Αρτοποιοί: Ζητούν συγκεκριμένο χρώμα στη συσκευασία του ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη

26-05-2015, 13:08
Αρτοποιοί: Ζητούν συγκεκριμένο χρώμα στη συσκευασία του ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη

Συγκεκριμένο χρώμα να έχει η συσκευασία του ψωμιού που προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη, για να αποφευχθεί η σύγχυση που δημιουργείται στον καταναλωτή σχετικά με το ψωμί, προτείνει η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει με στελέχη της κυβέρνησης.

Αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών στην λειτουργία των αρτοποιείων με την εξεύρεση λύσεων στα θέματα που απασχολούν τον φούρνο ως δραστηριότητα και τον αρτοποιό ως επάγγελμα, διεκδικεί το προεδρείο της ΣΑΑΠΠ σε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων που σχετίζονται με την βιοτεχνική αρτοποιία.

Εργασιακά, ασφαλιστικά, νομοθετικά, ρυθμίσεις χρεών- οφειλών και άλλα ζητήματα που χρήζουν πολιτικών παρεμβάσεων ετέθησαν στο τραπέζι του διαλόγου κατά τις συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Χ. Μάνος και Π. Σαχινίδης με: τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ι. Τόλιο και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή Α. Παπαδεράκη. Στον υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, αναλύθηκε το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί ο κλάδος των αρτοποιών.

Υπουργείο Υγείας

Συγκεκριμένα από τον υπουργό Υγείας ζητήθηκε: «Να ξεκαθαριστεί στους καταναλωτές ποιο είναι το φρέσκο ψωμί και ποιο αυτό από κατεψυγμένη ζύμη και να ενταθούν οι έλεγχοι : στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας , ώστε εκτός φούρνων - αρτοποιείων να μη διατίθεται ασυσκεύαστο ψωμί . Να είναι υποχρεωτικώς συσκευασμένο και κρύο το ψωμί και το αρτοσκεύασμα που διατίθεται από κατεψυγμένη ζύμη και με τις σημάνσεις που ο νόμος ορίζει. Να ενταθεί ο έλεγχος στην πρώτη ύλη της κατεψυγμένης ζύμης και την κατεψυγμένη ζύμη για γενετικά τροποποιημένη μαγιά, και απαγορευμένα χημικά και πρόσθετα. Τέλος, να ληφθεί πρόνοια για την υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη όλων των αρτοποιών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.».

Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Από τον κ. Ρωμανιά ζητήθηκε σχετικά με τις ρυθμίσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ : Το πάγωμα των χρεών και η κεφαλαιοποίησή τους μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία. Επίσης να μειωθούν οι εισφορές και να αποφασιστεί η απαλλαγή εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας , αφού δεν καταβάλλονται στο συνταξιούχο επιδόματα Εορτών και αδείας, άρα δεν υπάρχει ούτε κεφαλαιοποιητικός - ανταποδοτικός λόγος για τη σχετική επιβάρυνση, ούτε αναδιανεμητική ανάγκη. Τέλος, σε όσους οφείλουν για πολλά έτη την εισφορά του κλάδου υγείας. Το δίκαιο θα ήταν να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής οι ανασφάλιστοι που ρυθμίζουν τις οφειλές τους, για όσο χρονικό διάστημα δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη και δεν έκαναν χρήση των παροχών υγείας. Σε ότι αφορά το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, αυτό πρέπει να παραμείνει αυτόνομο , καθώς δεν είναι προβληματικό ή ελλειμματικό. Ακόμα, πρέπει να βρεθεί λύση στην εισφορά, που παλαιότερα εισπραττόταν σε ποσοστό επί του τιμολογίου αλεύρων. Από 1.1.2015, έπαψε να υφίσταται αυτό το καθεστώς, και ενώ οφείλεται η εισφορά πέντε (5) μηνών δεν έχει διευκρινισθεί αποτελεσματικός τρόπος είσπραξής της, με αποτέλεσμα οι αρτοποιοί να οφείλουν ήδη την εισφορά, το ύψος της οποίας συνεχώς διογκώνεται».

Γ. Γ. Εμπορίου

Στον κ. Παπαδεράκη ετέθη το θέμα της αρτοποιητικής νομοθεσίας. Ζητήθηκε να αναιρεθεί η απορύθμιση που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην αρτοποιητική νομοθεσία και να επανέλθει το καθεστώς που διέπει την παραγωγή και τη διάθεση του ψωμιού στην προτεραία κατάσταση. Ακόμα να διαγραφούν ή να συμψηφιστούν όπου έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα που επεβλήθησαν μόνο στους αρτοποιούς κυρίως της Αθήνας επί υφυπουργίας του κ. Γιακουμάτου σχετικά με την ζύγιση του ψωμιού παρουσία του πελάτη εξαιτίας της παρανόμου εγκυκλίου με Αρ. Πρωτ. Α2-809 που εκδόθηκε από το υπουργείο και ίσχυσε για ένα τρίμηνο περίπου μέχρι την απάλειψη της υποχρέωσης του ζυγίσματος με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Γ.Γ υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Το ζήτημα που ετέθη στον κ. Τόλιο και προχωράει ήδη η υλοποίησή του με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή είναι αυτό που αφορά τις «παλιές άδειες» αρτοποιείων αλλά και των ελέγχων στα προϊόντα από κατεψυγμένη ζύμη. Συγκεκριμένα ζητήθηκε: « η επαναφορά στο παλιό καθεστώς όπου υπήρχε πρόνοια για τα παλαιά αρτοποιεία που σε ότι είχε σχέση με τους κτηριοδομικούς κανονισμούς συνέχιζαν να λειτουργούν με βάση τους νόμους με τους οποίους είχαν αδειοδοτηθεί. Κάτι που συμβαίνει άλλωστε και στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, να επανέλθει η διάταξη περί διατηρήσεως αποθέματος αλεύρου, η οποία αφενός μπορεί να αποβεί σωτήρια για την αποτροπή λιμού και σιτοδείας σε κάποιο έκτακτο γεγονός και αφετέρου δυσχεραίνει την παραπλάνηση του καταναλωτή. Να επανέλθει σε ότι έχει σχέση με τη διάθεση του ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη το προηγούμενο καθεστώς το οποίο ήταν απόλυτα σύννομο και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν συνέτρεχε λόγος αντικατάστασής του. Να γίνονται έλεγχοι στα κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης και στις πρώτες ύλες αυτών, αλλά και στη συσκευασία του ψωμιού που προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη».

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<