'Αμεσες λύσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους ζητά ο ΣΕΒΕ

24-07-2015, 13:46
'Αμεσες λύσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους ζητά ο ΣΕΒΕ

     Πολύ χαμηλό βαθμό αυτάρκειας, μικρότερο του 20%, έχει η ελληνική οικονομία, καθώς το 80% των πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στην ελληνική παραγωγή είναι εισαγόμενα.

 

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί τόσο στην εθνική οικονομία όσο και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

"Οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες και βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εκείνους που τα εισάγουν από το εξωτερικό. Με τα σημερινά δεδομένα, οι εισαγωγείς θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, που τελικά μεταφέρεται και στους εξαγωγείς [...] Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και της χώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο ΣΕΒΕ εκπέμπει SOS για την χαλάρωση των capital controls για τις εισαγωγικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις και την άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των εμβασμάτων εξωτερικού, η διοίκηση του Συνδέσμου επισημαίνει ότι το μέτρο αποτελεί σίγουρα θετικό βήμα, ωστόσο αναμένονται οι διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις και τον τρόπο εφαρμογής της νέας διαδικασίας. Επίσης αναγκαίος είναι ο άμεσος προσδιορισμός του τρόπου και η επιτάχυνση εφαρμογής της πρόβλεψης που υπάρχει στη νέα υπουργική απόφαση για πληρωμή τιμολογίων εξωτερικού μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.


Αίτημα του ΣΕΒΕ είναι επίσης ο επανακαθορισμός των ορίων αναλήψεων από λογαριασμούς εξωστρεφών επιχειρήσεων (παραγωγών, εξαγωγέων, μεταφορέων) για τη διευθέτηση των καθημερινών αναγκών και την κάλυψη επιχειρηματικών εξόδων στο εξωτερικό.

Η αποκατάσταση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι αναγκαία. Ενδεικτικά ο ΣΕΒΕ αναφέρεται στην ανάγκη αποκατάστασης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος “ΟΑΕΠ-Εξωστρέφεια”: "θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα άμεσης υπογραφής των συμβάσεων ενεχυρίασης μεταξύ συνεργαζόμενων τραπεζών και εξαγωγικών επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πολύ χρήσιμο αυτό πρόγραμμα ασφάλισης-χρηματοδότησης του Οργανισμού" επισημαίνει.

Οι εξαγωγείς επισημαίνουν ακόμη ότι πρέπει να δοθεί άμεσα στις επιχειρήσεις παράταση τουλάχιστον ενός μηνός για τις επιταγές που έχουν λήξει ή λήγουν στο διάστημα 30/6 έως 30/7, ενώ προσθέτουν ότι άλλα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι τα εξής: η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών, η επιβάρυνση σταλιών – αποθήκευτρων (χιλιάδες containers παραμένουν στα λιμάνια της χώρας και επιβαρύνονται με αποθήκευτρα) και το θέμα των μεταφορών. Πέραν της απαίτησης των μεταφορέων για πληρωμή τους με μετρητά (για πληρωμή πετρελαίου, κ.λ.π.), έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς εξαγόμενων προϊόντων, καθώς δεν υπάρχουν φορτία προς επιστροφή. "Θα πρέπει για το διάστημα που διαρκεί αυτή η ανωμαλία, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών και Ναυτιλίας, να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για τη μεταφορά των εμπορευμάτων π.χ. χρησιμοποίηση φορτηγών τρίτων χωρών" σημειώνει ο ΣΕΒΕ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.16.2018 13:37

Αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της κατέθεσε η ΕΒΖ
Αίτηση για την προστασία από τους πιστωτές της, κατέθεσε στις 14/11/2018 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η Ελληνική Βιομηχανία...

11.14.2018 16:20

Οι αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ για τα «Μέτρα ελέγχουν της αγοράς γάλακτος»
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το σχέδιο της Κοινής...

11.14.2018 12:19

Διαφάνεια στη μοιρασιά των καλλιεργούμενων χωραφιών γύρω από την Κάρλα ζητεί ο ΑΣ Βόλου
Αποδέκτης παραπόνων εκ μέρους νέων αγροτών του δήμου Ρήγα Φεραίου γίνεται τον τελευταίο καιρό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου,...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<