ΙΟΒΕ: Στο 4,6% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος

10-01-2013, 19:10
ΙΟΒΕ: Στο 4,6% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος

Στο 4,6% ΕΚΤιμά το ΙΟΒΕ ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση στην Ελλάδα φ’ετος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του. Συγκεριμένα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ύφεση το 2012 θα διαμορφωθεί στο 6,6%, χαμηλότερη του 7,1% που είχε καταγραφεί το 2011, ενώ η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ύφεσης και το 2013, όμως με ηπιότερο ρυθμό.

 

Όπως επισημαίνει, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές της διετίας 2013-2014, των διαβουλεύσεων Ευρωζώνης-ΔΝΤ για τις δράσεις που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος και για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και ακολούθως η επαναγορά ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση, έχουν ορισμένες σημαντικές άμεσες επενέργειες στην ελληνική οικονομία οι οποίες θα εκδηλωθούν εντός του 2013, επιτρέποντας παράλληλα τη δρομολόγηση θετικότερων εξελίξεων στο νέο έτος.

 

Καταρχάς σε όρους διεθνούς εικόνας της χώρας σημειώνεται βελτίωση, καθώς το στοίχημα της ανάκτησης της αξιοπιστίας φαίνεται να κερδίζεται. Από την άλλη πλευρά, ήδη έχει καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους από το EFSF και το ΔΝΤ, που επιτρέπει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, την αποπληρωμή χρεών του δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό, αλλά και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας, με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις επικείμενες εξαγορές-συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα, αναμένεται να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, στη βελτίωση της φερεγγυότητάς τους και στη σταδιακή ενίσχυση των δυνατοτήτων τους παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, περίπου από τα μέσα του 2013, αναφέρεται στην έκθεση. Επομένως, θα σταθεροποιηθούν βασικές παράμετροι του οικονομικού περιβάλλοντος (συνέχιση δημοσιονομικής προσαρμογής, χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, ευστάθεια χρηματοπιστωτικού συστήματος), ενισχύοντας την εμπιστοσύνη διεθνώς και εγχωρίως στην ελληνική οικονομία, στις δυνατότητες αναδιάρθρωσης και έπειτα ανάκαμψής της. Η άρση αυτών των αβεβαιοτήτων, σημειώνει το ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σταδιακά και το επενδυτικό κλίμα.

 

Οι επενδυτικές προοπτικές αναμένεται ότι θα υποστηριχτούν και από σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις από την πλευρά του κράτους: με την επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μετά την πολύ χαμηλή υλοποίησή του πέρυσι και καθώς η δ’ Προγραμματική Περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, με την επανεκκίνηση κατασκευής των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων, τη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και με την προώθηση-υλοποίηση αναβλημένων μεταρρυθμίσεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού περιβάλλοντος, εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων εντός και εκτός Ελλάδας το 2012 και του διπλού εκλογικού κύκλου. Πάρα ταύτα, η αναμενόμενη νέα εκτεταμένη υποχώρηση της ζήτησης φέτος, πρωτίστως εγχωρίως και εξαιτίας της εφαρμογής των προγραμματισμένων δημοσιονομικών μέτρων και της συνέχισης της ανόδου της ανεργίας με ηπιότερο ρυθμό, αλλά και σε αγορές με σημαντικό μερίδιο στη διεθνή ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες (Ευρωζώνη), αναμένεται να λειτουργήσουν ανασχετικά στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και να επιφέρουν νέα πτώση των επενδυτικών δαπανών, ωστόσο αρκετά μικρότερης έκτασης από ότι το 2012.

 

Ο πολύ χαμηλός βαθμός αξιοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία στα τέλη του 2012, στην περιοχή του 65%, αποτυπώνει ανάγλυφα την αρκετά εξασθενημένη ζήτηση. Όμως αυτό το γεγονός δεν αναιρεί τη σημαντικότητα των προσπαθειών βελτίωσης παραμέτρων και χαρακτηριστικών του επενδυτικού περιβάλλοντος, ούτως ώστε να είναι δυνατή η ανταπόκρισή του στις προκλήσεις μιας αναθέρμανσης της ζήτησης. Επιπλέον, δεν αποκλείεται μικρή άνοδος της επενδυτικής δραστηριότητας στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, όταν θα συντρέχουν οι παραπάνω και άλλοι ευνοϊκοί παράγοντες που αναλύονται στην παρούσα έκθεση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.18.2019 12:19

Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μετατάχθηκαν ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο...

02.18.2019 12:11

«Τρέχουν» στο... παρά πέντε για λιγνίτες και ΔΕΠΑ
«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

02.15.2019 19:07

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες - Νέα επίθεση στην κυβέρνηση
Το πρωί του Σαββάτου φεύγουν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<