Δήμος Ερυμάνθου: Προσλαμβάνουν σεκιούριτι για να γλιτώσουν τις περιουσίες τους

13-01-2013, 10:21
Δήμος Ερυμάνθου: Προσλαμβάνουν σεκιούριτι για να γλιτώσουν τις περιουσίες τους

Αναδημοσίευση από την Παραγωγή που κυκλοφορεί

Ρεπορτάζ: Βούλα Μαλαίνου

Το πλιάτσικο σε πεδινά και μη τμήματα τοπικών κοινοτήτων της επαρχίας είναι ένα φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί με ραγδαίο ρυθμό, προκαλώντας «νευρικό κλονισμό» σε κτηνοτρόφους που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται και να απειλείται ακόμη και η ζωή τους από συμμορίες.

Στην τοπική κοινότητα Φαρρών του δήμου Ερυμάνθου οι κάτοικοι αποφάσισαν ότι για να προστατεύσουν τα σχεδόν 600.000 στρέμματά τους από τους ληστές θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο αποτελεσματικές κινήσεις, οι οποίες δεν θα βασίζονται στην καλή μεν, περιορισμένη δε αστυνόμευση της περιοχής. Ή θα σηκώσουν το όπλο τους ή θα προσλάβουν δυνάμεις σεκιούριτι να φυλάξουν τα κοπάδια τους.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής τόνισε πως δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση στην επιστολή διαμαρτυρίας που κοινοποίησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια στις 18 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος, δηλώνοντας αγανακτισμένος από τα γράμματα που φτάνουν καθημερινά στο δημαρχείο και αφορούν τις διαρκείς ζωοκλοπές που έχουν τσακίσει τις Φαρρές, αποκάλυψε τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει λάβει το πλιάτσικο, αναφερόμενος σε ένα πρόσφατο περιστατικό. Την περασμένη βδομάδα ληστές εισέβαλαν στην οικεία μιας οικογένειας, έδεσαν το ανδρόγυνο και τη μικρή τους κόρη και στη συνέχεια έκαναν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αφήνοντας την περιουσία της οικογένειας ρημαγμένη μες στο σκοτάδι.

Ο κ. Καρπής εξηγεί ότι το φαινόμενο των κλοπών στις Φαρρές έχει ξεκινήσει σταδιακά εδώ και δύο χρόνια, ενώ το τελευταίο εξάμηνο έχει επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, που προκαλεί ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα σε οικογενειακές επιχειρήσεις που επιβιώνουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ερυμάνθου, το πλιάτσικο παρουσιάζεται πλέον σε καθημερινή βάση, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαστάσεων που έχει λάβει είναι πως σε διάστημα τριών μηνών ληστές επιτέθηκαν δύο φορές σε ιδιοκτήτη χοιρινών, αρπάζοντάς του 15 ζώα την πρώτη και ακόμα 7 τη δεύτερη.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, πρόκειται για οργανωμένες σπείρες που μεταφέρουν τα ζώα στις αγορές της Αθήνας ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου και τα πουλάνε. Ηλικιωμένοι της περιοχής συγκρίνουν την έκταση του φαινομένου των ζωοκλοπών με την περίοδο του Μεσοπολέμου. Με δεδομένη, μάλιστα, σήμερα τη δυνατότητα της χρήσης σύγχρονων μέσων και μεθόδων, η διάπραξη των παράνομων αυτών πράξεων διευκολύνεται. Σημειώνεται πως θύματα αυτών των συχνών και επαναλαμβανόμενων κλοπών γίνονται και οι δημοτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Καρπής υπογράμμισε την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, καθώς τις περισσότερες φορές οι απώλειες δεν περιορίζονται σε μεμονωμένα ζώα, αλλά αφορούν μεγάλο αριθμό κλοπιμαίων ζώων, ακόμη και κοπάδια. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η μεγάλη έκταση του δήμου, με τους πολλούς οικισμούς και τις διάσπαρτες αγροικίες και αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες, σε συνδυασμό με το «γεωγραφικό ανάγλυφο» της περιοχής, δυσκολεύουν εκ των πραγμάτων την πρόληψη και την καταστολή των έκνομων αυτών πράξεων.

Οι κάτοικοι στην τοπική κοινότητα των Φαρρών, με αφορμή τα καθημερινά κρούσματα, που τους έχουν βγάλει εκτός προϋπολογισμού, έπειτα από επαναλαμβανόμενες γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν σε πρώτο στάδιο να συγκροτηθούν κλιμάκια από τους ίδιους, για να γίνονται περιπολίες κάθε βράδυ στο χωριό και στις στάνες. Παράλληλα, όσοι έχουν εργοστάσιο, έβαλαν συναγερμό, γεγονός πρωτόγνωρο για την κοινότητα των Φαρρών, με τους κατοίκους να γνωρίζονται μεταξύ τους και να προσφέρουν απλόχερα ο ένας στον άλλο τη βοήθειά του.

«Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου» επισήμανε ο κ. Καρπής και αναφέρθηκε στην πιο αποτελεσματική ενέργεια στην οποία προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής: Προσέφυγαν και υπέγραψαν σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τα ζώα τους. Σημειώνεται εδώ ότι τις υπηρεσίες της εταιρείας σεκιούριτι θα τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Ωστόσο, ο κ. Καρπής επισήμανε πως το σχέδιο αυτό έχει μείνει προς το παρόν στα λόγια, καθώς παραμένει παγωμένο, αλλά έχει, παρ’ όλ’ αυτά δρομολογηθεί. «Οι κάτοικοί μας οδηγούνται στα άκρα» τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως ωθούνται στη χρήση όπλων σε μια εποχή που η βία ευνοείται.

Σύμφωνα με τον κ. Καρπή, κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας απουσιάζουν από την περιοχή, ενώ φόβο προκαλεί η κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καλυφθεί το κενό από άλλες δυνάμεις που «φιλοδοξούν» να υποκαταστήσουν την Αστυνομία.

Δήμος Ερυμάνθου: Mια περιοχή με ιστορία

Ο δήμος Ερυμάνθου βρίσκεται στα Β.Δ. της Αχαΐας και καλύπτει έκταση 550.000 στρεμμάτων. Προήλθε από τη συνένωση των δήμων Φαρρών, Τριταίας και των κοινοτήτων Καλεντζίου, Λεοντίου και αποτελείται από 33 τοπικές κοινότητες και πλέον των 100 οικισμών. Έχει έδρα τη Χαλανδρίτσα, η οποία απέχει 20 χλμ. από την Πάτρα. Στα όριά του περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του όρους Ερύμανθος (περιοχή Natura) και ένα σημαντικό τμήμα του Παναχαϊκού. Συνορεύει με τους δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων, Δυτ. Αχαΐας και διασχίζεται από τους κεντρικούς οδικούς άξονες Πατρών-Καλαβρύτων και Πατρών-Τριπόλεως. Είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, που τα τελευταία χρόνια στο πεδινό τμήμα της παρουσιάζει σημαντική οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Διαθέτει πολύ αξιόλογα αρχαιολογικά, θρησκευτικά, ιστορικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς και πλούσιες φυσικές ομορφιές. Μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή, η οποία αποτελεί ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ η κατασκευή του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και η προοπτική κατασκευής του «Αυτοκινητοδρόμιου Χαλανδρίτσας» (προδιαγραφών Formula 1) συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.22.2019 17:54

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου
Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέδιο νόμου του...

02.22.2019 15:04

Με τροπολογία η επέκταση του προγράμματος για την αντιπυρική προστασία
Τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της...

02.22.2019 12:40

Ροδάκινο: Τι προβλέπει το σχέδιο των Ισπανών για μείωση των εκτάσεων κατά 20.000 στρέμματα
Εθνικές ενισχύσεις ύψους 500 ευρώ το στρέμμα χορηγούν οι Ισπανοί για εκρίζωση ροδάκινων, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<