Εκρηκτικό φορο-κοκτέιλ για τους αγρότες

20-07-2015, 12:38
Εκρηκτικό φορο-κοκτέιλ για τους αγρότες

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

«Φωτιά» στον αγροτικό κόσμο βάζουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

 

Με πρώτο δείγμα τις αλλαγές στον ΦΠΑ, που ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν άμεσα (ήδη από τη Δευτέρα που έρχεται), διαμορφώνεται ζοφερό σκηνικό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Τα λιπάσματα, οι σπόροι, τα φυτοπροστατευτικά, καθώς επίσης και οι ζωοτροφές και το ζωικό κεφάλαιο (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα) μετατάχθηκαν τελικά στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Επιπλέον, κατάργηση καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου, φορολόγηση επιδοτήσεων με κατάργηση του αφορολόγητου ποσού μέχρι 12.000 ευρώ και τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ, είναι μερικά από τα συστατικά του εκρηκτικού κοκτέιλ που θα… σερβίρουν στους Έλληνες αγρότες.

Όσο για τα αντισταθμιστικά που εξετάζουν στην κυβέρνηση, με προκρινόμενη την ταχύτερη επιστροφή φόρου στους αγρότες, όπως λένε οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, αυτό μένει να φανεί εάν θα γίνει και πώς.

Για αγροτική γενοκτονία, εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα αυτά, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος προσθέτει πως εάν είναι οριζόντια η πολιτική που θα ακολουθηθεί, πρόκειται για καταστροφή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των παραγωγών είναι μικρής κλίμακας αγρότες και θα πρέπει να παραμείνουν στο 13%, βάσει φορολογικής δήλωσης, αλλά και στη χαμηλή κλίμακα ασφαλιστικής εισφοράς. Ο κ. Καραμίχας σημειώνει πως μόλις το 20%-25% των παραγωγών έχει υψηλή φοροδοτική ικανότητα, αλλά και αυτοί θα υποστούν μεγάλο πλήγμα, καθώς με τη σχεδιαζόμενη προκαταβολή φόρου θα δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου και θα περιορίσουν τις εκτάσεις τους.

Συνοψίζοντας, ο κ. Καραμίχας κάνει λόγο για πρόσθετα βάρη 2 δισ. ευρώ συν 500 εκατ. στη φορολογία από πέρυσι, την ώρα που θα είναι δύσκολη η διαδικασία απορρόφησης των κονδυλίων από τον Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ.

 

Τριπλάσιες οι εισφορές

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και το ασφαλιστικό, καθώς από 1η Ιουλίου 2015 θα πρέπει να εναρμονιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ. Γεγονός που, για τον ΟΓΑ, σημαίνει έως και τριπλασιασμό των μηνιαίων εισφορών για τους ασφαλισμένους αγρότες του Οργανισμού. Ο κ. Καραμίχας εκτιμά πως εφόσον εφαρμοστεί αυτό, τότε εκτιμάται πως μεγάλος αριθμός αγροτών θα μείνει κοινωνικά ανασφάλιστος, καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλές εισφορές.

«Προτεραιότητα είναι να προστατευθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με χαμηλό εισόδημα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και προσθέτει πως πρότασή τους είναι να παραμείνουν στη χαμηλή φορολογική και ασφαλιστική κλίμακα οι αγρότες που έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Καραμίχας σκοπεύει να προωθήσει την πρότασή του στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γίνονται όλες οι πληρωμές από το πρώτο ευρώ ηλεκτρονικά.

 

Αντισταθμιστικά…

Ιδιαιτέρως επώδυνα χαρακτηρίζει και ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, τα σχεδιαζόμενα μέτρα. Εκτιμά ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά και οι εισφορές του κάθε αγρότη να είναι ανάλογες του μεγέθους της καλλιέργειάς του.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, ως αντισταθμιστικό όφελος στα πρόσθετε νέα βάρη, θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί η δυνατότητα καταγραφής των δαπανών στα βιβλία τους, να υπάρχει δηλαδή, συντελεστής δαπάνης άνευ δικαιολογητικών.

 

Βουτιά στο αγροτικό εισόδημα

Το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ από την EUROSTAT, στο διάστημα 2006-2013,   μειώθηκε κατά 27,3%, την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση αγροτικού εισοδήματος κατά 6% και στην ΕΕ-28 καταγράφεται αύξηση γεωργικού εισοδήματος κατά 17,7%.

Η τάση μείωσης αγροτικού εισοδήματος συνεχίστηκε και το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (18.09.2014), όπου ο γενικός δείκτης εκροών στη γεωργία μειώθηκε τον Ιούλιο του 2014 κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<