«Πράσινο φως» από το Eurogroup σε δάνειο-γέφυρα 7 δισ.

16-07-2015, 14:08
«Πράσινο φως» από το Eurogroup σε δάνειο-γέφυρα 7 δισ.

Στην παροχή ενός δανείου-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ , το οποίο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τον τρέχοντα μήνα, συμφώνησαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup .

Όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές, μένουν ακόμα να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία , έτσι ώστε αύριο, Παρασκευή, να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Eurogroup.

Πάντως, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, παράγοντες από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι «η συζήτηση έγινε με θετικό πρόσημο και κάτω από εποικοδομητικό κλίμα». Η Ελλάδα «ικανοποίησε» τις απαιτήσεις της συμφωνίας για ένα σχέδιο αρωγής, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ την προσεχή Δευτέρα, αφότου όμως υπάρξει έγκριση από κάποια Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ, κύρωση από τα κοινοβούλια των 28 κρατών μελών αλλά και να έχουν βρεθεί τα 7 δις. του EFSM από την αγορά.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ως εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα.

Γνωρίζοντας το ασταθές πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και εν μέσω παραδοχής περί έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οι εταίροι ψάχνουν για τη λύση εκείνη, η οποία δεν θα τους εκθέσει… οικονομικά. Που σημαίνει πως ενδεχομένως για κάθε χρηματοδότηση , να ζητούν και νέες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν , ο EFSM θα αποπληρωθεί από τον ESM, όταν η Ελλάδα συμφωνήσει το νέο πρόγραμμα. Το δάνειο-γέφυρα από τον EFSM (για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες, όπως η Βρετανία, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όχι μόνο ευρωζώνης) θα πληρωθεί σε μία δόση και θα πρέπει να αποπληρωθεί το αργότερο εντός τριών μηνών. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό, που είχε δανείσει σε Ιρλανδία και σε Πορτογαλία για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών.

Η πρόταση της Κομισιόν παρουσιάστηκε χθες από τον αντιπρόεδρό της, Βάλντις Ντομπρόφσκις ως η «καλύτερη επιλογή» για τη χώρα μας, η οποία θα δρομολογήσει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δάνειο του ESM.

Έτσι, από την προσεχή κιόλας Δευτέρα κλιμάκιων των τριών θεσμών καταφτάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους, όπως προβλέπει η συμφωνία, που επετεύχθη στις Βρυξέλλες στην τελευταία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται ότι ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<