Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Συμφωνία 4 σημείων, αλλά και ένταση

06-07-2015, 18:41
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Συμφωνία 4 σημείων, αλλά και ένταση

 Nα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί για μια συμφωνία με τους δανειστές, εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ , στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η συνάντηση ήταν μαραθώνια, διήρκεσε επτά ώρες και έγινε σε έντονο κλίμα, ενώ ενδιαμέσως υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Φρ. Ολαντ , την Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον Βλ. Πούτιν .

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης , ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης , ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ και η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν.

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη του συμβουλίου, ενώ ο Πάνος Καμμένος, τόνισε πως «χθες ο λαός έδωσε το σύνθημα για την εθνική ομοψυχία.

Με πρωτοβουλία Τσίπρα συνεκλήθη  το συμβούλιο και σε λίγο θα έχετε το ανακοινωθέν το όποιο υπογράφουν όλοι εκτός του Δ. Κουτσούμπα.

Το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί εκ μέρους του συνόλου του πολιτικού κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Είναι στα χέρια της Ευρώπης,  η λύση που αποτελεί επιθυμία του συνόλου θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι μονόδρομος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθάρισε πως η ευθύνη  της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του πρωθυπουργού.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, τα μηνύματα είναι αρνητικά… Θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι», προειδοποίησε ο κ. Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι στο κομματικό τους ακροατήριο ενώ επεσήμανε ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.


Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για πολιτική κριτική και καταλογισμό ευθυνών και παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν όπου υποστήριξε ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης γνωστοποίησε ότι πρότεινε κι έγινε δεκτό να μην δοθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός , όπως είπε.

Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ να διαπιστώσει ότι γίνονται προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

«Η συνάντηση έπρεπε να χε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, χάσαμε χρόνο», τόνισε ο εκ μέρους της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση , για τον χρόνο που χάθηκε.

Ο κ. Μειμαράκης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική διαδρομή της ΝΔ η οποία και όπως είπε έχει αποδείξει ότι εκφράζει πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό καθώς όπως είπε «χάσαμε χρόνο είς βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας». Όπως δήλωσε η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ΄ότι ήταν πριν 10 μέρες, πολύ χειρότερη απ ΄ότι ήταν το Δεκέμβρη» και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση πως έχασε χρόνο.

« Φτασαμε σε ένα σημείο να καλείται ο λαός μέσα από μια διχαστική διαδικασία να είμαστε στο και πεντε , με τράπεζες κλειστές, με τα ελλείμματα να επανέρχονται, οφείλουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ξαναβρούμε την ενότητα, την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη να φέρει τη συμφωνία που υποσχέθηκε» δήλωσε ο κ. Μειμαράκης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού γίνεται στο και πέντε, μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές χωρίς συμφωνία, χωρίς πρόγραμμα», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Όπως επεσήμανε, εάν η πρωτοβουλία είχε αναληφθεί νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει. «Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία άμεσα», συμπλήρωσε.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαχώρησε την θέση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαική Ένωση.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν καθώς κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό. Είπε ότι η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί είτε σε μία νέα επώδυνη συμφωνία είτε σε χρεοκοπία και grexit. Και οι δύο εκδοχές είναι αρνητικές για τον λαό μας.

Το ανακοινωθέν

 Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή , υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

· Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

· Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

· Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.


· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

 

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<