Πορεία στα τυφλά…

08-06-2015, 10:41
Πορεία στα τυφλά…

Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει η μέχρι τώρα λειτουργία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα. Οι Συνεταιρισμοί εκφράζουν ανοικτά τη διαφωνία τους με τις πρακτικές που ακολουθεί ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ οι κτηνοτρόφοι ζουν στην αβεβαιότητα, όπως και όλοι οι παραγωγοί, οι οποίοι εξήγαγαν προϊόντα στη Ρωσία, καθώς τα συνεχή πίσω-μπρος δεν αφήνουν να φανεί φως στον ορίζοντα.

 

Τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς οι δανειστές ζητούν νέους φόρους, αλλά και μείωση του προϋπολογισμού για τη γεωργία και την κτηνοτροφία κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που «καίει» αυτή τη στιγμή τους παραγωγούς, είναι αυτό της διαχείρισης των βοσκοτόπων, από την οποία αποκλείστηκαν οι Συνεταιρισμοί, ενώ η όλη διαδικασία ανατέθηκε σε ιδιώτες εργολάβους, παρά την πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Η τακτική αυτή έχει οδηγήσει σε παραίτηση από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου τον πρόεδρο του ΣΕΚ, Παναγιώτη Πεβερέτο, και πολλούς κτηνοτρόφους σε απόγνωση, καθώς ο κίνδυνος να χαθούν οι ενισχύσεις, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Ταυτόχρονα, από την Ε.Ε. βρέχει πρόστιμα για τις καθυστερήσεις, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν συνολικά τα 650 εκατ. ευρώ.

 

Η κατάσταση για την κτηνοτροφία έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς έπειτα από περίπου 5 μήνες δόθηκαν αρμοδιότητες στον υφυπουργό κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, οποίος μέχρι τώρα... μάθαινε το αντικείμενο! Πλέον, ο κ. Σγουρίδης ανέλαβε επισήμως την κτηνοτροφία και την αλιεία.

 

Ο αποκλεισμός των Συνεταιρισμών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων έχει δημιουργήσει μια αρνητική κατάσταση, καθώς πολλοί συνεταιριστές εκτιμούν ότι «έχει δημιουργηθεί ένα αντισυνεταιριστικό μπλοκ» (τη φράση αυτή είχε χρησιμοποιήσει και παλιότερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας), με στόχο τη χειραγώγηση όλων των φορέων που εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα.

 

Οι Συνεταιρισμοί (όπως συνέβαινε επί υπουργίας Σκανδαλίδη και Τσαυτάρη) βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο, με τις αρμοδιότητες πολλών εξ αυτών να περνούν στις περιφέρειες, όπως συνέβη με την κατανομή δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, η οποία θα γίνει από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες και όχι από τις κτηνοτροφικές οργανώσεις, όπως προέβλεπε ο Ν. 4364/2014. Το αιτιολογικό της απόφασης του υπουργείου είναι ότι η κατανομή από τους Συνεταιρισμούς δεν είναι εφικτή. Πώς αποδεικνύεται αυτό δεν εξηγείται, αφού η σχετική πρόταση που κατατέθηκε από τον ΣΕΚ, δεν εφαρμόστηκε.

 

Αύξηση φορολογίας 

 

Αλαλούμ επικρατεί –όχι με ευθύνη μόνο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης– και ως προς το τί θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες στην Εφορία. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, πολλοί παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για τις ενισχύσεις που θα καταβληθούν. Επιπλέον, οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν τί θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ, το πετρέλαιο και τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις συζητήσεις με τους δανειστές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη σοβαρή περικοπή των δαπανών στον αγροτικό τομέα, που μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατ. ευρώ εάν περάσει η πρόταση των δανειστών.

 

Οι μειώσεις αυτές αφορούν κυρίως λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου για έξοδα μετακίνησης υπαλλήλων, υπερωρίες, λειτουργία εποπτευόμενων φορέων κ.λπ., ενώ υπάρχουν σκέψεις για μείωση κονδυλίων που κατευθύνονται, για παράδειγμα, στην επιστροφή ΦΠΑ, το αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.23.2017 13:23

Διπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ, η πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα
Τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ άγγιξε η αξία της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας το 2016, σημειώνοντας μείωση της τάξης του -4.8% σε σχέση με το...

11.23.2017 13:17

Μόνο με σταθερά δίκτυα διανομής εφικτή η σύνδεση τουρισμού και αγροδιατροφικού τομέα
Η αδυναμία κάλυψης της γκάμας των προϊόντων, η αδυναμία κάλυψης της ζήτησης, το υψηλότερο κόστος και η αναποτελεσματική συνεργασία με...

11.23.2017 13:08

Αποζημιώσεις 18 εκατ. με αναθεώρηση προϋπολογισμού ΕΛΓΑ
Εξόφληση ζημιών που ανάγονται στην δήλωση καλλιέργειας του 2016, αλλά και αποζημιώσεις για εκκρεμότητες παλιότερων ετών.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<