Η επόμενη μέρα και οι... εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

14-07-2015, 12:01
Η επόμενη μέρα και οι... εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, την επομένη της συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να καλείται να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, έτσι ώστε να κρατήσει τις εύθραυστες ισορροπίες.

Τα «μέτωπα» στο εσωτερικό είναι πολλά και ο ίδιος θα πρέπει να θέσει τις προτεραιότητες, με βάση το deadline των εταίρων, οι οποίοι στην τελευταία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έδειξαν πως δεν αστειεύονται, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τηρώντας τα συμφωνηθέντα. Πρόκειται για «επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης», την οποία οι δανειστές λένε, πως έχουν χάσει ως προς την Αθήνα.

Σήμερα, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα «φεύγει» για τη Βουλή και ήδη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει «φωτιά». Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός βιάζεται καταρχήν να «περάσει» τη σκληρή συμφωνία από τη Βουλή, καθώς αύριο εκπνέει το χρονοδιάγραμμμα των θεσμών για την ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων και εν συνεχεία ο ίδιος θα ρίξει όλη την προσοχή στα περί ανασχηματισμού.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το πότε θα συγκληθεί σε σύσκεψη η ΚΟ του κόμματος παραμένει ακόμη άγνωστο. Η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη, με «συμμάχους» τους κκ. Στρατούλη και Ήσυχο, θα πρέπει να αποχωρήσει. Ωστόσο, οι βουλευτές δεν δέχονται να παραδώσουν το αξίωμά τους και έτσι η «μάχη» για τον κ. Τσίπρα γίνεται δυσκολότερη. Τα σενάρια περί δημιουργίας ενός ξεχωριστού κόμματος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφοροποιούνται, ολοένα και "φουντώνουν", καθώς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς σημαντικά θέματα, όπως λένε πηγές από την παράταξη.

Συν τοις άλλοις ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ , Πάνος Καμμένος δήλωσε ξεκάθαρα πως οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν μόνο τα μέτρα, στα οποία συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πρόσφατο συμβούλιό τους, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, διαψεύδοντας τα περί αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως, ο κ. Λαφαζάνης καλεί, με σημερινή του δήλωση, τον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω τη συμφωνία έστω και το παρά πέντε. «Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή», αναφέρει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους "Θεσμούς" είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας. Οι λεγόμενοι εταίροι και πρώτα απ' όλα το γερμανικό κατεστημένο, συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές και "οικονομικοί δολοφόνοι".

"Με τη συμφωνία αυτή πάει να ακυρωθεί στην πράξη η λαϊκή εντολή και το περήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα . Αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή των ψήφων της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Δεν θα περάσει, όμως, στο λαό, ο οποίος θα την ακυρώσει στην πράξη με την ενότητα και τους αγώνες του. Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία. Το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διασπάται σε «στρατόπεδα», τα οποία δυσκολεύουν περαιτέρω το «έργο» που πρέπει να φέρει εις πέρας ο πρωθυπουργός. Μέχρι στιγμής 106 βουλευτές από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ 30 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε «όχι» στη συμφωνία.

Πέρα από τα περί ανασχηματισμού, στο «τραπέζι» υπάρχει και το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, την οποία σε αυτή τη φάση ο πρωθυπουργός φέρεται να απορρίπτει. Ο ίδιος δε έχει επισημάνει πολλές φορές πως «δεν θα γίνει Παπαδήμος», αλλά οι εξελίξεις θα ορίσουν τα επόμενα βήματά του. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας «σκοντάφτει» αφενός στην απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου και αφετέρου στη στάση της Αντιπολίτευσης, οι πολιτικοί αρχηγοί της οποίας θα ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν το κυβερνητικό κόστος.

Επιστρέφοντας στα του ΣΥΡΙΖΑ, «κλειδί» είναι η στάση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά της οποίας θα κατατεθεί πρόταση μομφής, αύριο, Τετάρτη. Η ίδια, λένε οι πληροφορίες, έχει κόψει τις "γέφυρες επικοινωνίας" με τα "στρατόπεδα" του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δηλώνει ξεκάθαρα από την πλευρά της πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, "ακόμα και αν της το ζητήσει ο Πάππας", όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πάντως, όσες κι αν είναι οι διαφοροποιήσεις περισσότερες από 30 ή λιγότερες αν οι κινήσεις της ηγεσίας αποδώσουν είναι σαφές ότι πολιτικά η δεδηλωμένη έχει χαθεί και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να βασιστεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια με τα μέτρα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<