Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

25-05-2015, 11:03
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Τα καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία τους από το ωίδιο, τον περονόσπορο και τη βερτισιλλίωση. Η αντιμετώπιση των ζιζανίων στον αραβόσιτο γίνεται μεταφυτρωτικά με μηχανικά ή χημικά μέσα και στο βαμβάκι απαραίτητη είναι η επιφανειακή ανόργανη λίπανση σε μια ή δύο δόσεις. Εποχή που έντομα και ακάρεα προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή και η χρησιμοποίηση θερινών λαδιών σε περίπτωση έντονης προσβολής είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους.

 

ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Εποχή για την αντιμετώπιση του ωιδίου στα καλλωπιστικά φυτά (εξωτερικού χώρου) κήπου και βεράντας και απαιτείται η ίδια προσοχή και για την προστασία τους από τον περονόσπορο, που προκαλεί «στάχτωμα» των φύλλων και των νεαρών βλαστών των φυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η εξάπλωσή του ευνοείται από τις υγρές και ζεστές συνθήκες της άνοιξης και ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια εμφανίζεται με τη μορφή λευκών κηλίδων στην επιφάνεια των φύλλων που εξαπλώνονται σταδιακά.

Συνιστάται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του περονόσπορου να χρησιμοποιείται θειάφι σε σκόνη (επίπαση φυτών) ή σε βρέξιμη μορφή (ψεκασμός), οι δε παραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν κατά το «θειάφισμα» η θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη των 27-28 βαθμών Κελσίου γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων στα φύλλα.

Η βερτισιλλίωση (μυκητολογική ασθένεια) προκαλεί την περίοδο αυτή αρχικά μεταχρωματισμό των φυτών που στην συνέχεια εξελίσσεται σε μερική ή ολική ξήρανση και αντιμετωπίζεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι και η αποφυγή καλλιέργειας ευαίσθητων φυτών της οικογένειας των σολανωδών, όπως πατάτα και ντομάτα, σε κοντινή απόσταση και η χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Επιβάλλεται η μεταφυτρωτική αντιμετώπιση των ζιζανίων στον αραβόσιτο, που γίνεται μηχανικά (μηχανικό σκάλισμα μεταξύ των γραμμών) ή χημικά (κατάλληλα, εγκεκριμένα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα).

Ειδικότερα για το μηχανικό σκάλισμα χρησιμοποιούνται περιστρεφόμενα σκαπτικά (φρέζες) ή καλύτερα καλλιεργητές διαφόρων τύπων, πάντοτε επιφανειακά και όχι βαθύτερα των 7,5-8,0 εκατοστών. Η χρήση τους δίνει τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να αποφεύγουν την αποκοπή τμήματος των επιφανειακών ριζών, που θα επιφέρει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και την οψίμηση της καλλιέργειας, εξαιτίας της προσωρινής μάρανσης των φυτών.

Τίθεται σε γνώση των παραγωγών ότι η αντιμετώπισή τους είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν το σκάλισμα γίνεται σε χρόνο που τα ζιζάνια είναι μικρά (ύψος μικρότερο των 15 εκατοστών) και γι’ αυτό τα πρώιμα σκαλίσματα είναι καλύτερα από τα όψιμα.

Προσοχή απαιτείται, τέλος, κατά τη χημική καταπολέμηση, στην οποία πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες της ετικέτας, γιατί διαφορετικά ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα αποτελεσματικότητας ή ακόμη και ζημιές στη φυτεία.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Επιβεβαιώνεται ότι οι απαιτήσεις του βαμβακιού σε ανόργανη λίπανση, συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, είναι μικρότερες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αφαιρεί πολλά στοιχεία από το έδαφος, επειδή το 77% περίπου της φυτικής του μάζας (ρίζες, στελέχη, φύλλα, περιβλήματα καρυδιών) παραμένει στο χωράφι.

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να κάνουν εκτός από τη βασική λίπανση (λίγο πριν ή συγχρόνως με την σπορά) και επιφανειακή με 15-30 κιλά/στρέμμα θειϊκή ή νιτρική ή ασβεστούχο νιτρική αμμωνία σε μία ή δύο δόσεις. Προσοχή εάν η επιφανειακή λίπανση εφαρμοσθεί σε δύο δόσεις: η μία πρέπει να γίνεται πριν την εμφάνιση των κτενιών και η άλλη πριν την εμφάνιση των λουλουδιών.

Συμπληρωματικά οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλλιέργεια, εκτός από τα τρία κύρια λιπαντικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο, κάλιο), έχει ανάγκη και από ασβέστιο και θείο, καθώς και από διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βόριο κ.ά.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Οι δενδρώνες των εσπεριδοειδών προσβάλλονται από τον φυλλοκνίστη, ένα έντομο που αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Γνωστοποιείται ότι η προσβολή των δέντρων από το έντομο περιορίζεται και αντιμετωπίζεται με προσεκτικούς καλλιεργητικούς χειρισμούς, όπως οι κανονικές αρδεύσεις, οι ορθολογικές λιπάνσεις (αποφυγή όψιμων αζωτούχων λιπάνσεων), καθώς και με άλλες καλλιεργητικές φροντίδες που βοηθούν την ανοιξιάτικη βλάστηση (σπουδαιότερη για παραγωγή) να «ψηθεί», πριν από την πλήρη δραστηριοποίηση του εντόμου.

Η αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη με καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν τον πληθυσμό και τη δράση του εντόμου, αντιμετωπίζουν και τον εριώδη αλευρώδη.

Συνιστάται η αντιμετώπιση του φυλλοδέτη, ενός άλλου εντόμου που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, επειδή όταν η προσβολή είναι σημαντική, δηλαδή οι προσβεβλημένοι βλαστοί ξεπερνούν το 20%, η επέμβαση με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν είναι απαραίτητη.

Στις περιπτώσεις που είχε παρουσιαστεί προσβολή από τον φυλλοδέτη -και την προηγούμενη χρονιά- και οι επεμβάσεις γίνονται με θερινά λάδια, ο ψεκασμός είναι περισσότερο αναγκαίος.

Επισημαίνεται ότι ο κόκκινος τετράνυχος είναι ένα άκαρι, το οποίο προσβάλλει τα φύλλα, τους καρπούς και τους βλαστούς των δέντρων των εσπεριδοειδών, ενώ στη νεαρή βλάστησή τους καταγράφονται όλα τα βιολογικά στάδια του ακάρεως. Στους οπωρώνες που σημειώνονται σημαντικές προσβολές, πρέπει να γίνει επέμβαση με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα, αλλά και θερινά λάδια.

Οι παραγωγοί υποχρεούνται να κάνουν επέμβαση και με θερινά λάδια που να καλύπτει τη νέα βλάστηση, όταν εμφανισθεί το παραμορφωτικό άκαρι της λεμονιάς, που προκαλεί παραμόρφωση των φύλλων, των ανθέων και των καρπών.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<