Εγκρίθηκε η τοποθέτηση Τσιάλτα- Μανέτα στον ΕΦΕΤ

26-05-2015, 14:04
Εγκρίθηκε η τοποθέτηση Τσιάλτα- Μανέτα στον ΕΦΕΤ

  Θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία έδωσε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τον διορισμό του Ιωάννη Τσιάλτα ως προέδρου και του Ανδρέα Μανέτα ως αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ.

"Ναι" για τον κ. Τσιάλτα είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝ.ΕΛ., ενώ στην περίπτωση του κ. Μανέτα "ναι" είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., με τους βουλευτές της ΝΔ να δηλώνουν "παρών". "Παρών" και για τους δύο υποψηφίους δήλωσαν η Χ.Α., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. "Λευκό" ήταν η επιλογή του ΚΚΕ.


Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο ΕΦΕΤ να καταστεί κεντρική αρμόδια αρχή με την ουσιαστική συμπαράσταση του υπουργείου και των περιφερειακών αρχών για το βασικό ζητούμενο, που είναι η υγεία του καταναλωτή.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ικανοποιημένος για το ότι άσχετα της τελικής άποψης τα μέλη της Επιτροπής βλέπουν θετικά την πρόταση του υπουργείου για την ηγεσία του ΕΦΕΤ και για την επιθυμία τους για επιτυχία των δύο.

Εξάλλου, ζήτησε συγνώμη από τα μέλη της Επιτροπής για το ότι προέκυψε η ανάγκη για την εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής (σ.σ. μετά την επεισοδιακή πρώτη συνεδρίαση κατά την οποία η τότε υποψήφια για τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ, Φωτεινή Αθανασοπούλου αποσύρθηκε από υποψήφια μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ για θέσεις που είχε διατυπώσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, οι προτάσεις γίνονται μέσα από μια προσέγγιση που κύριο ρόλο έχει η τεχνοκρατική ικανότητα του υποψήφιου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας μίλησε για την εμπειρία του από την προηγούμενη θητεία του ως πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ενώ ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Ανδρέας Μανέτας σημείωσε ότι το σημαντικό είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή.


Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Πετράκος, μίλησε για εξαιρετική επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως είπε, και οι δύο μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο έργο του ΕΦΕΤ, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο καθώς έχει να κάνει με την ασφάλεια των τροφίμων και τη βελτίωση των γεωργικών προϊόντων.

Ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε ότι, ο ΕΦΕΤ λειτουργεί ως ασπίδα του καταναλωτή, και αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του κ. Μανέτα (είχαν συνεργαστεί, όπως είπε, στον ΕΛΓΑ) και στην εμπειρία που έχει ο κ. Τσιάλτας, προκειμένου να ανταποκριθεί στη θέση.

Ο Γιώργος Δημαράς σημείωσε ότι, η καλή λειτουργία του ΕΦΕΤ μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα των προϊόντων αλλά και να βοηθήσει ευρύτερα τον αγροτικό, ενώ η Ευαγγελία Καρακώστα ανέφερε ότι, έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε την τροφή όχι μόνο στο ράφι αλλά και στο χωράφι (καλλιέργειες, ζωοτροφές κλπ). Ο Ηλίας Καματερός εστίασε στο θέμα των ελέγχων στα νησιά και γενικά στις τουριστικές περιοχές.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης επισήμανε ότι, είναι εξαιρετική επιλογή ο κ. Τσιάλτας και τόνισε ότι, "θα στηρίζουμε κάθε θετικό που θεωρούμε ότι είναι για το καλό της χώρας, καθώς αυτό είναι στάση ευθύνης και συνέπειας". Με θετικό τρόπο μίλησε για τους δύο υποψήφιους ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πάντως για τον κ. Μανέτα, ο Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι, η ΝΔ θα ψηφίσει "παρών". Εξάλλου, ο Σταύρος Καλαφάτης δηλωσε ικανοποιημένος για τη διαφορετική συζήτηση στη σημερινή Επιτροπή, σε σχέση με τη συνεδρίαση μιας επιτροπής χθες (εννούσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) στην οποία, όπως είπε, κλήθηκαν οι υποψήφιοι να απαντήσουν στο "εσύ τι έκανες όταν έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ".

Ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε ότι, ψηφίζει "παρών" αλλά ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο των δύο υποψηφίων. Εξάλλου, αναφέρθηκε στην παραπλάνηση στη σήμανση προϊοντων που τα εμφανίζουν ως ελληνικά ενώ δεν είναι, και για προϊόντα στη συσκευασία των οποίων η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως Μακεδονία


Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε ότι, η στάση του κόμματος θα είναι το "λευκό", επιλογή που δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα των υποψηφίων αλλά με την κυβερνητική πολιτική που είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν

Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης συμφώνησε με την αναφορά του υποψήφιου αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ, ότι πρέπει να δωθεί έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου σημείωσε, ότι το "παρών" για τους υποψηφίους έχει να κάνει με την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική και γενικότερα την πολιτική της κυβέρνησης.


Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Χαρίσιος Κάτανας επισήμανε ότι, υπάρχει ένα θέμα με τις οφειλές στη ΔΕΗ μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των οποίων η δραστηριότητα έχει να κάνει με προϊόντα που χρειάζονται ψύξη (και συνεπώς μπορούν να αλλιωθούν από μια διακοπή ρεύματος) και ζήτησε να υπάρχει πρόληψη αυτών των πειπτώσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε ότι, αν και η εμπειρία είναι σημαντικό εφόδιο για τέτοιες θέσεις, για την καλυψή τους θα έπρεπε να έχουν το πρώτο λόγο νέοι επιστήμονες. Επιπλέον, ζήτησε να έρθει στην Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ευαγγελία Αμμανατίδου ανέφερε ότι, ο κ. Σταθάκης θα απαντήσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου την προσεχή Πέμπτη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<