Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

02-06-2015, 14:05
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Ο ρυγχίτης, τα διάφορα κοκκοειδή και το κολεόπτερο που προκαλεί τον καπνώδη, είναι σοβαροί εχθροί της αμυγδαλιάς, που μαζί με το ευρύτομο (προσβάλλει και τη φιστικιά), χρήζουν αντιμετώπισης. Εποχή, που η καρπόκαψα, το φουζικλάδιο και το ωίδιο προσβάλλουν τα μηλοειδή και αντιμετωπίζονται και συνδυαστικά. Περίοδος, που τα καρποδοτικά ψυχανθή προσβάλλονται, λίγο πριν τη συγκομιδή τους, από τον θρίπα, την ασκοχύτωση, τον περονόσπορο και το ωίδιο.


ΑΚΡΟΔΡΥΑ (αμυγδαλιά, φιστικιά)

Η αμυγδαλιά και η φιστικιά προσβάλλονται την εποχή αυτή από το ευρύτομο και συνιστάται η άμεση έναρξη ψεκασμών με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο και επανάληψή τους κάθε 7-10 ημέρες και μέχρι να ξυλοποιηθεί το περικάρπιο.

Το ευρύτομο μοιάζει με φτερωτό μερμήγκι και έχει μια γενεά τον χρόνο και διαχειμάζει ως προνύμφη στα προσβεβλημένα μουμιοποιημένα αμύγδαλα και φιστίκια που παραμένουν πάνω στα δέντρα.

Περίοδος, που το έντομο ρυγχίτης προσβάλλει την αμυγδαλιά. Έχει μήκος μικρότερο από 1 εκατοστό και κατατρώει τους νεαρούς βλαστούς, τα φύλλα και τους οφθαλμούς των δέντρων. Σημειώνεται ότι η παρουσία του επιβεβαιώνεται με ένα ισχυρό τίναγμα των δέντρων ή των κλάδων και αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή των κατάλληλων, εγκεκριμένων εντομοκτόνων, που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών που τα έντομα είναι ναρκωμένα.

Οι καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αμυγδαλεώνες προσβάλλονται και από διάφορα κοκκοειδή που εμφανίζονται στους βλαστούς, στα κλαδιά και τον κορμό (απομυζώντας τους χυμούς) που αδυνατίζουν τα δέντρα, γι’ αυτό και χρειάζεται η αντιμετώπισή τους με θερινά λάδια ή με άλλα εξειδικευμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι η αμυγδαλιά έχει και έναν άλλο εχθρό, ένα μεγάλο μαύρο κολεόπτερο με λευκή απόχρωση στη ράχη του, τον καπνώδη (σκαθάρι), που τα τέλεια άτομά του ωριμάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο και τρέφονται από το φύλλωμα των δέντρων. Η αντιμετώπισή του γίνεται με ψεκασμούς των κλαδιών και των κορμών των δέντρων με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο ή με την τοποθέτηση στο έδαφος γύρω από τον κορμό και σε απόσταση 50 εκατοστών, σκόνη διαλύματος ισχυρού εντομοκτόνου.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

Επισημαίνεται ότι ξεκίνησε η πρώτη πτήση της καρπόκαψας, η έναρξη των ωοτοκιών και οι πρώτες εκκολάψεις της, ενώ το καρπίδιο γίνεται ευαίσθητο στην προσβολή όταν φτάσει σε διάμετρο 2 εκατοστών και αρχίζει να χάνει το χνούδι.

Στις περιπτώσεις που για την αντιμετώπισή της χρησιμοποιηθούν βιολογικά σκευάσματα, απαιτούνται τρεις εφαρμογές από τώρα μέχρι 20 Ιουνίου, για τα συμβατικά φάρμακα δε, αυτά εφαρμόζονται κατά την εναπόθεση των αυγών (1 ή 2 εφαρμογές) και κατά την εκκόλαψή τους.

Προσοχή απαιτείται επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα για να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκαστικού υγρού και οι κορυφές των δέντρων. Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες.

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες προσβολής των δέντρων από το φουζικλάδιο και το ωίδιο.

Συνιστάται η προστασία του καρπιδίου με συγκεκριμένα για τις μυκητολογικές αυτές ασθένειες φάρμακα, ειδικά στις περιοχές που σημειώθηκαν αρχικά προσβολές. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με την καρπόκαψα.

 

ΚΑΡΠΟΔΟΤΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

Τα όσπρια και τα κτηνοτροφικά φυτά (καρποδοτικά ψυχανθή) μπορεί να προσβληθούν, λίγο πριν τη συγκομιδή, από διάφορους εχθρούς και ασθένειες, και συγκεκριμένα από τον θρίπα, την ασκοχύτωση, τον περονόσπορο και τη σκωρίαση.

Ειδικότερα:

1) Ο θρίπας προσβάλλει καταρχάς τα φύλλα, τους νεαρούς βλαστούς και νεαρούς λοβούς και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλα τα μέρη του φυτού, τα παραμορφώνει και τα ξεραίνει.

2) Η ασκοχύτωση (μυκητολογική ασθένεια) εκδηλώνεται με τη δημιουργία νεκρωτικών κηλίδων σε όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (στελέχη, μίσχος, φύλλα, άνθη, λοβοί) και αποβαίνει περισσότερο καταστρεπτική σε υγρές τοποθεσίες και σε περιοχές με πολλές βροχοπτώσεις.

3) Ο περονόσπορος εμφανίζεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων με μια λευκή, βαμβακώδη εξάνθηση και στη συνέχεια η επάνω επιφάνεια γίνεται κίτρινη, μετά καστανή και στο τέλος τα φύλλα ξεραίνονται.

4) Η σκωρίαση προκαλείται από μύκητα, η δραστηριότητα του οποίου ευνοείται σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

Η αντιμετώπιση του θρίπα γίνεται με την καλλιέργεια πρώιμων ποικιλιών και με αμειψισπορά, ενώ στις περιπτώσεις που η προσβολή είναι έντονη, απαραίτητη είναι η διενέργεια ψεκασμών ή επιπάσεων με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Προτείνεται η χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου, καθώς και η πλήρης καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων για την αντιμετώπιση της ασκοχύτωσης, καθώς και η χρήση υγιούς σπόρου (από ξηρές περιοχές) και η εφαρμογή διετούς τουλάχιστον αμειψισποράς για καταπολέμηση του περονόσπορου.

Ενδείκνυται, τέλος, η χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών, αμειψισπορά μεγάλης διάρκειας (π.χ. τετραετής), ψεκασμοί ή επιπάσεις με τα κατάλληλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, για τη σκωρίαση.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<