Βοσκοτόπια: ΚΥΑ στο "παρά πέντε" για να προλάβουμε "τσουχτερό" πρόστιμο

29-05-2015, 12:38
Βοσκοτόπια: ΚΥΑ στο

Της Βούλας Μαλαίνου

Βαριές «καμπάνες» για τις καθυστερήσεις στα βοσκοτόπια καθορίζουν τις κινήσεις του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο προχωρεί στην κατάρτιση επτά προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέχρι τον Αύγουστο, εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, προκειμένου να προλάβει την οριστικοποίηση και νέου προστίμου ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για τα έτη 2012, 2013 και 2014.

Πάντως, για τα έτη 2008, 2009 και 2010 οριστικοποιήθηκαν καταλογισμοί ύψους 322 εκατ. ευρώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, ποσό για το οποίο έχει δοθεί «περίοδος χάριτος» τριών ετών με την καταβολή πέντε δόσεων, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους την προηγούμενη Πέμπτη.

Στόχος του υπουργείου είναι να εντάξει περισσότερες εκτάσεις στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα σχέδια αυτά, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής του υπουργείου, Μάκης Αλεξανδρόπουλος στη σύσκεψη του ΣΕΚ στην Αθήνα, εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και θα ανατεθούν σε αντίστοιχους αναδόχους.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου τα οριζόντια και κάθετα διαχειριστικά σχέδια θα καλυφθούν με κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το κόστος για το κάθε σχέδιο ανέρχεται στα 60.000 ευρώ. Σημειώνεται πως όπως αποκάλυψε ο κ. Αποστόλου άμεσα αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες.

«Καταρτίζουμε ένα σχέδιο, με στρατηγική και δυναμική πραγματικής οικονομίας. Προχωρούμε σε μία επιστημονική και όχι περιφερειακή λύση για την καλύτερη κατανομή του ζωϊκού κεφαλαίου», επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας πως το υπουργείο διέψευσε το σενάριο που το ήθελαν να καταφεύγει σε μία τεχνική λύση. Ποιά θα ήταν αυτή; Να οριστεί τεχνικά η βοσκοικανότητα, γεγονός που σηματοδοτεί την επιβολή καταλογισμών και κατά συνέπεια τη μείωση των βοσκοτόπων και την απώλεια χρημάτων.

Ο κ. Αποστόλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους καταλογισμούς, τονίζοντας πως η χώρα δεν επιτρέπεται να πληρώνει τέτοια ποσά εξαιτίας αποκλειστικά και μόνο κακών διαχειρίσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πως το υπουργείο έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ μέχρι τις 15 Ιουνίου να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που προβλέπει η ΚΥΑ για τους βοσκότοπους, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επιλεξιμότητες και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αυτές να έχουν οριστικοποιηθεί.

Πάντως, ο κ. Αποστόλου δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υπάρξει η ΚΥΑ για τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια, κάνοντας λόγο για βάθος χρόνου,

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού, βάση των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων τα στρέμματα θα αυξηθούν σε 30 εκατομμύρια, με την επιδότηση να παραμένει σταθερή στα 445-450 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την έρευνα του «GAIA επιχειρείν», σύμφωνα με την οποία, με βάση τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ, επέρχεται μείωση της τάξεως του 10% στις επιδοτήσεις, ο κ. Αποστόλου είπε χαρακτηριστικά πως «ο ΟΣΔΕ επιστρέφει σπίτι του». «Το 1/3 των ενισχύσεων θα είναι υπόθεση του υπουργείου, των περιφερειών, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Είναι αδιανόητο να συντάξουν οι κτηνοτρόφοι τα διαχειριστικά σχέδια. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί έχουν λύσει οριστικά το πρόβλημα. Τα προβλήματα με τις κυριότητες των εκτάσεων είναι σοβαρά και δύσκολα. Απαιτείται επιστημονική μελέτη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα κτηνοτροφικά πάρκα, ο κ. Αποστόλου δεν έδωσε κάποιο σχέδιο, καθώς, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα «παγώνουν». «Το σημαντικότερο είναι να αναδείξουμε τα διαχειριστικά σχέδια για μία εθνική, μονιμότερη βάση δεδομένων», τόνισε.

Ο ίδιος, πάντως, έριξε εμμέσως τις «βολές» του στον πρόεδρο των κτηνοτρόφων για την παραίτησή του. «Όταν συμμετέχουμε σε μία επιτροπή, λέμε ανοιχτά τη διαφωνία, αλλά δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη, όταν υποτίθεται πως υπερασπιζόμαστε το χώρο», επεσήμανε.


Κρατούν «μικρό καλάθι» οι κτηνοτρόφοι

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Αποστόλου πως το επίμαχο ζήτημα των βοσκοτόπων θα λυθεί, οι κτηνοτρόφοι κρατούν «μικρό καλάθι», μεταφράζοντας την ΚΥΑ του υπουργείου.

Όπως οι ίδιοι λένε στην «Παραγωγή», γνωρίζοντας πως τα χρονικά πλαίσια, όπου προωθούνται οι σχετικές διαδικασίες, είναι ασφυκτικά, ανησυχούν πάντα μήπως και χαθεί όχι μόνο ολόκληρη η επιδότηση, αλλά και η μισή δόση ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να καταβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ποσό, το οποίο απαιτείται για την αγορά των ζωοτροφών.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος τόνισε ότι τα διαχειριστικά σχέδια θα πρέπει να έχουν μεγάλη ακρίβεια, καθώς όποια δικαιώματα λάβουν τώρα οι παραγωγή, θα ισχύουν για μία πενταετία, δεν θα αλλάξουν. «Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας για να προλάβουμε να σώσουμε, ό,τι μπορούμε έστω και στο «παρά πέντε».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<