Στον «χορό» της Συμβολαιακής και η Εθνική Τράπεζα

12-05-2015, 13:16
Στον «χορό» της Συμβολαιακής και η Εθνική Τράπεζα

Της Άννας Αραμπατζή

 

Μόνο ως ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας μπορεί να λογιστεί η είσοδος της Εθνικής Τράπεζας στα προγράμματα Συμβολαιακής γεωργίας.

 

Η επιστροφή στη γη και τις ρίζες ήταν η επιλογή αρκετών πολιτών που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει με το ξέσπασμα της κρίσης, προκαλώντας και τις τράπεζες να ρίξουν περισσότερο βάρος στην κατεύθυνση αυτή. Πρώτη στον «χορό» μπήκε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και απορρόφησε το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Πριν από 2 χρόνια περίπου ξεκίνησε την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών που εξασφαλίζουν για τους παραγωγούς την απαιτούμενη ρευστότητα εντός της παραγωγικής περιόδου και μειώνουν τα κόστη, μέσω χρηματοδότησης που παρέχεται, με ευνοϊκούς όρους.

 

Το 2014 ακολούθησε η Alpha Bank και σήμερα, εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, εν γένει, η Εθνική Τράπεζα κάνει δυναμική είσοδο στον αγροτικό τομέα, χτίζοντας συνεργασίες με 20 περίπου επιχειρήσεις.

 

Μεταξύ αυτών είναι οι:

• ΑΔΕΛΦΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ Α.Β.Ε.Ε.

• ΒΙΤΟΜ Α.Β.Ε.Ε.

• Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Β.Ε.Κ.

• ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

• ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ Α.Ε.

• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ Α.Ε. (ΚΥΚΝΟΣ)

• ΕΥ.ΓΕ. ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (AGRINO)

• ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε.

• ΙΝΤΕΡΚΟΜΜ ΦΟΥΝΤΣ Α.Ε.

• ΚΑΠΑ - ΣΙΓΜΑ ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ Α.Β.Ε.Ε.

• ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

• ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Α.Ε.

• ΚΩΠΑΪΣ Α.Β.Ε.Ε.

• ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε.

• ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Α.Ε.

• ΣΙΑΡΚΟΣ Α.Ε.

• ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΦΑΡΜΙΝΓΚ Α.Ε.

 

Σχεδόν έτοιμοι

Θέμα λίγων ημερών είναι η υλοποίηση του προγράμματος για τη ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε. στην Πιερία. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Ζήσης Μανώσης, διευθύνων σύμβουλος και γεωπόνος της επιχείρησης, οι υπογραφές μπήκαν και αυτές τις μέρες ξεκίνησε η αξιολόγηση των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στη ΖΕΥΣ υπολογίζουν πως από τους 350 παραγωγούς τους, θα μπει το 30%-40% αυτών, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό από το επόμενο έτος.

«Η συνεργασία της επιχείρησης με την Εθνική είναι μακροχρόνια, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες», σημειώνει ο κ. Μανώσης, εκτιμώντας, παράλληλα, πως οι όροι που προσφέρει η ΕΤΕ είναι ελαφρώς καλύτεροι από άλλα προγράμματα. «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο για όποιον ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι, για τους παραγωγούς, αλλά και για την ίδια την τράπεζα», σημειώνει ο κ. Μανώσης.


Η πορεία της Πειραιώς

Μέσα σε 2 χρόνια οι συμφωνίες που έχει κλείσει η Πειραιώς με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής τους, έχουν προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς:

-Περισσότεροι από 14.500 παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι απ’ όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί σε αυτό.

-Περισσότερες από 110 μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί συμμετέχουν και συνεργάζονται.

-Οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία απασχολώντας 12.500 εργαζόμενους και πραγματοποιώντας εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ σε 54 χώρες σε όλο τον κόσμο.

-Οι χρηματοδοτήσεις σε παραγωγούς και επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Ανάπτυξη

Τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου της Συμβολαιακής γεωργίας είναι σοβαρά στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, η οποία παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Agrotica 2014, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 13,7% των Ελλήνων παραγωγών έχει υιοθετήσει τη Συμβολαιακή, ενώ υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 24,8%, που ενδιαφέρεται να προβεί σε κάποια μορφή συμφωνίας Συμβολαιακής στο μέλλον.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<