Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα η προσβολή του υπαίθριου καρπουζιού από τον τετράνυχο, την κλαδοσπορίαση και τον περονόσπορο. Η τομάτα θερμοκηπίου προσβάλλεται από το έντομο Tuta absoluta, τον τετράνυχο, τον περονόσπορο, το ωίδιο και το άκαρι άκουλους. Εποχή που οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τον κίνδυνο προσβολής της υπαίθριας μελιτζάνας από το κλαδοσπόριο, τον περονόσπορο, την αλτερνάρια και τον τετράνυχο.
ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Εποχή που σε περιοχές όπου καλλιεργείται το υπαίθριο καρπούζι και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις υπάρχει κίνδυνος προσβολής του από τον περονόσπορο. Σημειώνεται ότι η ασθένεια εμφανίζεται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με στρογγυλές ή με γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες, στην δε κάτω επιφάνεια σχηματίζονται υπόλευκα εξανθήματα που γίνονται στη συνέχεια γκρίζα. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία, ο χρόνος διαβροχής των φύλλων (2-6 ώρες είναι αρκετές), καθώς και η θερμοκρασία όταν αυτή κινείται μεταξύ 16-22 βαθμών Κελσίου (15-25 βαθμοί Κελσίου).
Συνιστάται για την καταπολέμηση του περονόσπορου η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων και ο ψεκασμός των φυτών με χαλκούχα σκευάσματα ή άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ο δε ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί μετά από 8 ημέρες.
Η κλαδοσπορίωση (ασθένεια μυκητολογική) έχει ως συμπτώματα κιτρινώδεις γωνιώδεις κηλίδες που στη συνέχεια γίνονται γκρίζες, ελαφρά βυθισμένες και προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (φύλλα, μίσχους, στελέχη και μικρούς καρπούς). Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό, ομιχλώδη καιρό και θερμοκρασίες 2-35 βαθμούς Κελσίου (άριστη γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου).
Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι η κλαδοσπορίωση αντιμετωπίζεται με τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, με αμειψισπορά, με καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, καθώς και με ψεκασμό με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
Περίοδος που ο τετράνυχος στα φυτά του καρπουζιού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και όταν ξεκινήσει χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της φυτείας από τους παραγωγούς. Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται προληπτικός ψεκασμός, αλλά μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι η τομάτα θερμοκηπίου προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς και ασθένειες. Ειδικότερα, το έντομο Tuta absoluta (τούτα αμπζολούτα) προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της τομάτας, και αντιμετωπίζεται με επεμβάσεις με διάφορα βιολογικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και με δραστικές ουσίες τύπου bacillus (βάκιλλου) thuringiensis, spinosad κ.ά. Προσοχή, ο ψεκασμός για το έντομο πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλιου με ένα εκλεκτικό εντομοκτόνο και να επαναληφθεί μετά από 15 ημέρες.
Απαιτείται από τους παραγωγούς η συνεχής επιθεώρηση των φυτειών για πιθανή προσβολή τους από τον τετράνυχo επειδή οι καιρικές συνθήκες της εποχής ευνοούν την ανάπτυξή του και οι πληθυσμοί τους εξαπλώνονται ταχύτατα στο χωράφι.
Συνιστάται η αντιμετώπιση του άκαρι να γίνει με ψεκασμούς όχι προληπτικούς, αλλά μόνο αφού διαπιστωθεί προσβολή και συγκεκριμένα όταν υπάρχουν 3 άτομα ανά φύλλο, με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα.
Το άκαρι «άκουλους» προσβάλλει με τη σειρά του τα φύλλα και τα στελέχη των φυτών της τομάτας θερμοκηπίου που κιτρινίζουν, στη συνέχεια γίνονται καφέ και στις σοβαρές προσβολές η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή-κατακόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.
Οι φυτείες προσβάλλονται την εποχή αυτή και από το ωΐδιο που η καταπολέμησή του επιτυγχάνεται με ψεκασμό με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα και απαιτείται επανάληψη μετά από 8 ημέρες.
Η εμφάνιση του περονόσπορου ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες της εποχής και τα φυτά θα πρέπει να προστατευθούν (όταν διαπιστωθούν συμπτώματα της ασθένειας) με καλό λούσιμο με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα εντομοκτόνα και στην περίπτωση αυτή ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 8 ημέρες.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ
Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι η υπαίθρια μελιτζάνα κινδυνεύει την περίοδο αυτή από το κλαδοσπόριο, τον περονόσπορο, την αλτερνάρια και τον τετράνυχο.
Ενδείκνυται στις περιπτώσεις προσβολής των φυτών της μελιτζάνας από κλαδοσπόριο, που δημιουργεί κίτρινες και ακανόνιστες κηλίδες στα φύλλα και ευνοείται από σχετική υγρασία 70%-95% και θερμοκρασία 4-35 βαθμούς Κελσίου (άριστη 22-24 βαθμοί Κελσίου), η χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών και ψεκασμός κάλυψής τους, που πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από 8 ημέρες.
Γνωστοποιείται ότι η εμφάνιση του περονόσπορου εμφανίζεται μετά από δροσερό καιρό, νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς και βροχερές ημέρες,με σχετική υψηλή υγρασία 80%-100% και θερμοκρασία 3-26 βαθμούς Κελσίου. Στις περιπτώσεις εμφάνισης προσβολής των φυτών από τον μύκητα, πρέπει να γίνει ψεκασμός κάλυψης (επαναλαμβάνεται σε 8 ημέρες) με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα, εκλεκτικά για τη μελιτζάνα φυτοφάρμακα.
Η αλτερνάρια είναι μια ακόμη ασθένεια που προσβάλει την υπαίθρια μελιτζάνα και προκαλεί γωνιώδεις, χλωρωτικές κηλίδες με εξάνθηση τόσο στην κάτω όσο και στην άνω επιφάνεια των φύλλων και αντιμετωπίζεται συνδυαστικά με αυτή του περονόσπορου.
Ολοκληρώνοντας, επισημαίνεται ότι την περίοδο αυτή μπορεί να εμφανισθεί ένα άκαρι που προκαλεί τον τετράνυχο και που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Απαιτείται να αντιμετωπισθεί η ασθένεια με ψεκασμό (ποτέ προληπτικά) με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και να γίνει όταν βρεθούν 3 άτομα τετρανύχου/φύλλο.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...