Τζανέτος Καραμίχας: Κάντε όσους ελέγχους θέλετε

13-01-2013, 10:26
Τζανέτος Καραμίχας: Κάντε όσους ελέγχους θέλετε

Αναδημοσίευση από την Παραγωγή που κυκλοφορεί

ΑνΣτα «χαρακώματα» βρίσκονται για μία ακόμη φορά ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών. Λάδι στη φωτιά έριξε αυτήν τη φορά ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου για τα πορίσματα των ελεγκτών στο οποίο γίνεται αναφορά και στις τρεις οργανώσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ), χωρίς να γίνεται σαφής διαχωρισμός. Η αδιαφοροποίητη αντιμετώπιση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τζανέτου Καραμίχα, ο οποίος με επιστολή του προς τον κ. Τσαυτάρη κατηγορεί το υπουργείο για πρόκληση σύγχυσης και παραπλάνησης, που κινείται στα όρια της συκοφαντίας.

Ο κ. Καραμίχας επιτίθεται ευθέως στην ηγεσία του υπουργείου, την οποία κατηγορεί ότι, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει κάνει κάτι συγκεκριμένο μέχρι σήμερα: «Έχετε αναλάβει εδώ και έξι μήνες μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Πραγματικά πιστέψαμε ότι η παρουσία σας στην πολιτική ηγεσία του κρίσιμου αυτού υπουργείου θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα σελίδα για την ελληνική γεωργία. Πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε από κοινού να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, μακράς πνοής, το οποίο θα ήταν δυνατό να συνεισφέρει αποτελεσματικά στα μεγάλα προβλήματα που περνάει η πατρίδα μας» αναφέρεται στη επιστολή-διαμαρτυρία.

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα δράσεις του υπουργείου υποστηρίζει πως «δεν φαίνεται να έχει παρουσιαστεί, μέχρι σήμερα, κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, παρά μόνο ορισμένες διαπιστώσεις και κάποιες γενικόλογες αναφορές στην καινοτομία, ενώ ως κυρίαρχο θέμα αναδεικνύεται, δυστυχώς, η εμπρόθεσμη καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες, που έτσι κι αλλιώς καταβάλλονταν έγκαιρα στο διάστημα των τελευταίων ετών, ζήτημα διαχειριστικού, καθαρά, χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, αυτό που κυρίως προβάλλεται ως έργο είναι οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ως προς τους ελέγχους, οδηγώντας μάλιστα σε παρέμβαση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε σημείο ώστε να διατηρείται μια ατέρμονη σκανδαλολογία, η οποία κινείται συχνά στο όριο της συκοφαντίας».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών, ο κ. Καραμίχας διευκρινίζει ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά στοιχεία των δαπανών της ΠΑΣΕΓΕΣ μέχρι και του τελευταίου ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί ευκρινής η ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με την ενίσχυση που καταβάλλουν οι αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ».

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο κ. Καραμίχας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το πόρισμα η ηγεσία του υπουργείου: «Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει από το πόρισμα ελέγχου που σας έχει υποβληθεί, παρά την επιβεβαίωση, με ξεκάθαρο τρόπο της διαχείρισης των δαπανών της με διαφάνεια, νομιμότητα και εγκυρότητα, δυστυχώς, τηρείτε σιγήν ιχθύος, με αποτέλεσμα οι χειρισμοί εκ μέρους του υπουργείου σας να παραμένουν στο επίπεδο επιλεκτικών διαρροών προς ορισμένα έντυπα και μέσα ενημέρωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι πρώτιστο καθήκον του πολιτικού συστήματος και των λειτουργών του είναι να στηρίζει τους κοινωνικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ οι θεσμοί οφείλουν να στηρίζουν τη δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση η σιωπή σας ως προς την αναγκαία αυτή διάκριση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, αλλά αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και παραπλάνηση».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κατηγορεί ευθέως τον κ. Τσαυτάρη αλλά και τον κ. Χαρακόπουλο για τις συχνές αναφορές στους ελέγχους, οι οποίες δημιουργούν κλίμα σύγχυσης: «Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές, μέσω δελτίων Τύπου, στην πραγματοποίηση ελέγχων στις αγροτικές οργανώσεις, στοιχείο που αποτελεί εκ του νόμου δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας (και του υπουργείου σας) να ασκεί, δεν αποτελεί βεβαίως κυρίαρχο ζήτημα πολιτικής. Τονίζεται μάλιστα ότι οι άστοχοι επικοινωνιακοί χειρισμοί του θέματος των ελέγχων, τόσο από την πλευρά σας όσο και από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού, παρέχουν την εντύπωση σ’ εμάς ότι στόχος είναι η ενοχοποίηση του συλλογικού επιχειρείν στην κοινή γνώμη, αλλά και στους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι σήμερα είναι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εκτεθειμένοι σε κερδοσκοπικά συμφέροντα». 

Τα αποτελέσματα των ελέγχων

Άνθρακας αποδείχτηκε ο θησαυρός και επίσημα. Από τους ελέγχους που έγιναν δεν εντοπίστηκαν παρατυπίες, γεγονός που εκθέτει όλους όσοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος των συνεταιρισμών με δηλώσεις, υπονοούμενα και ανακοινώσεις για «κάθαρση». Όπως προκύπτει από το πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη, η ΠΑΣΕΓΕΣ διατηρεί πλήρως οργανωμένο λογιστήριο και τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας, στα οποία καταχωρεί όλα τα έσοδά της. Τηρεί πλήρη δικαιολογητικά δαπανών, τα οποία έθεσε στη διάθεσή μας. Όλες οι δαπάνες υποστηρίζονταν από νόμιμα και έγκυρα παραστατικά και σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δαπάνες εγκρίνονταν από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα. Οι οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο μέσω τραπεζών».

Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του ελέγχου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ζητάει την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι δεν μπορεί η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση να τίθεται υπό πολιτική ομηρία.

Το θέμα των ελέγχων, το οποίο είχε διχάσει και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο κ. Χαρακόπουλος είχε διατάξει τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των αποφάσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Συνεταιρισμών Ελλάδος (ΣΥΔΑΣΕ) και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ). Τότε πολλοί συνεταιριστές, αλλά και ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, αν και είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη ελέγχων, σε δηλώσεις τους χαρακτήριζαν τους ελέγχους προσχηματικούς και ότι είχαν στόχο τη συκοφάντηση των συνεταιριστών, σε μια περίοδο που υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα.

Το πόρισμα, το οποίο αφορούσε την περίοδο 2007-2011, τελικά δικαίωσε την ΠΑΣΕΓΕΣ, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο διατάχθηκαν οι έλεγχοι, αλλά και για όσα ακολούθησαν τη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Καραμίχα, «το θέμα της συνέχισης του ελέγχου συντηρείται αδικαιολόγητα, όπως αποδεικνύεται και από τη διατύπωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε πρόσφατη επερώτηση (28/12/2012) της βουλευτού του ΚΚΕ κας Δ. Μανωλάκου».

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.21.2019 14:28

Διατηρούν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι που χάνουν ζωικό κεφάλαιο λόγω «ανωτέρας βίας»
Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, Υπουργική Απόφαση με θέμα «Λεπτομέρειες εφαρμογής των...

03.21.2019 13:33

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνοπιών
Τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ψεκασμών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε...

03.20.2019 14:59

Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος
«Είναι απόφαση της ΔΕΗ» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόφαση μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<