Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

22-06-2015, 13:15
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Μήνας συγκομιδής των χειμωνιάτικων σιτηρών, με τη σίκαλη πρώτη και το σιτάρι τελευταίο (μαλακό και σκληρό) και με υγρασία συγκομιδής 13-14%. Εποχή αντιμετώπισης της καρπόκαψας στα μηλοειδή και ενίοτε και των δευτερογενών εχθρών τους (φυλλορύκτης, αφίδες, κοκκοειδή). Περίοδος που επιτυγχάνονται υψηλές αποδόσεις στην πατάτα, εφόσον ικανοποιηθούν οι ανάγκες της σε νερό. Κατάλληλες συνθήκες συγκομιδής και αποθήκευσης της πατάτας που φυτεύτηκε τον χειμώνα ή και στις αρχές της άνοιξης.

 

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας συγκομιδής των χειμωνιάτικων σιτηρών στη χώρα μας, με τη σίκαλη (βρίζα) να συγκομίζεται πρώτη, πριν την πλήρη ωρίμανσή της (στάδιο που το φυτό λαμβάνει το χρώμα του άχυρου), επειδή ο σπόρος «τινάζει» κι αυτό γιατί δεν καλύπτεται πλήρως από τα περιβλήματά του, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις της καλλιέργειας να μειώνονται σημαντικά. Το κριθάρι ακολουθεί γιατί είναι πρωιμότερο του σιταριού και από τις 15 Ιουνίου και μετά (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και κυρίως των τιμών της θερμοκρασίας) αρχίζει και η συγκομιδή των ποικιλιών μαλακού και σκληρού σιταριού.

Σημειώνεται ότι η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία του σπόρου έχει κατέβει στο 13-14% (ο σπόρος δεν χαράζεται με το νύχι) και επειδή ο σπόρος μπορεί να αποθηκευθεί με ασφάλεια για σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς τον κίνδυνο να ανάψει και να μουχλιάσει.

Προσοχή απαιτείται από τους παραγωγούς, ώστε στον αποθηκευτικό χώρο (σιλό συνήθως) να επικρατούν δροσερές (ήπιες) θερμοκρασίες και ο χώρος να αερίζεται επαρκώς και να έχει απεντομωθεί με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων, εγκεκριμένων εντομοκτόνων αποθηκών.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ (Μηλιά - Αχλαδιά)

Εποχή αντιμετώπισης της καρπόκαψας στα μηλοειδή και εφόσον συλληφθεί σημαντικός αριθμός ατόμων (του εντόμου) στις παγίδες. Συνιστάται η καταπολέμησή της με την εφαρμογή των κατάλληλων, εγκεκριμένων εντομοκτόνων και στις περιπτώσεις που γίνει προσθήκη στο διάλυμα του εντομοκτόνου και θερινού λαδιού, θα βελτιώσει την κάλυψη, θα καταστείλει την εκκόλαψη των αυγών και θα βοηθήσει παράλληλα και συνδυαστικά και στην αντιμετώπιση της ψύλλας και των ακάρεων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση αποκλειστικά θερινού λαδιού, χωρίς άλλο εντομοκτόνο, γίνεται μόνο όταν έχουμε χαμηλούς πληθυσμούς του εντόμου ή ιστορικού του δενδρώνα χωρίς ζημιές.

Σημειώνεται ότι πολλές φορές χρειάζεται επανάληψη του ψεκασμού με το κατάλληλο σκεύασμα (συνήθως 7-14 ημέρες μετά τον πρώτο) που εξαρτάται από την υπολειμματική του διάρκεια, την ένταση της προσβολής και το ιστορικό της φυτείας. Στην περίπτωση επανάληψης του ψεκασμού, θα πρέπει να προτιμηθεί εντομοκτόνο με διαφορετικό αριθμό ομάδας ανθεκτικότητας.

Επισημαίνεται ότι για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο πυρεθρινοειδή κατά τον πρώτο ψεκασμό και όταν παρουσιάζονται σοβαρές προσβολές από εξάρσεις δευτερογενών εχθρών, όπως οι φυλλορύκτες, οι αφίδες ή τα κοκκοειδή να γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση με εντομοκτόνο δραστικό (για τους δευτερεύοντες εχθρούς) ή μίγμα κατάλληλων, εγκεκριμένων εντομοκτόνων.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Η άρδευση είναι μια καλλιεργητική φροντίδα ιδιαίτερης σημασίας για την πατάτα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της, επειδή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τελικές της αποδόσεις.

Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της φυτείας η υπερβολική εδαφική υγρασία είναι ανεπιθύμητη, γιατί δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης πολλών παθογόνων, ενώ, αντίθετα, η έλλειψη του νερού προκαλεί καθυστέρηση στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών. Προσοχή πρέπει να δίνεται, επίσης, από τους καλλιεργητές κατά την ανάπτυξη των κονδύλων, γιατί τότε οι φυτείες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό.

Στις περιοχές που η φύτευση της πατάτας έγινε τέλος του χειμώνα έως αρχές της άνοιξης αρχίζει η συγκομιδή, η οποία ξεκινά όταν κιτρινίσουν τα φύλλα. Ενημερωτικά αναφέρομε ότι για τη συγκομιδή, για λόγους μείωσης του κόστους, χρησιμοποιούνται οι πατατοεξαγωγείς.

Γνωστοποιείται ότι μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητη η σωστή αποθήκευση των κονδύλων, με στόχο την αποφυγή προσβολών από τις ασθένειες των αποθηκών, καθώς και η αποφυγή της υποβάθμισης της ποιότητας και του πρασινίσματος των κονδύλων. Επίσης, ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι σκοτεινός, καλά αεριζόμενος, με θερμοκρασία που να κυμαίνεται στους 6-8 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία κοντά στο 80%. Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται για την αποθήκευση του πατατόσπορου που θα χρησιμοποιηθεί ως πολλαπλασιαστικό υλικό, επειδή επιβάλλεται να φυλάσσεται σε φωτεινό περιβάλλον, που εξασφαλίζει υψηλή βλαστική ικανότητα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<