Στον αέρα 6.500 κτηνοτρόφοι με ληξιπρόθεσμα δάνεια

13-01-2013, 10:15
Στον αέρα 6.500 κτηνοτρόφοι με ληξιπρόθεσμα δάνεια

Aναδημοσίευση από την Παραγωγη που κυκλοφορεί

Της Νατάσας Αδαμοπούλου

Περίπου 6.500 κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία, μετά τις βεβαιώσεις ληξιπρόθεσμων δανείων στις εφορίες και τις κατασχέσεις καταθέσεων. Οι κατασχέσεις αφορούν παλαιά δάνεια ύψους 186 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευτεί από την ΑΤΕ, τα οποία είχαν ρυθμιστεί με την περίφημη ρύθμιση 100/2001, με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Οι διαδικασίες κατασχέσεων χρηματικών ποσών που βρίσκονταν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ξεκίνησαν παραμονές Πρωτοχρονιάς και συνεχίζονται σε δεκάδες εκατοντάδες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, ενώ τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών τηρούν σιγήν ιχθύος.  

Συνολικά στην ΑΤΕ βρίσκονται 2.346 κτηνοτροφικά δάνεια συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ. Από αυτά 8 εκατομμύρια είναι ενήμερα, 24,5 εκατ. υπερήμερα (έχουν λήξει και δεν έχουν πληρωθεί) και 5,5 εκατ. έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ληξιπρόθεσμα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζουν άμεσα διαδικασίες κατάσχεσης, δεδομένου ότι έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες. Οι μεγαλύτεροι ωστόσο φόβοι των κτηνοτρόφων έχουν να κάνουν με τα δάνεια τα οποία έχουν περάσει μετά την πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά η Πειραιώς διαχειρίζεται 4.230 κτηνοτροφικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων ξεπερνούν συνολικά τα 154 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επισφαλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους, τη στιγμή που μόλις υπόλοιπα 2,8 εκατ. ευρώ είναι ενήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπόλοιπα ύψους 37,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ είναι υπερήμερα.

Απροθυμία για λύση από τα υπουργεία

Σιγήν ιχθύος κρατά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα των κατασχέσεων, δείχνοντας το υπουργείο Οικονομικών ως το αρμόδιο για ενδεχόμενη παρέμβαση. Από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών, πάλι, φαίνεται ότι αφήνουν το θέμα να εξελιχθεί ως έχει, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται αποφασισμένη να ακολουθήσει τις έννομες διαδικασίες. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, «δεν είναι δυνατόν να χαθούν οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου», υπογραμμίζοντας πως η απόφαση «ορίζει ρητά τι πρέπει να γίνει».

Έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων

Έντονη ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για την αποστολή των χρεών των κτηνοτρόφων για είσπραξη από την εφορία, επαναφέροντας τις προτάσεις για «κούρεμα» και νέα ρύθμιση των δανείων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Παναγιώτη Πεβερέτο, αυτό που ζητούν οι κτηνοτρόφοι είναι «να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να πληρώσουν και, στην κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος, οδηγούνται περίπου 6.500 συνάδελφοι στη χρεοκοπία και στην έξοδο από το επάγγελμα. Η ρύθμιση αυτή, στην οποία εντάχθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, και συγκεκριμένα 6.576, κυρίως αγελαδοτρόφοι και χοιροτρόφοι, αποδείχτηκε βραχνάς για τους εντασσόμενους, αφού το οφειλόμενο χρέος αποστέλλεται για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο (δηλαδή στην εφορία), με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επιπλέον πρόστιμα, αδυναμία των κτηνοτρόφων να είναι φορολογικά ενήμεροι, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αδυναμία πιστωτικών διευκολύνσεων). Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, το κόστος των ζωοτροφών, και γενικότερα των εφοδίων, έχει ανέβει κατακόρυφα και η έλλειψη ρευστότητας πιέζει αφόρητα τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προωθούνται πρακτικές σκληρές και άδικες, με τις οποίες απειλείται πλέον η επιβίωσή τους» καταλήγει ο κ. Πεβερέτος.

Ο ΣΕΚ επανέρχεται στην πρότασή του σε μια ύστατη, όπως επισημαίνει, προσπάθεια για να σωθεί η κτηνοτροφία και ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών:

-Άμεση ανάκληση των χρεών των κτηνοτρόφων που έχουν σταλεί για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο και ρυθμίστηκαν βάσει της Ε.Δ. 100/2001 της ATE.

-Κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας.

-Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 15 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων,

Στο στόχαστρο οι κάτοχοι αγροτεμαχίων

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών επιφέρουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών για της επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και τη νέα ενιαία φορολόγηση των ακινήτων. Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται ήδη εισηγήσεις για το ενιαίο τέλος των ακινήτων, το οποίο θα καταβάλλεται ετησίως ακόμα και από τους αγρότες, ενώ στο στόχαστρο, μέσω των αντικειμενικών αξιών, μπαίνουν για πρώτη φορά και όσοι κατέχουν αγροτεμάχια.

Ο κεντρικός σχεδιασμός του υπουργείου είναι ο ενιαίος φόρος να αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ)) που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), με τα προσδοκώμενα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα. Από το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα υπογραμμίζουν ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ μπορεί να είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το όφελος από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Η φορολόγηση άλλωστε  των αγροτεμαχίων είναι ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Τα σενάρια κάνουν λόγο για οριζόντιο φόρο, σε πρώτη φάση, σε όλα τα  αγροτεμάχια, καθώς δεν υπάρχει καταγραφή των εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αργότερα, μετά τη συγκέντρωση στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα υπολογίζεται ανάλογα με την έκταση και τη θέση των αγροτεμαχίων (για παράδειγμα, ρόλο θα διαδραματίσει η απόσταση από τη θάλασσα, εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, εάν έχει πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και εάν έχει εντός της επιφάνειάς της και ανεγερθέντα κτίσματα).

Ερωτηματικό παραμένει αν η φορολόγηση θα αφορά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι θα εξαρτηθεί από την καλλιέργεια, το όφελος και τη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και εξαιρέσεις.  

Νέο Ε9

Αν και οι όποιες οριστικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένονται, όπως όλα δείχνουν, μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το υπουργείο προς το παρόν επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα αγροτεμάχια και τους ιδιοκτήτες του. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο τετράμηνο είναι υποχρεωτική η δήλωση ή επικαιροποίηση από όλους τους υπόχρεους –κατ' επάγγελμα αγρότες και μη– να δηλώσουν λεπτομερώς τα αγροτεμάχια που έχουν στο όνομά τους. Η υποχρέωση της δήλωσης (νέου Ε9) προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Μάλιστα, οι ψευδείς δηλώσεις επισείουν χρηματικές κυρώσεις, που, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να φτάσουν τα 1.700 ευρώ.  


Ενιαίο τέλος ακινήτων και αντικειμενικές αξίες

Πρόκειται για ακίνητα που μέχρι σήμερα εξαιρούνται από τις αντικειμενικές αξίες, αλλά εντός του 2013 θα ενταχθούν στο σύστημα και παράλληλα θα επιβαρυνθούν με το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Με την εφαρμογή του νέου ενιαίου τέλους και την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την περιφέρεια, έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν εξαιρούνται από το φόρο. Πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο για καθορισμό αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης, το ύψος του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής. Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κληθεί να καταλήξει το προσεχές διάστημα η διακομματική επιτροπή για το ενιαίο τέλος προβλέπουν:

-αφορολόγητο όριο στα 50.000 ή στα 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας
-για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7-9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φτάνουν μέχρι 2% ή 2,5%, για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.18.2019 12:19

Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μετατάχθηκαν ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο...

02.18.2019 12:11

«Τρέχουν» στο... παρά πέντε για λιγνίτες και ΔΕΠΑ
«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

02.15.2019 19:07

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες - Νέα επίθεση στην κυβέρνηση
Το πρωί του Σαββάτου φεύγουν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<