση κάρτας πετρελαίου για τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και διαμόρφωση κόστους αγροτικής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών κρατών.

  

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΩΝ-ΑΓΡΟΕΡΓΑΤΩΝ


   1. Η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να λάβει υπόψη τα εισοδήματα των αγροτών στον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχουν κλίμακες στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι.

   2. Καμία αλλαγή στο κόστος του εργόσημου και στην ασφάλιση των αγροτοεργατών.

   3. Φοιτητές και μαθητές να μπορούν να εργάζονται στις διακοπές (έως 60 ημερομίσθια) ως αγροεργάτες χωρίς πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη και με αφορολόγητο το σχετικό εισόδημα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<