ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΝ ΟΡΟΣ Α.Ε.: Καινοτόμα χιώτικα προϊόντα

10-01-2013, 19:05
ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΝ ΟΡΟΣ Α.Ε.: Καινοτόμα χιώτικα προϊόντα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

adamopoulos@xrimaonline.gr


Μια μικρή βιομηχανική μονάδα γάλακτος από τη Χίο, η «Πελινναίον Όρος Α.Ε.», έχει επεκταθεί και στην Αθήνα αλλά και σε άλλα νησιά, διακινώντας τα προϊόντά της, όπως φρέσκο γάλα με την επωνυμία «Χιώτικο», γιαούρτια, επιδόρπια και τυριά σε σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν.

 

Μάλιστα, οι πωλήσεις της εταιρείας έχουν σημειώσει αύξηση κατά 25% το 2011 σε σχέση με πέρυσι, καθώς από τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε φρέσκο γάλα με γεύσεις, όπως άρωμα μαστίχας και περγαμόντο με μέλι, που αποτελούν μια καινοτομία της χιώτικης βιομηχανίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μπουλά, Ηλία Κλεισσά και τον Κωνσταντίνο Ξενάκη. Η γαλακτοβιομηχανία διαθέτει ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Καρδαμάδα Χίου, καθώς και στάβλο με 180 αγελάδες. Η εταιρεία διακινεί φρέσκο γάλα και με γεύσεις, όπως με άρωμα μαστίχας που απευθύνεται στους ενηλίκους που γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας, με περγαμόντο και μέλι για τα παιδιά που τους αρέσει η γλυκιά γεύση, επιδόρπιο γιαουρτιού με μανταρίνι, μαστίχα, αλλά και τυριά, όπως το φρέσκο Χίου, το σκληρό τυρί κ.ά., στη Χίο, στην Αθήνα και σε γειτονικά νησιά. Τα προϊόντα στην Αθήνα μπορεί κάποιος να τα βρει σε επιλεγμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και σε μικρότερα μίνι μάρκετ και ντελικατέσεν, μέσω της συνεργασίας της χιώτικης βιομηχανίας με την εταιρεία διανομής Μανδραγόρας.

 

Τα μεταφορικά «έφαγαν» το μαστιχόγαλο

 

Όταν η εταιρεία ξεκίνησε να εμπλουτίζει με γεύσεις της Χίου τα γαλακτοκομικά και ειδικά το γάλα με γεύση μαστίχας, με πρωτοπόρο και καινοτόμο τρόπο, ξεκίνησε και την είσοδό της στην αγορά της Αθήνας, όπου έγινε αμέσως αποδεκτό από το αθηναϊκό κοινό. Όπως επισήμανε η κα Ασπασία Μπουλά στην Παραγωγή «με την προώθηση του γάλακτος στην Αθήνα η εταιρεία άνοιξε θέσεις εργασίας και αύξησε την παραγωγή γάλακτος σε συνεργασία με κτηνοτρόφους της περιοχής. Δυστυχώς, οι μεταφορές από το νησί ήταν ένα από τα προβλήματα, ειδικά για το φρέσκο γάλα μαστίχας, όπου και η εταιρεία σταμάτησε τη διάθεσή του, ενώ παραμένει με δυναμική παρουσία στα ράφια της Αθήνας μαζί με τα άλλα προϊόντα της».

 

Η άρση της διάθεσης του φρέσκου γάλακτος, δυστυχώς «έκοψε» και θέσεις εργασίας, όπου σήμερα η εταιρεία απασχολεί 8 με 9 άτομα. Όμως, σύμφωνα με την κα Μπουλά, η εταιρεία επενδύει σε καινοτόμα προϊόντα και στόχος της είναι η επέκταση σε ξένες αγορές.

 

 Τυροκομείο 3 τετραγωνικών

 

Οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι έκαναν το δικό τους τυρί στις στάνες με ένα καζάνι, κάτι που πολλές φορές δεν είχε τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες, όμως ο χώρος που καταλάμβανε η παρασκευή δεν ξεπερνούσε τα πέντε τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα, με γνώμονα αυτά τα ερασιτεχνικά τυροκομεία, η Magnabosco έχει πατεντάρει και δημιουργήσει ένα ενσωματωμένο καζάνι επεξεργασίας γάλακτος, κατασκευασμένο από ατσάλι, έμμεσης λειτουργίας με θέρμανση σε λιγότερο από 3 τετραγωνικά μέτρα, το Malgamatic, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από μικρά τυροκομεία, φάρμες, καθώς επίσης πειραματικά και σε εκπαιδευτικά κέντρα.

 

Το Malgamatic είναι ένα μηχάνημα θέρμανσης, παστερίωσης, ψύξης και παραγωγής τυριών όπως φέτα, μυζήθρα, μοτσαρέλα, γιαούρτι και θρεπτικού γάλακτος με τον παραδοσιακό τρόπο ποιότητας και γεύσης. Το μηχάνημα, μονωμένο πλήρως, έχει κατασκευαστεί, με όλους τους κανόνες ασφάλειας και τα στάνταρς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την εταιρεία. Φθηνό, γρήγορο, απλό και πρακτικό είναι κατασκευασμένο και έτοιμο να λειτουργήσει με την εγκατάστασή του. Για να λειτουργήσει το μηχάνημα, το μόνο που χρειάζεται είναι παροχή πετρελαίου ή φυσικό αέριο, καπνοδόχος, παροχή νερού και ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο μας επιτρέπει την άμεση επεξεργασία γάλακτος με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.07.2018 15:43

Διεθνής διάκριση για την εζα Alcohol Free
Υπό την αιγίδα του οικονομικού περιοδικού The Βusiness Review.

11.30.2018 14:20

Προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ πλέον η αγκινάρα Ιρίων
Αποτελεί το 107ο κατά σειρά καταχωρισμένο Ελληνικό Προϊόν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ

11.30.2018 14:13

Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για την παράδοση της κορινθιακής σταφίδας
Μετά από αίτημα των ίδιων των παραγωγών.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<