Στόχος του ΥΠΑΠΕΝ η προστασία του ανθρώπου και των καλλιεργειών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων

15-06-2015, 13:24
Στόχος του ΥΠΑΠΕΝ η προστασία του ανθρώπου και των καλλιεργειών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων

«Είμαστε μια καινούργια κυβέρνηση και το πρώτο και κύριο μέλημα είναι το αγροτοδιατροφικό. Στις παθογένειες του ελληνικού συστήματος ήταν ότι μέχρι τώρα είχαμε στρέψει την προσοχή μας στο πώς να πάρουμε επιδοτήσεις και όχι στο πώς να παράγουμε. Όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πτωτική πορεία της παραγωγής και αυτό θα πρέπει να σταματήσει».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αναπλ. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Γελαλής, στο περιθώριο της 12ης Διεθνούς Συνάντησης της CIPAC, του FAO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που φιλοξενεί φέτος η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και η οποία διεξάγεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.


«Είμαστε μια χώρα που λόγω γεωγραφικής θέσης, κλίματος και ευφόρων εδαφών μπορεί να παράγει ποιοτικά προϊόντα και αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται το υπουργείο. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η οργάνωση της δουλειάς μας, ώστε να έχουμε μικρό κόστος στην αλυσίδα παραγωγής» πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Το τρίτο είναι το ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε τον ελληνικό πληθυσμό από οποιεσδήποτε παρενέργειες. Μια από αυτές, όπως γνωρίζετε, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαμε αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Η σημερινή διεθνής συνάντηση έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο: Το πώς θα προστατευθούν ο άνθρωπος και οι καλλιέργειες από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Θέλουμε να στηρίξουμε την έρευνα και γι' αυτό στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες και θα τις στηρίζουμε και στο μέλλον. Γι' αυτό βρίσκομαι κι εγώ σήμερα εδώ. Θέλουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης να τα αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση της προστασίας του ανθρώπου και των καλλιεργειών».

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας καλωσόρισε -και ευχαρίστησε εκ μέρους του αναπλ. υπουργού ΠΑΠΕΝ, κ. Αποστόλου- τους ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και αρμόδιων αρχών, τους ενδιαφερόμενους φορείς για τα θέματα φυτοπροστασίας και ιδιαίτερα τους χημικούς ελέγχου γεωργικών φαρμάκων που συμμετέχουν.

Υπογράμμισε ότι «απόφασή μας είναι η συνεχής υποστήριξη στην επιστημονική πρόοδο του τομέα σας και του επίσημου συστήματος για τον έλεγχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

«Περιμένουμε τις προτάσεις σας που θα στοχεύουν στην επίλυση των σοβαρών αυτών θεμάτων και ιδιαίτερα στους τομείς αφενός της αποτελεσματικότητας των φυτοφαρμάκων στις περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια «παλαιών» αλλά αποτελεσματικών φαρμάκων από την αγορά της ΕΕ και αφετέρου στη στήριξη με τα απαραίτητα εργαλεία φυτοπροστασίας των καλλιεργειών «μικρής σημασίας» που όμως στηρίζουν την οικογενειακή γεωργία και τις απαραίτητες για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καλλιέργειες. Τέτοια παραδείγματα είναι η μαστίχα Χίου, το σταμναγκάθι και άλλα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΠΕΝ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.20.2020 15:15

Αργυρό βραβείο ECOTROPHELIA στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το κριτσίνι O-LIVE
Το προϊόν δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.-Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής».

10.20.2020 15:11

Σέρρες: Έκρυβε ναρκωτικά σε πτηνοτροφείο
Αστυνομικοί διενήργησαν έρευνα στην παραπάνω εγκατάσταση, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα, όπου εντόπισαν 700 γραμμάρια κάνναβη και φυτικά...

10.20.2020 15:09

Συνεργασία της Pernod Ricard Hellas με την εταιρεία Roots Spirits για τη διανομή αποσταγμάτων
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάιο.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<