«Πράσινο φως» από το Eurogroup σε δάνειο-γέφυρα 7 δισ.

16-07-2015, 14:08
«Πράσινο φως» από το Eurogroup σε δάνειο-γέφυρα 7 δισ.

Στην παροχή ενός δανείου-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ , το οποίο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τον τρέχοντα μήνα, συμφώνησαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup .

Όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές, μένουν ακόμα να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία , έτσι ώστε αύριο, Παρασκευή, να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Eurogroup.

Πάντως, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, παράγοντες από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι «η συζήτηση έγινε με θετικό πρόσημο και κάτω από εποικοδομητικό κλίμα». Η Ελλάδα «ικανοποίησε» τις απαιτήσεις της συμφωνίας για ένα σχέδιο αρωγής, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ την προσεχή Δευτέρα, αφότου όμως υπάρξει έγκριση από κάποια Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ, κύρωση από τα κοινοβούλια των 28 κρατών μελών αλλά και να έχουν βρεθεί τα 7 δις. του EFSM από την αγορά.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα.

Γνωρίζοντας το ασταθές πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και εν μέσω παραδοχής περί έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οι εταίροι ψάχνουν για τη λύση εκείνη, η οποία δεν θα τους εκθέσει… οικονομικά. Που σημαίνει πως ενδεχομένως για κάθε χρηματοδότηση , να ζητούν και νέες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν , ο EFSM θα αποπληρωθεί από τον ESM, όταν η Ελλάδα συμφωνήσει το νέο πρόγραμμα. Το δάνειο-γέφυρα από τον EFSM (για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες, όπως η Βρετανία, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όχι μόνο ευρωζώνης) θα πληρωθεί σε μία δόση και θα πρέπει να αποπληρωθεί το αργότερο εντός τριών μηνών. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό, που είχε δανείσει σε Ιρλανδία και σε Πορτογαλία για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών.

Η πρόταση της Κομισιόν παρουσιάστηκε χθες από τον αντιπρόεδρό της, Βάλντις Ντομπρόφσκις ως η «καλύτερη επιλογή» για τη χώρα μας, η οποία θα δρομολογήσει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δάνειο του ESM.

Έτσι, από την προσεχή κιόλας Δευτέρα κλιμάκιων των τριών θεσμών καταφτάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους, όπως προβλέπει η συμφωνία, που επετεύχθη στις Βρυξέλλες στην τελευταία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται ότι ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.20.2017 13:43

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές πρόωρων συντάξεων και ανειλημμένων υποχρεώσεων 8,1 εκατ. ευρώ
Οι εν λόγω πληρωμές αφορούν 19.952 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 19.592 πληρώθηκαν την πρόωρη σύνταξη.

11.20.2017 13:39

Δωδώνη: Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ προς τους γαλακτοπαραγωγούς
Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ της εταιρείας και...

11.20.2017 12:43

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,8% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία
Μείωση 0,8% έναντι αύξησης 9,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015 παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<