Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

15-06-2015, 11:43
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Εποχή αντιμετώπισης του κηροπλάστη στα εσπεριδοειδή για τον οποίο πρέπει, όμως, να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί. Πιθανές προσβολές εμφανίζονται από τη μονίλια και τη ραγολέτιδα στις όψιμες ποικιλίες της κερασιάς, λίγο πριν τη συγκομιδή. Η βαμβακάδα, ο ασπιδιωτός, η παρλατόρια και η μαργαρόνια είναι ασθένειες που προσβάλλουν την ελιά την περίοδο αυτή, με την πρώτη να προκαλεί ζημιές χωρίς οικονομική σημασία και την τελευταία ζημιές στα νεαρά δενδρύλλια. Ο βρούχος, τέλος, προσβάλλει τους καρπούς των οσπρίων (φακές, ρεβίθια, μπιζέλια) στο χωράφι λίγο πριν τη συγκομιδή ή στην αποθήκη.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Σποραδικές προσβολές παρουσιάζονται την περίοδο αυτή από τον κηροπλάστη (έναρξη εκκολάψεων) στα εσπεριδοειδή.

Σε οπωρώνες που μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές, πρέπει να γίνει επέμβαση εντός του Ιουνίου και καλύτερα μέχρι τις 20 του μηνός. Σημειώνεται ότι η δράση του εντόμου περιορίζεται ή και αναστέλλεται εάν το εσωτερικό της κόμης των δέντρων αερίζεται και φωτίζεται με επάρκεια (έχει προηγηθεί το κατάλληλο κλάδεμα).

Συνιστάται χρησιμοποίηση θερινού πολτού ή ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο για την περίπτωση εντομοκτόνο.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται υψηλοί πληθυσμοί, πιθανό να χρειαστεί επανάληψη της επέμβασης μετά από 15 ημέρες και τα δέντρα που θα ψεκαστούν μόνο με θερινό πολτό, θα πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τους προληπτικούς ψεκασμούς και να προτιμώνται σκευάσματα που δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα έντομα και ακάρεα που την εποχή αυτή βρίσκονται σε δραστηριότητα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι πρέπει να διαβάζονται και εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

ΚΕΡΑΣΙΑ

Η μονίλια είναι ένας μύκητας που προσβάλλει την κερασιά, μπαίνοντας στον καρπό από διάφορα σκασίματα και δημιουργεί σάπισμα.

Υπενθυμίζεται ότι ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο (αυξημένη υγρασία, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες) και θα πρέπει να γίνει άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, τα δε ποτίσματα, όπου γίνονται, να σταματούν λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή.

Προσοχή πρέπει να δίνεται από τους παραγωγούς για τον κίνδυνο προσβολής αυτή την εποχή, των κερασιών από τη ραγολέτιδα (σκουλήκι) και εφόσον διαπιστωθεί να γίνει άμεση επέμβαση.

Η αντιμετώπιση του σκουληκιού γίνεται είτε με βιολογικό εντομοκτόνο, με βάση τα σπόρια του μύκητα Beauveria bassiana ακόμα και την ίδια μέρα της συγκομιδής ή με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο, τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την συγκομιδή.

Αναφέρεται, τέλος, ότι στις ποικιλίες που ήδη συγκομίζονται δεν απαιτείται επέμβαση, καθώς επίσης ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

 

ΕΛΙΑ

Εποχή που οι προσβολές των ελαιοδέντρων από τη βαμβακάδα είναι πολύ συνηθισμένες, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη μερική ή ολική κάλυψη των φύλλων από μια άσπρη εξάνθηση.

Η χρησιμοποίηση των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μόνο σε περιπτώσεις πολύ έντονων προσβολών, αποτελεί τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας, επειδή σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις στην παραγωγή είναι μικρές και μπορούν να συνδυαστούν με την καταπολέμηση και του πυρηνοτρήτη.

Ο ασπιδιωτός και η παρλατόρια είναι δύο ακόμη ασθένειες που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα και εάν οι προσβολές είναι έντονες, συνιστώνται ψεκασμοί με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι η μαργαρόνια είναι έντομο που οι προνύμφες του τρώνε τις κορυφές, τα φύλλα των νεαρών βλαστών και μερικές φορές τους καρπούς, το δε έντομο να προκαλεί ζημιές μόνο στα νεαρά δενδρύλλια, σε φυτώρια και σε νεοσύστατους ελαιώνες.

Οι προσβολές από τη μαργαρόνια είναι σποραδικές και το μέγεθός τους ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, αλλά εφόσον αυτές είναι σοβαρές, μπορεί να γίνει συνδυασμένη η καταπολέμησή της με τον πυρηνοτρήτη.

 

ΒΡΩΣΙΜΑ ΚΑΡΠΟΔΟΤΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ - ΟΣΠΡΙΑ

Τα όσπρια προσβάλλονται από τον βρούχο (έντομο) τόσο κατά την ωρίμανση όσο και κατά την αποθήκευση, ανοίγοντας τρύπες στους λοβούς και τους σπόρους τους.

Σημειώνεται ότι οι σπόροι ζημιώνονται επειδή επηρεάζεται η εμπορική τους αξία, ενώ μειώνεται η βλαστική ικανότητα αυτών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόροι σποράς).

Ειδικότερα:

α) Τα ακμαία του βρούχου της φακής εμφανίζονται τον Ιούνιο, γεννούν τα αυγά τους πάνω στους λοβούς και έχουν μόνο μια γενεά τον χρόνο. Συνιστάται, δε, η καταπολέμησή του μόνο εάν εμφανισθούν άτομα του εντόμου στο χωράφι.

β) Ο βρούχος των ρεβιθιών έχει, επίσης, μόνο μια γενιά τον χρόνο και δεν αποτελεί σοβαρό εχθρό, γιατί δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

γ) Ο βρούχος των μπιζελιών διαχειμάζει συνήθως στους αποθηκευτικούς χώρους και η καταπολέμησή του γίνεται με φωσφιγόνα σκευάσματα και αιθέρια έλαια.

Η απεντόμωση των αποθηκών πρέπει να γίνεται από ειδικά συνεργεία ή εταιρείες που διατεθούν την τεχνογνωσία, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα βιολογικής αντιμετώπισης του βρούχου με την εισαγωγή παρασιτοειδών, αρπακτικών και εντομοπαθογόνων μυκήτων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<