Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

06-07-2015, 13:18
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Περίοδος που θα διαρκέσει και όλο το καλοκαίρι και που ασθένειες, όπως ο φυλλοκνίστης, ο ψευδόκοκκος και η κόκκινη ψώρα, μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα στα εσπεριδοειδή σε διάφορες περιοχές της χώρας. Iδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, της ψώρας (κοκκοειδή) και της πολυστίγμωσης, στις περιοχές και στους αμυγδαλεώνες που έχουν σημειωθεί προσβολές. Εποχή που οι ανάγκες σε νερό των ανοιξιάτικων φυτών της μεγάλης καλλιέργειας (βαμβάκι, αραβόσιτος, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.) είναι μεγάλες και που οι αποδόσεις τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσιμες ποσότητές του.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Τα εσπεριδοειδή από την έναρξη του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο θα προσβάλλονται από τον φυλλοκνίστη. Περίοδος που αναπτύσσονται οι μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου, γι’ αυτό και απαιτούνται για τον περιορισμό του προσεκτικοί καλλιεργητικοί χειρισμοί, που θα αναστείλουν το έντομο στο δεύτερο κύμα βλάστησης των δέντρων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα καταπολέμησης του αλευρώδη αποτρέπουν και τις σοβαρές προσβολές του φυλλώματος των δέντρων, που ευρίσκονται στην παραγωγική τους ηλικία, από την ασθένεια.

Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα στους δενδρώνες των ομφαλοφόρων, κυρίως ποικιλιών της πορτοκαλιάς και ειδικότερα εκεί που την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν σοβαρές προσβολές. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να γίνει επέμβαση με το κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο στις συμβατικές καλλιέργειες και με θερινό πολτό στις βιολογικές, με στόχο την μη καταστροφή των ωφέλιμων εντόμων.

Προσοχή πρέπει να δίνετε από τους παραγωγούς ώστε, όταν θα χρησιμοποιήσουν θερινό πολτό, τα δέντρα να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση και ποτισμένα, ενώ η αντιμετώπιση του κοκκοειδούς να γίνεται τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα και μάλιστα σε ώρες που δεν προβλέπεται καύσωνας.

Συνιστάται στα δενδροκομεία, που παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από την κόκκινη ψώρα την προηγούμενη χρονιά, να γίνει ψεκασμός με τα κατάλληλα εντομοκτόνα και να διαλέγονται εκείνα που θα καταπολεμήσουν συνδυαστικά και τον ψευδόκοκκο.

 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Εποχή ανάπτυξης του τετράνυχου στους αμυγδαλεώνες, που εμφανίζεται υπό μορφή κιτρινοκόκκινων ή κόκκινων αραχνιδίων που εγκαθίσταται στην επιφάνεια των φύλλων που απομυζούν τους χυμούς και στη συνέχεια τα φύλλα παίρνουν κίτρινο χρώμα, μετά κιτρινοκάστανο και στο τέλος ξεραίνονται και πέφτουν.

Συνιστάται άμεση επέμβαση με τα κατάλληλα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα στους δενδρώνες αμυγδαλιάς, που θα διαπιστωθεί προσβολή τους από τετράνυχο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εποχή, η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών (το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα), που σε συνδυασμό με μελιτώδη εκκρίματα, αποδεικνύει την παρουσία κοκκοειδών (ψώρες) στους αμυγδαλεώνες.

Τονίζεται, επίσης, ότι επειδή οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, θα πρέπει γίνει άμεσα η καταπολέμησή τους (μόλις εμφανισθούν), με την εφαρμογή των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, ενώ ειδοποιούνται οι καλλιεργητές ότι, εάν οι ψώρες δεν καταπολεμηθούν εγκαίρως, τα δέντρα μπορεί και να ξεραθούν.

Η πολυστίγμωση είναι ένας μύκητας που προσβάλλει τα φύλλα της αμυγδαλιάς, στα οποία δημιουργεί μεγάλες κηλίδες κιτρινοπορτοκαλιές αρχικά και κιτρινοκάστανες τελικά, προκαλώντας την καταστροφή τους, καθώς και την πρώιμη φυλλόπτωσή τους.

Ο άμεσος ψεκασμός των δέντρων, μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών και αυτός θα υλοποιηθεί με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

(Βαμβάκι, αραβόσιτος, ζαχαρότευτλα, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.)

Φάση έντονης ανάπτυξης είναι αυτή η περίοδος για τα ανοιξιάτικα φυτά της μεγάλης καλλιέργειας (βαμβάκι, αραβόσιτος, ζαχαρότευτλα, βιομηχανική ντομάτα, πατάτα, αραχίδα, φασόλια, καπνός αμερικανικού τύπου «Virginia» και, δευτερευόντως, ηλίανθος) εξαιτίας της ανόδου των θερμοκρασιών και απαιτείται η ικανοποίηση των αναγκών τους σε νερό.

Επισημαίνεται ότι ανάλογα με το είδος του καλλιεργούμενου φυτού, τη μέθοδο άρδευσης και τις τιμές της θερμοκρασίας, σε κάθε άρδευση χορηγούνται 60-80 mm νερού ή 60-80 m3 νερού/στρέμμα, η επόμενη άρδευση θα πραγματοποιείται μετά από 10-15 ημέρες και θα απαιτούνται 4-6 αρδεύσεις (εκτός του ηλίανθου που αποδίδει πολύ ικανοποιητικά και με 1-2 αρδεύσεις σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου).

Υπενθυμίζεται ότι οι αρδεύσεις:

1) Στα ζαχαρότευτλα συνδυάζονται πάντα με τους προληπτικούς ψεκασμούς για την κερκόσπορα (ψεκασμός-άρδευση ή άρδευση-ψεκασμός) και η τελευταία γίνεται 15-20 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

2) Στον αραβόσιτο η τελευταία άρδευση γίνεται όταν τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο του γαλακτώδους καρπού (ο καρπός χαράσσεται με το νύχι), δηλαδή περίπου στην ηλικία των 80-90 ημερών και τέλος.

3) Στο βαμβάκι η κάθε άρδευση εφαρμόζεται όταν τα μακροσκοπικά μορφολογικά γνωρίσματα υποδηλώνουν την ανάγκη της φυτείας σε νερό, με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση της καθημερινής αύξησης του βλαστού, την αλλαγή του χρώματος των φύλλων (από ανοικτό πράσινο γίνεται σκούρο πράσινο), καθώς και από το κοκκίνισμα του βλαστού 1 ή 2 κόμβους κάτω από την κορυφή του φυτού.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<