«Παιχνίδι» με το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα;

03-07-2015, 11:15
«Παιχνίδι» με το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα;

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)


Επικοινωνιακά «σωσίβια», εν μέσω έντονου προβληματισμού του αγροτικού κόσμου για πιθανή απώλεια των ενισχύσεων, επιστρατεύει η κυβέρνηση, προχωρώντας στην ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στην Ορεστιάδα, παρά τις ενστάσεις της Πειραιώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες.

 

Την ώρα που όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία της χώρας είναι «ανοιχτά» και ενώ τα σενάρια περί εκλογών ολοένα και «φουντώνουν», έπειτα από έναν χρόνο απουσίας, η μονάδα στην Ορεστιάδα ανοίγει και πάλι «αυλαία» και μάλιστα με στήριξη από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

 

Το κλίμα που επικρατεί στους «κόλπους» της ζαχαροβιομηχανίας είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξο, με βάση τα όσα διαμηνύουν οι ηγεσίες της εισηγμένης και των εργαζομένων, καθώς και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ωστόσο οι τευτλοπαραγωγοί έχουν άλλη γνώμη.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή» παραγωγοί από τον Έβρο, αποκαλύπτουν πως την είδηση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου στην Ορεστιάδα την έμαθαν από τα κανάλια, τονίζοντας πως δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση. Οι ίδιοι με ειρωνικό ύφος σχολιάζουν και τα περί προσδοκιών του υπουργείου για επαναλειτουργία και της μονάδας στις Σέρρες, επισημαίνοντας την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη του δημοψηφίσματος.

 

«Αν γίνουν εκλογές, θα ‘‘παγώσουν’’ οι όποιες σκέψεις. Δύο μήνες πριν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνάντηση που είχε μαζί μας, μας είχε τονίσει πως στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξουν και τα δύο εργοστάσια. Αν δεν ανοίξουν φέτος, δεν θα ανοίξουν ποτέ», τονίζουν στην «Παραγωγή» τευτλοπαραγωγοί από τον Έβρο.

 

Τη γνωστοποίηση της επαναλειτουργίας της μονάδας στην Ορεστιάδα έκανε η ίδια η διοίκηση της ΕΒΖ, αλλά την επίσημη ανακοίνωση ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή, ως μία πολύ «θετική εξέλιξη».

 

«Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται όσο ποτέ και επειγόντως, να συγκεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, πράγμα που, πέραν των άλλων, απαιτεί ισχυρή ρευστότητα και με ευνοϊκούς όρους προς την οικονομία», τόνισε ο υπουργός.

 

«Οι θεσμοί αυτό που κάνουν, είναι να στραγγαλίζουν την οικονομία, αποστερώντας εκβιαστικά την ίδια και τις τράπεζες από κάθε ίχνος ρευστότητας. Η καταδίκη αυτών των πρακτικών, με ένα ισχυρό ‘‘όχι’’ στο δημοψήφισμα, είναι η μόνη στάση, που μπορεί να επιτρέψει να διεκδικήσει η Ελλάδα επιλογές και δρόμους αποτελεσματικής χρηματοδότησης της», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.


Στην απέναντι… όχθη η Πειραιώς

 

Τα ερωτηματικά για την εξέλιξη αυτή, η οποία έχει γίνει δεκτή με μεγάλη αισιοδοξία, είναι πολλά. Και δεν αφορούν μόνο το πολιτικοικονομικό «πεδίο» της χώρας, αλλά και την ίδια τη ζαχαροβιομηχανία, η οποία μέχρι κάποιους μήνες νωρίτερα ήταν στο χείλος του… «γκρεμού». Η στάση της Τράπεζας Πειραιώς είναι σημαντική.

 

Παραγωγοί και εργαζόμενοι υπογράμμιζαν πως δεν υπήρχε καν η πολιτική βούληση, για να σωθεί η εισηγμένη και πως η κυβέρνηση «διασκέδαζε τις εντυπώσεις» με δεσμεύσεις.

 

Η επιχείρηση έλαβε από την Πειραιώς έκτακτη χρηματοδότηση, ως όμως μία προσωρινή «ένεση ρευστότητας», για να μπορέσει να λειτουργήσει έως κάποιο χρονικό διάστημα, έχοντας αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς εργαζομένους, παραγωγούς και προμηθευτές.

 

Πληροφορίες λένε πως η Πειραιώς, η πιστώτρια τράπεζα, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την επαναλειτουργία και των δύο εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για κόντρα Λαφαζάνη - Πειραιώς, τονίζοντας πως ο υπουργός παρέκαμψε τις ενστάσεις της Τράπεζας.

 

Υπενθυμίζεται εδώ πως η Πειραιώς έδωσε ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση έκτακτο δάνειο στη ζαχαροβιομηχανία, χωρίς να δεσμεύεται για συνολική, βιώσιμη λύση, στην οποία θα πρέπει να συμβάλλει με μόνιμη χρηματοδότηση.

 

Οι μονάδες σε Ορεστιάδα και Σέρρες σταμάτησαν να λειτουργούν πριν από έναν χρόνο, με βάση την επίμαχη μελέτη της Kantor, η οποία έκανε λόγο για προσωρινό «λουκέτο» για δύο χρόνια, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της εισηγμένης.

 

Επισημαίνεται, δε, ότι η ίδια η Πειραιώς είχε ζητήσει το «κλείσιμο» των δύο μονάδων, με αντάλλαγμα τη δανειοδότηση προς τη βιομηχανία.


Ακόμη 100 προσλήψεις μέσα στο μήνα

 

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων, κ. Χριστόδουλο Βαρκάκη, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 100 επιπλέον εργαζομένων, οι οποίες θα λειτουργήσουν από τον τρέχοντα μήνα.

 

«Αν το επιτρέψει ο αριθμός των στρεμμάτων που θα σπαρθούν με τεύτλα, δεν αποκλείεται να ‘‘καπνίσει’’ και η μονάδα στις Σέρρες», τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα.

 

«Τα λάθη της προηγούμενης περιόδου δεν οδήγησαν μόνο στο κλείσιμο εργοστασίων της εταιρείας, αλλά και σε περιθωριοποίηση του προϊόντος μας, λόγω των κινήσεων πρακτικής που έκαναν οι ανταγωνιστές», τόνισε ο κ. Βαρκάκης, επισημαίνοντας πως αποτελεί «ευχής έργον το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της».

 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων διευκρίνισε, ακόμη, ότι από την ημέρα που υπογράφηκε η νομοθετική πράξη για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, οι πωλήσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<