Το «παλεύουν» οι εξαγωγείς

14-07-2015, 12:15
Το «παλεύουν» οι εξαγωγείς

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Σχετικά ομαλά συνεχίζονται οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων και ασφυκτικών συνθηκών στην ελληνική οικονομία. Η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων και η επιβολή τραπεζικής αργίας έχουν πλήξει τις συναλλαγές, αλλά ακόμα και μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι εξαγωγείς βρίσκουν τα «πατήματά» τους.

 

Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το πλαφόν στις αναλήψεις, οι διατραπεζικές τακτοποιήσεις συνεχίζονται. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι οι μεταφορές. «Υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση ελληνικών αυτοκινήτων», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Παραγωγή» ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης και εξηγεί πως, λόγω της κατάστασης, τα φορτηγά δεν βρίσκουν φορτία επιστροφής.

 

Ήδη έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς να υπάρξει κάλυψη εισαγωγής των απαραίτητων τροφίμων, αλλά και η χορήγηση καρτών διέλευσης σε αυτοκίνητα τρίτων χωρών, κάτι που δίνεται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή. Σε περίπτωση που δεν ισχύσουν τα παραπάνω, θα υπάρξει επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς αγαθών, καθώς τα αυτοκίνητα θα επιστρέφουν άδεια, με επιπλέον ναύλο.

 

Παράλληλα, αποτελεί πάγιο αίτημα, από τις απαρχές της τραπεζικής αργίας, που «έδεσε τα χέρια» των επιχειρηματιών, να αυξηθούν οι επιτροπές που ασχολούνται με την εξέταση των εισαγωγών, με έδρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Προκρίνεται το να υπάρχουν τέτοιες επιτροπές κατά τράπεζα και όχι μια κεντρική.

 

Οξύ πρόβλημα στην Πέλλα

 

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων έκρουσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος με επείγουσες επιστολές του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Αποστόλου ζητά την άρση των εμποδίων.

 

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του κ. Θεοδωρίδη σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αντιμετωπίζουν «μια άνευ προηγουμένου κρίση μετά από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και τη λήψη μέτρων για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε ένα δραματικό πρόβλημα με την αναστολή της εξαγωγής νωπών και μεταποιημένων φρούτων που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βρισκόμενοι στην αιχμή της παραγωγικής περιόδου, το οποίο οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις εξαγωγές».

 

Επισημαίνεται πως με τις τράπεζες κλειστές δεν υπάρχει ρευστό για τη χρηματοδότηση των μεταφορών ενώ, επίσης, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων μερών (Συνεταιρισμοί/εξαγωγείς με τους πελάτες τους). «Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμων δεν επιτρέπει την αποστολή των εξαγώγιμων φορτίων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Τα φορτηγά παραμένουν φορτωμένα και ακινητοποιημένα στους Συνεταιρισμούς με άμεσο κίνδυνο για την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, της διατροφικής τους αξίας, ακόμη και την καταστροφή των προϊόντων».

 

«Κράτησε» τις εξαγωγές ο αγροτοδιατροφικός τομέας

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές του πρώτου πενταμήνου -ήτοι μέχρι τον Μάιο- δείχνουν πως η ανοδική πορεία διατηρείται με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο, τα ποτά-καπνός και τα βιομηχανικά προϊόντα.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Μάιο του 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται οριακά μειωμένη κατά 0,04% (στα 2,280 δισ. ευρώ από τα 2,281 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2014). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, προκύπτει σημαντική αύξηση κατά 4,9% ή κατά 69,7%.

 

Ως αποτέλεσμα των αντίρροπων αυτών κινήσεων, στο πρώτο 5μηνο του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 10,732 δισ. ευρώ από 10,730 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,02%. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 12,6%, ήτοι αύξηση κατά 842 εκατ. ευρώ.

 

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «στην πιο κρίσιμη στιγμή της τελευταίας 5ετίας των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής, οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον της χώρας. Τον δρόμο της εξωστρέφειας, των διεθνών συνεργασιών, της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας, με πυρήνα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη ο περιορισμός των ρυθμών αύξησης της συνολικής αξίας των εξαγωγών προκαλεί ανησυχία σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, εντός του τρέχοντος έτους και άρα αγωνία για την επόμενη ημέρα, ειδικά σε περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων.

 

Οι Έλληνες εξαγωγείς αναμένουν αρχικά την υλοποίηση των εξαγγελιών του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, για αυτόματο μηχανισμό διεκπεραίωσης συναλλαγών των εξωστρεφών επιχειρήσεων και ρύθμιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις τραπεζικές επιταγές, στο πλαίσιο της επικείμενης νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία, όπως έχει ήδη προτείνει ο ΠΣΕ. Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιορίσουν έστω σε έναν μικρό βαθμό, τα εμπόδια που θέτουν τα capital controls στην πραγματική οικονομία της χώρας.

 

Ωστόσο, τα βλέμματα και οι προσδοκίες όλων είναι στραμμένα στην επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές και εταίρους σε σχέση με το χρέος και την προώθηση του κατάλληλου μείγματος μεταρρυθμίσεων, που θα υποστηρίξει αναπτυξιακή πορεία για την ελληνική οικονομία και θα προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική παραγωγική μηχανή, που σήμερα βρίσκεται σχεδόν σε πλήρη στάση».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<