Οι αγροτοσυνεταιριστές λένε «ΝΑΙ»

03-07-2015, 11:06
Οι αγροτοσυνεταιριστές λένε «ΝΑΙ»

«Ναι» λέει ο συνεταιριστικός κόσμος της Ελλάδας στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Παρά τις περικοπές, την έλλειψη ρευστότητας, την υψηλή φορολογία και την ακρίβεια των τελευταίων ετών που βίωσαν στο σύνολό τους οι αγρότες της χώρας, η ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. της, την περασμένη Τετάρτη, κατέληξε στην στήριξη του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας.

 

Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόταση των Θεσμών, που μεταφέρει βάρη στις πλάτες των πλέον αδυνάτων, «αλλά και με την πρόταση της Κυβέρνησης, που δεν απέχει διακριτά από την πρόταση των Θεσμών».

Παρόλα αυτά, το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί την Κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα, να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, που να εξασφαλίζει δίκαιο επιμερισμό των βαρών στους πολίτες, αλλά και τη σταθερότητα και προοπτική της χώρας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 

Κραυγή αγωνίας από την ΕΑΣ Αγρινίου

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η ηγεσία της ΕΑΣ Αγρινίου στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Όπως εξ αρχής τόνισε στη συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, οι κλυδωνισμοί από την επόμενη μέρα ήταν μεγάλοι, σταμάτησε κάθε είδους πίστωση προς τους αγρότες.

Όπως επεσήμανε, το 95% των εφοδίων (καύσιμα, σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κτλ) είναι εισαγόμενα, όπως και το 60% των ζωοτροφών ή των πρώτων υλών για αυτές. Εκτίμησε πως οι συνέπειες του «Όχι» για τον αγρότη –επικαλούμενος οικονομικοπολιτικούς αναλυτές– θα είναι ολέθριες, ιδιαίτερα, αφού κοινοτικές ενισχύσεις δεν θα υπάρχουν. «Καμία διαφορά δεν θα έχει ο Έλληνας αγρότης από τον Αιγύπτιο ή τον Ινδό, όπως καμία διαφορά δεν θα έχει η Ελλάδα από χώρες υποανάπτυκτες», σημείωσε.

Επεσήμανε δε, πως αφού δεν θα υπάρχουν οι κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα, υποχρεωτικά θα πρέπει να κλείσουν οι υπηρεσίες και τμήματα της Ένωσης που ασχολούνται με αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι την επομένη του «όχι» στο δημοψήφισμα, 200 περίπου οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο:

«Για ’μας που τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε για να χτίσουμε αυτές τις υπηρεσίες, για τις οποίες σήμερα είμαστε περήφανοι, αφού αυτές μας κατατάσσουν ως κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, είναι κάτι περισσότερο από οδυνηρό να σκεφτόμαστε ακόμη ότι μπορεί σε λίγες μέρες να συμβεί κάτι τέτοιο. Και είναι εξοργιστικό, αυτό που με κόπο και αδιάκοπη εργασία χτίσαμε σε διάρκεια 15 ετών, να έρχεται σήμερα ο κ. Τσίπρας να το γκρεμίζει από τη μια στιγμή στην άλλη».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Κουτσουπιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ''θεωρία των παιγνίων'' μπορεί να βρει ακροατήριο έτοιμο να παραδοθεί στη γοητεία του επικίνδυνου σε κάποιο αμφιθέατρο, δεν νοείται όμως να αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική, πόσο μάλλον στην πρακτική της έκφραση. Με άλλα λόγια… τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν, γιατί τέλειωσαν και τα ψέματα. Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και την ύστατη ετούτη ώρα, να αντιληφθεί την πραγματικότητα γύρω της. Και να αφήσει τους επιπόλαιους πειραματισμούς, στου κασίδη το κεφάλι.

»Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφτασε. Και κανείς δεν έχει δώσει το δικαίωμα στην ''αριστερά του τίποτα'', όπως πρόσφατα την χαρακτήρισε υπουργός της κυβέρνησής της και όπως αποδείχθηκε απ’ την έως τώρα ''διαπραγμάτευση'', το μόνο αποτέλεσμα της οποίας ήταν να καταρρακωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις, να ''στεγνώσει'' εντελώς η αγορά και εκατομμύρια πολιτών να ζουν με τον εφιάλτη της πιθανής όσο ποτέ χρεοκοπίας, να εξελιχθεί στην ''αριστερά της καταστροφής''.

»Διότι πιθανή έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή για την οικονομία και για την κοινωνία, με ολέθριες συνέπειες. Για τους αγρότες ιδιαίτερα, θα σημάνει αφανισμό, αφού, ως γνωστόν, η αγροτική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κοινοτικές εισροές και, όπως σωστά έχει επισημανθεί από τα πλέον επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, ''δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

»Kαλούμε τον πρωθυπουργό να αποσύρει άμεσα το δημοψήφισμα, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αφήσει τους ψευτοπαλικαρισμούς. Το σχέδιό του για επιστροφή στη δραχμή έχει πλήρως αποκαλυφθεί και έχει συγκλονίσει τη χώρα και την Ευρώπη ολόκληρη. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει 40 χρόνια πίσω».

 

Η εξάρτηση από εισαγωγές

Μεγάλος είναι ο βαθμός εξάρτησης της ελληνικής αγοράς, όσον αφορά τις εισροές. Μετά από επεξεργασία στοιχείων της Eurostat, οι Υπηρεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ κατέγραψαν τις εισαγωγές λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων, πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και ζωοτροφών στη χώρα κατά την τριετία 2012-2014 και τα παρουσίασαν στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Προέδρων των Οργανώσεων - Μελών της, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Ιουλίου, στην Αθήνα.

Ενδεικτικά, για το 2014 η εξάρτηση για τα λιπάσματα ανήλθε στο 98%, τα φυτοπροστατευτικά στο 94%, το πολλαπλασιαστικό υλικό στο 35% και για τις ζωοτροφές στο 24%.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<