Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ρήξη-Σήμερα καταθέτουμε μέτρα, αύριο πάμε Eurogroup

09-07-2015, 13:10
Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ρήξη-Σήμερα καταθέτουμε μέτρα, αύριο πάμε Eurogroup

Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα, έτσι ώστε Αθήνα και δανειστές να τα βρουν αύριο και να μην χρειαστεί καν να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σύσσωμος ο εγχώριος πολιτικός κόσμος προετοιμάζεται, έτσι ώστε οι εταίροι να μην εφαρμόσουν το plan B για την Ελλάδα.

Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς «δίνουν και παίρνουν» την Πέμπτη, ενώ τα τηλέφωνα με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων έχουν πάρει «φωτιά» από χθες. Τη δεδομένη στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί, μέσω της συστράτευσής της με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να βγάλει προς τα έξω την εικόνα της συναίνεσης.

Σήμερα, Πέμπτη η κυβέρνηση καταθέτει τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, που δεσμεύεται να εφαρμόσει, ως αντάλλαγμα για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα στον Μηχανισμό υποβλήθηκε χθες, υπό την υπόσχεση από την πλευρά της Αθήνας, για αλλαγές στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό.

Το «πακέτο» των μέτρων της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα θα εξεταστεί από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο αυριανό Eurogroup , όπου εάν οι Ευρωπαίοι ανάψουν το «πράσινο φως», τότε η συμφωνία θα «κλειδώσει» άμεσα και έτσι δεν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής, στην οποία έχουν συγκληθεί και τα 28 κράτη-μέλη.

 

Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν με τα μέτρα και ζητήσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, άρα και το χειρότερο σενάριο, που είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ , το λεγόμενο Grexit , για το οποίο οι θεσμοί μιλούν πλέον ανοιχτά. Που σημαίνει πως πράγματι η Σύνοδος της Κυριακής είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία ή για ρήξη.

Πάντως, το γεγονός ότι ο νέος ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και δεν παρέμεινε εκεί μπορεί να ερμηνευτεί και θετικά και αρνητικά.

Ωστόσο, η μεγάλη «μάχη» του κ. Τσίπρα παίζεται και πάλι στο εσωτερικό «μέτωπο», όπου ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να εκτιμήσει πόσα… μέτρα μπορεί να περάσουν από τη Βουλή , ύστερα από το συντριπτικό «όχι» του λαού στην κάλπη.


Αυτό, καθώς τα μέτρα-«φωτιά» σχετίζονται με παρεμβάσεις, στις οποίες έχουν αντιταχθεί τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον ΑΝΕΛ και σχετίζονται με την κατάργηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, με το ΦΠΑ στα «μεταποιημένα» τρόφιμα που από το 13% θα αυξηθεί στο 23%, με την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περικοπή των αμυντικών δαπανών, την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις .

Πάντως, η ελληνική πλευρά για να λάβει το δάνειο, δεσμεύεται πως θα ξεκινήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:10

ΕΕΚΕ: Μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, τουλάχιστον στο ύψος του 2010
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΕΚΕ, αφετέρου τίθεται το αίτημα της άμεσης μείωσής του, «προκειμένου να ανακουφιστεί ο...

10.26.2020 17:08

Βορίδης: Καταβάλλονται 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Οι ενισχύσεις έχουν αρχίσει να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

10.26.2020 14:14

Ενίσχυση των αγροτών με περίπου 3 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια, με ανακοίνωσή της, καλεί τους ιδιώτες αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις για την τόνωση ή τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής να...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<