Στον «χορό» της Συμβολαιακής και η Εθνική Τράπεζα

12-05-2015, 13:16
Στον «χορό» της Συμβολαιακής και η Εθνική Τράπεζα

Της Άννας Αραμπατζή

 

Μόνο ως ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας μπορεί να λογιστεί η είσοδος της Εθνικής Τράπεζας στα προγράμματα Συμβολαιακής γεωργίας.

 

Η επιστροφή στη γη και τις ρίζες ήταν η επιλογή αρκετών πολιτών που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει με το ξέσπασμα της κρίσης, προκαλώντας και τις τράπεζες να ρίξουν περισσότερο βάρος στην κατεύθυνση αυτή. Πρώτη στον «χορό» μπήκε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και απορρόφησε το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Πριν από 2 χρόνια περίπου ξεκίνησε την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών που εξασφαλίζουν για τους παραγωγούς την απαιτούμενη ρευστότητα εντός της παραγωγικής περιόδου και μειώνουν τα κόστη, μέσω χρηματοδότησης που παρέχεται, με ευνοϊκούς όρους.

 

Το 2014 ακολούθησε η Alpha Bank και σήμερα, εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, εν γένει, η Εθνική Τράπεζα κάνει δυναμική είσοδο στον αγροτικό τομέα, χτίζοντας συνεργασίες με 20 περίπου επιχειρήσεις.

 

Μεταξύ αυτών είναι οι:

• ΑΔΕΛΦΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ Α.Β.Ε.Ε.

• ΒΙΤΟΜ Α.Β.Ε.Ε.

• Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Β.Ε.Κ.

• ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

• ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ Α.Ε.

• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ Α.Ε. (ΚΥΚΝΟΣ)

• ΕΥ.ΓΕ. ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (AGRINO)

• ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε.

• ΙΝΤΕΡΚΟΜΜ ΦΟΥΝΤΣ Α.Ε.

• ΚΑΠΑ - ΣΙΓΜΑ ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ Α.Β.Ε.Ε.

• ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

• ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Α.Ε.

• ΚΩΠΑΪΣ Α.Β.Ε.Ε.

• ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε.

• ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Α.Ε.

• ΣΙΑΡΚΟΣ Α.Ε.

• ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΦΑΡΜΙΝΓΚ Α.Ε.

 

Σχεδόν έτοιμοι

Θέμα λίγων ημερών είναι η υλοποίηση του προγράμματος για τη ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε. στην Πιερία. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Ζήσης Μανώσης, διευθύνων σύμβουλος και γεωπόνος της επιχείρησης, οι υπογραφές μπήκαν και αυτές τις μέρες ξεκίνησε η αξιολόγηση των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στη ΖΕΥΣ υπολογίζουν πως από τους 350 παραγωγούς τους, θα μπει το 30%-40% αυτών, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό από το επόμενο έτος.

«Η συνεργασία της επιχείρησης με την Εθνική είναι μακροχρόνια, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες», σημειώνει ο κ. Μανώσης, εκτιμώντας, παράλληλα, πως οι όροι που προσφέρει η ΕΤΕ είναι ελαφρώς καλύτεροι από άλλα προγράμματα. «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο για όποιον ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι, για τους παραγωγούς, αλλά και για την ίδια την τράπεζα», σημειώνει ο κ. Μανώσης.


Η πορεία της Πειραιώς

Μέσα σε 2 χρόνια οι συμφωνίες που έχει κλείσει η Πειραιώς με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής τους, έχουν προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς:

-Περισσότεροι από 14.500 παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι απ’ όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί σε αυτό.

-Περισσότερες από 110 μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί συμμετέχουν και συνεργάζονται.

-Οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία απασχολώντας 12.500 εργαζόμενους και πραγματοποιώντας εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ σε 54 χώρες σε όλο τον κόσμο.

-Οι χρηματοδοτήσεις σε παραγωγούς και επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Ανάπτυξη

Τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου της Συμβολαιακής γεωργίας είναι σοβαρά στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, η οποία παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Agrotica 2014, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 13,7% των Ελλήνων παραγωγών έχει υιοθετήσει τη Συμβολαιακή, ενώ υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 24,8%, που ενδιαφέρεται να προβεί σε κάποια μορφή συμφωνίας Συμβολαιακής στο μέλλον.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.02.2020 11:53

Αύξηση εργαζομένων στην ελληνική μεταποίηση
Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση, αν και διαπιστώθηκε περαιτέρω...

01.02.2020 09:53

Συναγερμός στην Πολωνία: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5N8 σε γαλοπούλες
Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε γαλοπούλες στην ανατολική Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν...

12.16.2019 14:46

Ο Βορίδης διαψεύδει ενδεχόμενο τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<