«Όλα παίζουν» στη Σύνοδο με φόντο το «όχι» της κάλπης

07-07-2015, 12:52
«Όλα παίζουν» στη Σύνοδο με φόντο το «όχι» της κάλπης

Της Βούλας Μαλαίνου

Με «όπλο» του το συντριπτικό «όχι» της κάλπης από το 61% των Ελλήνων, αλλά και με τη χώρα να τελεί υπό capital controls, με κλειστές τράπεζες και άδεια ταμεία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει χώρα μία αδυσώπητη κόντρα μέχρις εσχάτων ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους θεσμούς.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι η κρισιμότερη Σύνοδος του τελευταίου εξαμήνου, καθώς όλα τα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο, είναι πάνω στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης.

Το καλύτερο σενάριο λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει την πρόταση της κυβέρνησης-στην οποία θα υπάρχει δέσμευση και από την αντιπολίτευση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) ότι η Αθήνα προσβλέπει σε συμφωνία με τους εταίρους και όχι σε ρήξη-που θα γίνει αποδεκτή από τους δανειστές. Έτσι, το Eurogroup θα δώσει εντολή για επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

Το χειρότερο λέει ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε οριστικό αδιέξοδο, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την Ελλάδα, ακόμα και για έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ. Οι Ευρωπαίοι πάντως υποστηρίζουν πως το Grexit δεν είναι η λύση, όμως οι ίδιοι σφίγγουν το ζωνάρι σε κυβέρνηση και Αθήνα, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει ότι στόχος της είναι η χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Οι εταίροι από την άλλη ισχυρίζονται το ίδιο, υπογραμμίζουν όμως ότι πλέον η ευρωπεριφέρεια μπορεί να καλύψει το κόστος μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας, αφού έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας, μετά το ξεκάθαρο και εντυπωσιακό «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, είναι ο κυρίαρχος του «παιχνιδιού» στο εσωτερικό πολιτικό «μέτωπο». Οι τελευταίες του κινήσεις, όπως να καλέσει σε συστράτευση τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, αλλά και να «βγάλει από τη μέση» το Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είχε καλές σχέσεις με τους δανειστές σε επίπεδο Eurogroup, αποσκοπούν στο να αποδείξουν στους εταίρους ότι σύσσωμη η Ελλάδα θέλει μία «βιώσιμη συμφωνία».

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με αρχηγό πια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη, καταθέτει σήμερα στους θεσμούς τη βελτιωμένη της πρόταση, η οποία βασίζεται στην πρόταση που είχε στείλει στο Μαξίμου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την προηγουμένη του διαγγέλματος του κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα. Ζητείται κυρίως ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπου είναι και το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, ενώ η πρόταση αφορά τον ESM, άρα και την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Χθες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με την «αφρόκρεμα» των Ευρωπαίων, Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, αλλά και με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έτσι ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα μετά το δημοψήφισμα και πριν τη Σύνοδο για να ξαναπιάσουν και οι δύο πλευρές το «νήμα» των διαπραγματεύσεων.

Λίγο αργότερα, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως δεν θα δώσει νέα «ένεση» ρευστότητας στην ελληνική τραπεζική αγορά μέσω του ELA, αλλά ότι θα «κουρέψει» τα ενέχυρα μάλλον κατά 10%, όπως λένε οι πληροφορίες, αφού ο ίδιος δεν έκανε σαφές το ακριβές ποσοστό.

Το Βερολίνο τηρεί σκληρή στάση, με εκπρόσωπο το Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε. Ο μόνος «διαμεσολαβητής» είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε δηλώσει ότι είτε με «ναι» είτε με «όχι», η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και να υπάρξει συμφωνία. Ενώ ο άλλοτε «σύμμαχος» του κ. Τσίπρα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξακολουθεί να κάνει «στροφές» τη μία μετά την άλλη.

Προηγείται Eurogroup

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν, αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ, για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<