Έως τις 10 Ιουνίου η διαβούλευση του ν/σ για τις βοσκήσιμες γαίες
Σε διαβούλευση έως τις 10 Ιουνίου έθεσε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες της χώρας, με το οποίο επιχειρείται η ορθολογική διαχείριση, αξιοποίηση και διανομή τους, με σκοπό τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Δεδομένου ότι ο σημαντικότερος συντελεστής -που φτάνει το 60%- στο κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων είναι η διατροφή των ζώων, εκτιμάται ότι η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωσή του.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ως βοσκήσιμες γαίες καλούνται οι εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων, στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση αυτοφυής ή μη, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μικτή, που δύναται να εκτείνονται και σε υδάτινα, παραλίμνια ή παραποτάμια οικοσυστήματα. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η δημιουργία, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφορικής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ), που έχει σκοπό την καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες εφαρμογής ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων.
Η βοσκή εντός εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία είναι ελεύθερη, εφόσον δεν επηρεάζεται αρνητικά η φυσική ισορροπία και αειφορία, βάσει όμως διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής. Το σχέδιο καταρτίζεται με μέριμνα του υπουργείου, το οποίο, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να αναθέτει τη σύνταξή του στις περιφέρειες της χώρας. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η θέσπιση διαχειριστικών σχεδίων κρίνεται απαραίτητη, καθώς είναι κοινός τόπος ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τη βιωσιμότητα των βοσκήσιμων γαιών είναι η έλλειψη διαχείρισης. Τα διαχειριστικά σχέδια θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας δεν θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής σε κτηνοτρόφους κατανέμονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες και όχι από τις κτηνοτροφικές οργανώσεις. Οι κτηνοτρόφοι θα καταβάλλουν τίμημα, το οποίο θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση και θα κατατίθεται υπέρ του δήμου στα όρια του οποίου ασκείται η βόσκηση, με την υποχρέωση ότι αυτά τα ποσά θα διατίθενται στη συνέχεια για τη συντήρηση και κατασκευή έργων υποδομής της βοσκήσιμης γαίας.
Εισφορές στον ΕΛΓΑ
Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, η ειδική ασφαλιστική εισφορά για τη φυτική παραγωγή ορίζεται στο 4% επί της ασφαλιζόμενης αξίας. Όμως, ειδικά για την ελιά προσδιορίζεται στο 1,5%, εξαιτίας της μεγάλης και σταθερής συνεισφοράς τής εν λόγω καλλιέργειας στα έσοδα του ΕΛΓΑ (30 εκατ. ευρώ ετησίως) σε σχέση με τις καταβληθείσες αποζημιώσεις. Για το ζωικό κεφάλαιο, η ειδική ασφαλιστική εισφορά ορίζεται στο 0,76% επί της ασφαλιζόμενης αξίας και 0,5% για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης των καλλιεργειών που παράγονται στο σύνολο τους (αμιγώς) και αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» μίας γεωργικής εκμετάλλευσης.
Ρυθμίσεις για τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Στο σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις για την οργανωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο 640 στρεμμάτων του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής, η εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής, η προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας και η εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με μέσα σταθερής τροχιάς για την εξυπηρέτηση του Πειραιά, αλλά και για τη σύνδεση της περιοχής με τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Οι χρήσεις θα εξειδικευτούν από την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης, η οποία θα εκπονηθεί από τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...