Ο «άλλος δρόμος» για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά
Διαψεύστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες που είχαν οι Έλληνες παραγωγοί για την άρση του ρώσικου εμπάργκο. Παρά τις υποσχέσεις των τελευταίων μηνών για άρση των απαγορευτικών διατάξεων όσον αφορά τη χώρα μας, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την απόφασή του για την παράτασή τους κατά ένα έτος, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για ενδεχόμενη επέκταση της λίστας προϊόντων που είναι σε απαγόρευση, αλλά και για «κλείσιμο» των παράλληλων δρόμων που ακολουθούσαν πολλά προϊόντα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, για να φτάσουν στη Ρωσία.
Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
(arampatzi@paragogi.net)
Κατόπιν τούτων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε «ω γέγονε γέγονε» και επιθυμούν να γυρίσουν σελίδα, αναζητώντας νέες αγορές και εδραιώνοντας καλύτερα τη θέση τους στις υπάρχουσες. Και μπορεί η Ρωσία να ήταν μια τεράστια αγορά που χάθηκε για τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά όπως λένε και οι Άγγλοι, «δεν αξίζει να κλαις πάνω απ’ το χυμένο γάλα».
Με το σκεπτικό αυτό, ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης, εξηγεί στην «Παραγωγή» ότι υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για τα ελληνικά προϊόντα, ακόμα και χωρίς τη Ρωσία. Ήδη επεκτάθηκε η παρουσία πολλών ελληνικών προϊόντων στις παραδοσιακές αγορές της ΕΕ, ενώ πήραν και νέους δρόμους προς την Ασία και τα Αραβικά Κράτη.
Οι δυνατότητες
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ορισμένες περιπτώσεις χωρών που υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή, αλλά γραφειοκρατικά κωλύματα «μπλοκάρουν» την είσοδο ή και την επέκταση σε αυτές.
- Στην Κίνα, έχει υπογραφεί φυτοϋγειονομικό πρωτόκολλο για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων. Έχουν ήδη εξαχθεί 4.000 τόνοι και υπάρχουν 12 πιστοποιημένες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σε εκκρεμότητα είναι η επέκταση του πρωτοκόλλου και για τα επιτραπέζια σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα και πορτοκάλια.
- Στην Ινδία επίκειται η υπογραφή πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια και οι εξαγωγείς θέλουν υποβολή φακέλου και για τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.
- Στην περίπτωση της Νότιας Κορέας έχει κατατεθεί ο φάκελος από το 2013 για τα ακτινίδια και καθυστερεί, ενώ για την Ινδονησία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες.
- Στις Αραβικές χώρες, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, γίνονται ήδη εξαγωγές ελληνικών φρούτων, ενώ υπάρχουν και προοπτικές διεύρυνσης.
Το κράτος επικαλείται έλλειψη προσωπικού για την απουσία προόδου στις διαδικασίες με τις παραπάνω χώρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και οι ίδιες οι χώρες θέτουν κάποια δασμολογικά προβλήματα για να στηρίξουν έμμεσα και τα δικά τους προϊόντα.
Οι παραδοσιακές αγορές
Πέρα από τις καινούριες αγορές, υπάρχουν και αυτές της ΕΕ, στις οποίες να… αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας. «Με αναβάθμιση της καλής μας ποιότητας και της φήμης καταφέραμε να αυξήσουμε τα μερίδιά μας σε παραγγελίες από σούπερ μάρκετ των αγορών αυτών», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο INCOFRUIT, για το διάστημα μεταξύ Αυγούστου-Απριλίου, η πτώση δεν ήταν όσο μεγάλη όση αναμενόταν. Στα λαχανικά υπάρχει μια μείωση 10,8% σε τονάζ και 18,9% σε ευρώ, ενώ στα φρούτα η μείωση είναι στο 0,1% σε τονάζ και 3,1% σε ευρώ. Συνολικά, η κάμψη είναι στο 1,5% σε τονάζ και στο 0,08% σε ευρώ.
Όπως προκύπτει, το διαθέσιμο τονάζ «έπεσε» στις αγορές αυτές και οι απώλειες από την ρώσικη αγορά ισοσκελίστηκαν κατά κάποιον τρόπο, με τη συνδρομή πάντα του μέτρου της απόσυρσης που υιοθέτησε η ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, ζητείται και φέτος η ανάληψη ανάλογων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να στηριχθούν οι παραγωγοί που πλήττονται.
«Κλείνουν» οι πλάγιοι δρόμοι
Η επέκταση του εμπάργκο ανακοινώθηκε ήδη για ένα έτος ακόμα και για τη λίστα προϊόντων δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές, πέρα από ενδεχόμενες ελάχιστες αλλαγές, όπως π.χ. για τα άνθη και τα είδη ζαχαροπλαστικής.
Παράλληλα, ως γνωστόν, παρά τις απαγορευτικές διατάξεις, ορισμένα προϊόντα από τη… μαύρη λίστα της Ρωσίας, έβρισκαν τον δρόμο τους προς τα εκεί, μέσω τρίτων χωρών, όπου «ξαναβαπτίζονταν». Ωστόσο, όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξάντρ Τκατσόφ, η ρωσική κυβέρνηση θα σφραγίσει τις «τρύπες» για τις εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων χωρών από χώρες, που υποστήριξαν τις κυρώσεις αυτές. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο στόχος είναι σε καμία περίπτωση προϊόντα από τις χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να μην περνούν με οποιαδήποτε δικαιολογία μέσα από «τρύπες», μέσω τρίτων χωρών στο έδαφος της Ρωσίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρακτικές αυτές είναι εν μέρει ένα πλήγμα ακόμα για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά. «Τα ‘βαφτίσια’ επιβαρύνουν τη φήμη των ελληνικών προϊόντων στις αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης, για να προσθέσει πως το ζητούμενο είναι καθαρές λύσεις, εξαγωγή με φίρμα και ετικέτα.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...