Χαλαζόπτωση στη Δ. Μακεδονία "χτυπάει" τις καλλιέργειες μήλων και ροδάκινων

20-05-2015, 13:40
Χαλαζόπτωση στη Δ. Μακεδονία

   Νέες μεγάλες ζημιές προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου σε καλλιέργειες μήλων και ροδάκινων, σε Καστοριά και Κοζάνη. Την ίδια ώρα, ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής μιλούν για μείωση της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου ίσως και άνω του 50%, λόγω του παγετού τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  

"Χθες είχαμε χαλαζόπτωση στην περιοχή της Καστοριάς και της Κοζάνης και σήμερα είχαμε ακόμη μια χαλαζόπτωση στις περιοχές Πλατανόρεμα, Βελβεντό και Σέρβια" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛ.ΓΑ Κοζάνης Γεώργιος Βρόντζος, ο οποίος βρισκόταν ήδη καθ' οδόν προς τις τοποθεσίες όπου αναφέρθηκαν ζημιές.

 

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, οι παραγωγοί θα πρέπει, από σήμερα μέχρι και το επόμενο 15νθήμερο, να υποβάλουν στον οργανισμό δήλωση ζημιάς, ώστε να γίνουν οι κατά τόπους εκτιμήσεις.

  

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές έληξε η προθεσμία για τους ροδακινοπαραγωγούς συμπύρηνου σε Πέλλα και Ημαθία, προκειμένου να υποβάλουν δήλωση στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και να λάβουν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή του, λόγω του παγετού που καταγράφηκε στις 21-22 Μαρτίου και στις 4 Απριλίου του 2015.

  

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών αποδίδουν την έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται σε ορισμένες ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων (κυρίως Έβερτς και Α37) στον παγετό, ωστόσο αρμόδια στελέχη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, υποστηρίζουν ότι αυτή οφείλεται σε αίτια που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ (ατελή άνθη, κακή γονιμοποίηση).

  

Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις περιοχές, στις 25 Μαΐου 2015, η προϊσταμένη του τμήματος του ΕΛΓΑ Ήρα Σούλιου, η οποία μαζί με τους συνεργάτες της θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους μια τεκμηριωμένη επιστημονικά απάντηση στο αίτημά τους και ιδιαίτερα στο γιατί υπάρχει διάκριση (κατ' αυτούς διαφορετική) στην αντιμετώπιση του προβλήματος (συμπύρηνων και επιτραπέζιων).

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.02.2020 11:53

Αύξηση εργαζομένων στην ελληνική μεταποίηση
Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση, αν και διαπιστώθηκε περαιτέρω...

01.02.2020 09:53

Συναγερμός στην Πολωνία: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5N8 σε γαλοπούλες
Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε γαλοπούλες στην ανατολική Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν...

12.16.2019 14:46

Ο Βορίδης διαψεύδει ενδεχόμενο τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<