Άφθονο το κεράσι, δυσκολεύει τις αγορές

15-06-2015, 12:37
Άφθονο το κεράσι, δυσκολεύει τις αγορές

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Μια δύσκολη εμπορικά χρονιά βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί κερασιού, ακόμα και εκείνοι που δεν επλήγησαν από τα «τερτίπια» του καιρού. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως υπερπαραγωγική, τη στιγμή που η βασική αγορά για το κεράσι, η Ρωσία, δεν είναι ανοιχτή εξαιτίας του εμπάργκο. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τα τέλη του Μαΐου στις περισσότερες περιοχές της χώρας και οι τιμές παραγωγού, αν και μπήκαν… με το δεξί, στη συνέχεια άρχισαν να «κάθονται».

 

Παράλληλα, προσπάθειες για εξεύρεση νέων αγορών -με στόχο την αντικατάσταση αυτής της Ρωσίας- έχουν γίνει απ’ όλους, αλλά είναι γενικά παραδεκτό πως μια τέτοια αγορά δεν μπορεί να βρεθεί αλλού.

«Πιεσμένες» είναι οι αγορές φέτος, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ντούρο, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «ο Άγιος Λουκάς». Όπως εξηγεί στην «Παραγωγή», η φετινή παραγωγή ήταν αρκετά όψιμη και συνέπεσαν πολλές περιοχές στις αγορές, με μεγάλες ποσότητες κερασιών ταυτόχρονα. Έτσι, οι αγορές δείχνουν αδυναμία στην απορρόφηση τόσου μεγάλου όγκου προϊόντος και οι τιμές τώρα κινούνται καθοδικά. Σύμφωνα με τον κ. Ντούρο, στην εκκίνηση -προ δύο εβδομάδων- οι τιμές ήταν στα 4-4,5 ευρώ το κιλό και τώρα έχουν υποχωρήσει στα 2,5 ευρώ ή και παρακάτω. Ωστόσο, στις επόμενες δέκα ημέρες εκτιμάται πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Όσο για το εμπάργκο, όπως σημειώνει ο κ. Ντούρος, «όλη η Ευρώπη έχει πρόβλημα». Αν και υπάρχουν πλάγιες διαδρομές προς τη Ρωσία, αυτές έχουν κόστος σε χρόνο και χρήμα, δυσχεραίνοντας την κατάσταση αρκετά.

«Η χρονιά χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή», ενώ η ποιότητα είναι χαμηλότερη, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Ταμπακιάρη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας. Στην περιοχή ξεκίνησαν τη συγκομιδή στις 23 Μαΐου και οι τιμές είναι σχετικά καλές, ανάλογα με τα μεγέθη κυμαίνονται μεταξύ 1-2,5 ευρώ το κιλό. «Ως τώρα κρατάει καλά η ζήτηση, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι τα μέσα Ιουλίου», σημειώνει ο κ. Ταμπακιάρης.

Όσον αφορά τη διάθεση, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού σημειώνει πως το εμπάργκο τους έχει «δέσει τα χέρια», καθώς η Ρωσία ήταν η κύρια αγορά, ενώ έχουν ξεκινήσει εξαγωγές προς τα Αραβικά κράτη αλλά και τη Γερμανία και την Ολλανδία, ωστόσο ενδέχεται όταν μπούνε στις αγορές αυτές, οι ανταγωνίστριές μας - όπως η Τουρκία, η οποία είναι πιο όψιμη- να πιεστούν οι Έλληνες παραγωγοί αρκετά.

Ικανοποιητική είναι, σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Σπανό, υπεύθυνο παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, η φετινή παραγωγή, αν και τα μεγέθη χαρακτηρίζονται μέτρια. Ο Συνεταιρισμός αργεί να μπει στην παραγωγή και μέχρι στιγμής έχουν κάνει αποστολές φορτίων με ορισμένες πρώιμες ποικιλίες, σε χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι συνήθως. Σημειώνεται ότι έκλεισαν συμβόλαιο με βιομηχανία για σκληρό κεράσι, σε τιμή 10% χαμηλότερη.

Ωστόσο, ο κ. Σπανός εκτιμά ότι για τα ποιοτικά κεράσια θα πάνε καλύτερα οι τιμές, μεταξύ 2-3 ευρώ. Όπως και να ’χει, η συγκομιδή γι’ αυτή την κατηγορία ξεκινά από τη Δευτέρα και αναμένεται ότι θα «πιάσουν» τους 150 τόνους.

 

Ο ανταγωνισμός

Η ανταγωνίστρια Τουρκία είναι σε διαδικασία εισόδου στις αγορές. Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη, άργησαν να μπουν στα χωράφια. Ωστόσο, αναμένεται αυξημένη παραγωγή. Το 2013 «έπιασαν» 500.000 τόνους, 445.000 τόνους το 2014 και φέτος εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τους 500.000 τόνους.

Στην Ισπανία, η οποία πάντα βγαίνει στις αγορές νωρίτερα από εμάς, η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Οι τιμές παραμένουν σε ένα μέσο, ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ συνήθως ξεκινούν έντονα ανοδικά και υποχωρούν αρκετά στη συνέχεια. Όσο για το εμπάργκο, το οποίο επιβλήθηκε πέρυσι, μετά το τέλος της σεζόν για το κεράσι και δεν υπήρξαν συνέπειες, προς το παρόν υπάρχει επιφυλακτικότητα. Με τον ρυθμό που κινείται η αγορά το προϊόν απορροφάται και οι συνέπειες μοιάζουν μικρές. Ωστόσο, ξεκάθαρη θα γίνει η εικόνα μέσα στον μήνα που διανύουμε, όταν «πέσει» στην αγορά ο κύριος όγκος του προϊόντος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<