Χαλαζόπτωση στη Δ. Μακεδονία "χτυπάει" τις καλλιέργειες μήλων και ροδάκινων

20-05-2015, 13:40
Χαλαζόπτωση στη Δ. Μακεδονία

   Νέες μεγάλες ζημιές προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου σε καλλιέργειες μήλων και ροδάκινων, σε Καστοριά και Κοζάνη. Την ίδια ώρα, ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής μιλούν για μείωση της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου ίσως και άνω του 50%, λόγω του παγετού τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  

"Χθες είχαμε χαλαζόπτωση στην περιοχή της Καστοριάς και της Κοζάνης και σήμερα είχαμε ακόμη μια χαλαζόπτωση στις περιοχές Πλατανόρεμα, Βελβεντό και Σέρβια" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛ.ΓΑ Κοζάνης Γεώργιος Βρόντζος, ο οποίος βρισκόταν ήδη καθ' οδόν προς τις τοποθεσίες όπου αναφέρθηκαν ζημιές.

 

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, οι παραγωγοί θα πρέπει, από σήμερα μέχρι και το επόμενο 15νθήμερο, να υποβάλουν στον οργανισμό δήλωση ζημιάς, ώστε να γίνουν οι κατά τόπους εκτιμήσεις.

  

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές έληξε η προθεσμία για τους ροδακινοπαραγωγούς συμπύρηνου σε Πέλλα και Ημαθία, προκειμένου να υποβάλουν δήλωση στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και να λάβουν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή του, λόγω του παγετού που καταγράφηκε στις 21-22 Μαρτίου και στις 4 Απριλίου του 2015.

  

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών αποδίδουν την έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται σε ορισμένες ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων (κυρίως Έβερτς και Α37) στον παγετό, ωστόσο αρμόδια στελέχη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, υποστηρίζουν ότι αυτή οφείλεται σε αίτια που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ (ατελή άνθη, κακή γονιμοποίηση).

  

Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις περιοχές, στις 25 Μαΐου 2015, η προϊσταμένη του τμήματος του ΕΛΓΑ Ήρα Σούλιου, η οποία μαζί με τους συνεργάτες της θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους μια τεκμηριωμένη επιστημονικά απάντηση στο αίτημά τους και ιδιαίτερα στο γιατί υπάρχει διάκριση (κατ' αυτούς διαφορετική) στην αντιμετώπιση του προβλήματος (συμπύρηνων και επιτραπέζιων).

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<