Τι σηματοδοτεί το deal Βερόπουλου-Σκλαβενίτη

12-05-2015, 13:28
Τι σηματοδοτεί το deal Βερόπουλου-Σκλαβενίτη

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Μετά από 9 μήνες διαπραγμάτευσης, πισωγυρισμάτων και αναβολών, η Σκλαβενίτης εξαγόρασε τον Βερόπουλο, προκαλώντας τις εξελίξεις στο χονδρεμπόριο τροφίμων και πρωταγωνιστώντας στο εγχώριο λιανεμπόριο, το οποίο έχει «χτυπηθεί» άσχημα από την οικονομική κρίση.

 

Η συμφωνία έχει σαφώς τις «ευλογίες» της Πειραιώς, αφού η Τράπεζα κίνησε τα «νήματα», ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις και στις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συγχώνευση, μέσω της οποίας ο Βερόπουλος θα γλιτώσει το «κλείσιμο». Είναι γνωστό το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας του ομίλου. Αρκεί να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ.

 

Η Πειραιώς αναζητούσε εδώ και χρόνια τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Η «κρούση» στην Σκλαβενίτης είχε γίνει πολλούς μήνες νωρίτερα, αλλά το deal όλο και καθυστερούσε, καθώς η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη. Σενάρια ήθελαν την Πειραιώς να έχει προσεγγίσει και τον κορυφαίο «παίκτη» της λιανικής αγοράς, τη Βασιλόπουλος, ωστόσο οι πληροφορίες δεν είχαν επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

 

Η εξαγορά θα υλοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του Βερόπουλου και έπειτα από τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα.

 

Με τη συγχώνευση αυτή προκύπτει ένα μεγάλο σχήμα στην αγορά λιανικής και cash & carry, το οποίο θα λειτουργεί συνολικά 342 καταστήματα σε όλη τη χώρα και θα έχει τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία είχε δρομολογηθεί από τότε που η Σκλαβενίτης απέκτησε το 60% της Χαλκιαδάκης στην Κρήτη έναντι τιμήματος 25 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε και η εξαγορά του 100% της Makro Cash & Carry έναντι 65 εκατ. ευρώ.

 

Από εδώ και στο εξής τα «βλέμματα» στρέφονται καταρχήν στις επόμενες κινήσεις εξαγορών της Σκλαβενίτης, καθώς και στον ρόλο που θα παίξει ο ανταγωνισμός και συγκεκριμένα η Μαρινόπουλος.

 

Η εποχή, που το deal «κλείδωσε» είναι η κατάλληλη, δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης και των αυξανόμενων «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες.

 

Συσπείρωση δυνάμεων

Την εκτίμηση ότι οι συγχωνεύσεις στο λιανεμπόριο και συγκεκριμένα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ είναι μονόδρομος, εκφράζει η πλειονότητα της αγοράς.

 

Ο υπέρογκος δανεισμός είναι καταρχήν ο κύριος λόγος. Η κινητικότητα, που παρατηρείται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, εντείνεται, σχολιάζουν κύκλοι του λιανεμπορίου. Οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων γίνονται σε όλους τους «προβληματικούς» κλάδους με τις «πλάτες» της τραπεζών, οι οποίες ξεκαθαρίζουν πως υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, θα χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά τα βιώσιμα σχήματα, τα οποία προκύπτουν μόνο μέσα από τις συνενώσεις των μεγάλων εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α. και μη.

 

Διαφορετικά, επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, που δεν μπορούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να εξυπηρετηθούν, απλώς θα κλείσουν, λέει η «εντολή» της τραπεζικής αγοράς.

 

Στόχος σε κάθε κλάδο αποτελεί η συσπείρωση δυνάμεων, όπως ακριβώς αποφασίστηκε πρόσφατα για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Κύκλοι από το λιανεμπόριο τονίζουν πως το εντυπωσιακό είναι πως τον δρόμο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ακολουθούν όχι μόνο οι μικροεπιχειρήσεις, που είναι και λογικό, αφού πρόκειται για εταιρείες μικρών οικονομικών δυνατοτήτων λόγω μεγέθους και τζίρου, αλλά και οι «μεγάλοι» της αγοράς. Οι τελευταίοι φέρονται να μην αντέχουν στην κρίση, λόγω τραγικής μείωσης της ζήτησης και της «στροφής» των Ελλήνων καταναλωτών σε τοπικές μονάδες, παράγοντες που οδηγούν σε συρρίκνωση των εσόδων και των κερδών τους. Η αγορά δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το έργο με την Ατλάντικ, η οποία πτώχευσε, αφότου δεν κατόρθωσε να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

 

«Σφήνα» στις εξαγορές και η Μαρινόπουλος

 

Την πεπατημένη των εξαγορών ακολουθεί και η Μαρινόπουλος, η οποία προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε την απόκτηση του 51% της «Cretan Retail Management Παντοπωλεία Κρήτης.» και την απόκτηση του δικτύου των 18 καταστημάτων της εταιρείας «Κρόνος - Ν. Καρακίτσος» του Νομού Αχαΐας, μετά από τις σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρώτη συμφωνία εξαγοράς, η Μαρινόπουλος αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας, η δραστηριότητα της οποίας αφορά στην προμήθεια και υποστήριξη του δικτύου 98 συνεργαζόμενων σούπερ μάρκετ με την επωνυμία «CRM Αριάδνη» στην αγορά της Κρήτης.

 

Όπως αναφέρει η Μαρινόπουλος, στόχος της είναι η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της CRM στην τοπική αγορά, ενώ παράλληλα η εταιρεία θα υποστηρίξει δυναμικά τη λειτουργία της αλυσίδας «CRM Αριάδνη».

 

Σχετικά με το δεύτερο deal, η Κρόνος θα διατηρήσει την επωνυμία της, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των υπηρεσιών της, με βασικό κριτήριο την προώθηση της τοπικής παραγωγής. Οι παραγωγοί της Αχαΐας θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να διαθέτουν τα προϊόντα τους στο σύνολο των σημείων πώλησης της Μαρινόπουλος, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Ταυτόχρονα, το καταναλωτικό κοινό θα αποκτήσει ευκολότερη πρόσβαση σε ευρεία γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.

 

Σύμφωνα με το πλάνο αναβάθμισης της λειτουργίας της Κρόνος, άμεσα θα ανοίξουν περισσότερες από 80 νέες θέσεις εργασίας.

 

Σημειώνεται πως με τις παραπάνω αυτές συμφωνίες, η Μαρινόπουλος διαθέτει πλέον 1.022 σημεία πώλησης σε ολόκληρη την επικράτεια, εκ των οποίων τα 139 στην Κρήτη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<