Ο… mermix που προωθεί την ανταλλακτική οικονομία

19-05-2015, 14:18
Ο… mermix που προωθεί την ανταλλακτική οικονομία

 Το μοντέλο της ανταλλακτικής οικονομίας εξυπηρετεί τις ανάγκες του σύγχρονου-επίδοξου αγρότη και στη βάση αυτή στήθηκε το mermix.gr. Πρόκειται για διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής αγροτικών μηχανημάτων, που μετρά ενάμισι μήνα στον «αέρα».Όπως τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Χρήστος Σταμάτης, ένας εκ των ιδρυτών του εγχειρήματος, η ιδέα προέκυψε από τη συνεχή επαφή της ομάδας με τον αγροτικό κόσμο, μέσα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας. «Οι νέοι που ήθελαν να μπουν στον Συνεταιρισμό δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια», σημειώνει ο κ. Σταμάτης, εξηγώντας πως μέσα από τον Συνεταιρισμό ήθελαν με τον κ. Γιάννη Στοΐτση να στήσουν την πλατφόρμα όχι μόνο για εργαλεία, αλλά και για τεχνογνωσία.

 

Μέσω της πλατφόρμας, ο αγρότης έχει εύκολη πρόσβαση σε διαθέσιμα μηχανήματα, ενώ οι ιδιοκτήτες των μηχανημάτων προς ενοικίαση -τα οποία είναι και υψηλού κόστους- αποσβένουν πιο γρήγορα την επένδυσή τους και αποκομίζουν κέρδη. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο εξής: Ο υποψήφιος ενοικιαστής συνδέεται στο www.mermix.gr, αναζητά το κατάλληλο μηχάνημα, με βάση την καλλιέργεια και φυσικά την περιοχή. Μόλις το εντοπίσει, ελέγχει τη διαθεσιμότητά του και το mermix αναλαμβάνει τα υπόλοιπα για να το χρησιμοποιήσουν. Οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων που θέλουν να τα καταχωρήσουν, έρχονται σε επαφή με το site, υποβάλουν στοιχεία, φωτογραφίες και δηλώνουν εάν ενδιαφέρονται να το πουλήσουν ή να το ενοικιάσουν. Στη συνέχεια γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος από το site και η καταχώρηση ανεβαίνει σε λίγες μέρες. Οι τιμές ορίζονται ελεύθερα από τα μέλη, ενώ μετά τη χρήση αξιολογούνται και τα δύο μέρη, δηλ. ο ενοικιαστής και ο ιδιοκτήτης, για τη συνεργασία και το μηχάνημα. Παράλληλα, προβλέπεται και η δυνατότητα διαφήμισης, με τη δημιουργία microsite για κάθε αγρότη.

 

Η πρώτη έκδοση του mermix είναι στον «αέρα» και από τον Σεπτέμβριο θα μπει μπροστά και κάτι πιο εξελιγμένο. «Οδηγός» για το στήσιμο και τις δυνατότητές του είναι οι ίδιοι οι αγρότες. «Αφήνουμε το καράβι και το πάνε οι αγρότες εκεί που θέλουν για να βρίσκουν αυτό που ζητούν», προσθέτει ο κ. Σταμάτης. Μέχρι στιγμής, οι αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι είναι 60 και τα μηχανήματα 150. Για την πρώτη χρονιά η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, ενώ για την επόμενη εξετάζεται το μοντέλο χρέωσης.


Τα επόμενα βήματα

Τους προσεχείς μήνες θα «επιστρατευθούν» και οι farm angels. Ποιά θα είναι η αποστολή των ανεξάρτητα συνεργαζόμενων αυτών; Θα αναλαμβάνουν μια περιοχή με στόχο να καταχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα.

 

Παράλληλα, ανάμεσα στα επόμενα βήματά τους είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά, η οποία ήδη ετοιμάζεται τώρα. Στη συνέχεια το mermix θα επεκταθεί, πέρα από τα αγροτικά μηχανήματα, σε γεωπόνους και εργάτες. Μάλιστα, για το κομμάτι των εργατών το mermix είναι ήδη σε επαφή με Συνεταιρισμούς και το εγχείρημα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Στο.. πίσω μέρος του μυαλού τους βρίσκεται και η μεταφορά τεχνογνωσίας στο εξωτερικό.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.18.2022 13:21

Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας: Στόχος η «πράσινη» ανάπτυξη
Τη νέα τραπεζική της φιλοσοφία ως πράσινη τράπεζα πρώτης επιλογής αλλά και δεύτερης ευκαιρίας, με ξεκάθαρη στόχευση την χρηματοδότηση...

04.08.2022 14:39

Φραγκογιάννης: «Θα διασφαλίσουμε εξαγωγείς και αγρότες να βρούν δρόμο σε υποκατάστατες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας»
Τις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας να αντιμετωπιστούν οι "σημαντικές επιπτώσεις" από την κρίση Ουκρανίας- Ρωσίας...

04.08.2022 14:34

Νέα μέτρα ενίσχυσης αγροτών ζήτησε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Γ. Γεωργαντάς
Ο κ. Γεωργαντάς «κάλεσε την Επιτροπή να υιοθετήσει το κοινό έγγραφο 13 κρατών μελών, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, και να συμπεριλάβει...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<