Κάτι κινείται στα αναψυκτικά!

23-06-2015, 13:28
Κάτι κινείται στα αναψυκτικά!

Της Βούλας Μαλαίνου


Η κρίση «γεννάει» ιδέες για επενδύσεις σε μικρές, αλλά δυναμικές εταιρείες. Αυτό επιβεβαιώνει ο κ. Γιάννης Χήτος, πρόεδρος της «Χήτος ΑΒΕΕ», που δραστηριοποιείται στην εμφιάλωση νερού (Ζαγόρι) και ιδρυτής, μέτοχος και αντιπρόεδρος της νέας «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας», σχήμα το οποίο προέκυψε μετά τον «γάμο» της παλιάς «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» (Fix) με τη «Μύθος Ζυθοποιία».

 

Ο κ. Χήτος επισφράγισε το τρίμηνο «φλερτ» του με την ΕΠΑΠ Α.Ε., η οποία παράγει την Green Cola, αποκτώντας το 25% της εταιρείας, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Που σημαίνει πως ο κ. Χήτος επενδύει στην αγορά των αναψυκτικών, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την ύφεση στην Ελλάδα, προσβλέποντας αφενός σε περαιτέρω συνεργασίες με τις εταιρείες των οποίων ηγείται και αφετέρου σε επέκταση της δραστηριότητάς του στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε, αυτός είναι ο στόχος της Green Cola. Να μπει σταδιακά και δυναμικά στην αγορά του εξωτερικού, μέσω της παραχώρησης άδειας εμφιάλωσης και διακίνησης των προϊόντων της σε τοπικούς εμφιαλωτές.

Η «στροφή» του επιχειρηματία στα αναψυκτικά ήταν αναμενόμενη για πολλούς ιθύνοντες στην αγορά. Ο ίδιος το είχε αφήσει να εννοηθεί, όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση με την Carlsberg –πέραν του ότι προέρχεται από οικογένεια η οποία έχει «ηγηθεί» στον κλάδο. Άρα, ακολούθησε την «πεπατημένη», κινούμενος στις «ρίζες» του.

Η είσοδός του στο μετοχικό κεφάλαιο της Green Cola είναι σχέδιο, το οποίο «στηνόταν» από τον Απρίλιο. Η ΕΠΑΠ, η οποία κάνει καλούς τζίρους και γι’ αυτό και κατέχει και μερίδιο 3,5% της αγοράς, αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή, που θα συμβάλλει στον στόχο της: να εδραιωθεί με αργά και σταθερά βήματα στη διεθνή αγορά. Μελλοντικά, εκτιμάται πως ο κ. Χήτος δεν θα παραμείνει με ποσοστό 25%, αλλά θα το αυξήσει.

Ο ίδιος θα είναι και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας στο νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ θα έχει δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της Green Cola Hellas Α.Ε. και του κ. Χήτου αποτυπώθηκε με την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού μετόχων, ενώ καταρτίστηκε το πρώτο 5ετές επιχειρηματικό της πλάνο, με έμφαση στις αγορές του εξωτερικού.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς λένε πως ο κ. Χήτος ετοιμάζει και νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον.

 

Λίγα λόγια για την ΕΠΑΠ

H ΕΠΑΠ Α.Ε. ιδρύθηκε στην Ορεστιάδα το 1959, από μια ομάδα τοπικών παραγωγών, με αντικείμενο δραστηριότητας την εμφιάλωση αναψυκτικών. Κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και χρήσης των προϊόντων Green Cola για την Ελλάδα και 12 ακόμη αγορές του εξωτερικού και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε Σερβία και Κύπρο.

Το 2011, το σύνολο των μετοχών της πέρασε στην κυριότητα της Green Cola Hellas A.E., βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Περικλής Βενιέρης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Coca Cola Hellenic Α.Ε. Η ΕΠΑΠ «τρέχει» με ρυθμούς περί το 30% ετησίως.

H Green Cola Hellas A.E. διαθέτει βιομηχανική μονάδα στη Λεπτή Ορεστιάδας, ενώ από το 2014 έχει συνάψει συμφωνία παραχώρησης άδειας εμφιάλωσης αναψυκτικών για λογαριασμό της, με την ΕΑΣ Αργολίδας. Η εταιρεία διαθέτει στις αγορές που δραστηριοποιείται τα δικά της σήματα - GREEN COLA, BLE, GR8, MIX & MATCH - ενώ εμφιαλώνει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό μεγάλων retailers. Σύντομα, αναμένεται να λανσάρει και νέα καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αγορά αναψυκτικών.     

 

Ποιος είναι ο Γιάννης Χήτος

Ο Γιάννης Χήτος πριν από λίγα χρόνια σε συνεργασία με τους αδελφούς Γκρέκη «έστησαν»  την Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ και παρήγαγαν την μπίρα Fix.

Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε και η πολυπόθητη συμφωνία με την Carlsberg, μέσω συγχώνευσης με τη Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ, από την οποία προέκυψε η νέα «Ολυμπιακή Ζυθοποιία». Ο «γάμος» αυτός πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Χήτος προς το παρόν είναι μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε. και συμμετέχει μαζί με τους αδελφούς του στην εταιρεία Ζαγόρι.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.20.2019 14:59

Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος
«Είναι απόφαση της ΔΕΗ» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόφαση μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές.

03.19.2019 14:55

Ο ΑΔΜΗΕ μπαίνει στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών
Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ, το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς

03.19.2019 14:17

Θάνατος ηλικιωμένου από αγροτικό μηχάνημα στην Εύβοια
Ο άτυχος άνδρας παγιδεύτηκε από φρέζα στην Παραλία Αυλίδος.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<