Σε φορολογική μέγγενη οι αγρότες

11-05-2015, 12:00
Σε φορολογική μέγγενη οι αγρότες

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι... η κυβέρνηση ξέχασε εν μια νυκτί τα όσα μεγαλόστομα «φιλοαγροτικά» υποστήριζε μέχρι πριν από λίγες μέρες και επιβάλλει εξοντωτική φορολόγηση στις ενισχύσεις και σε όσους επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά, την ώρα μάλιστα που μένει και ο ΕΝΦΙΑ που θα... έφευγε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, προσπέρασε από... δεξιά τον έτερο αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τον αγροτικό τομέα, Βαγγέλη Αποστόλου (ο οποίος έλεγε στη Βουλή, κουνώντας το δάκτυλο, ότι δεν θα φορολογηθεί καμία ενίσχυση!) και κατέθεσε τροπολογία για φορολόγηση των επιδοτήσεων άνω των 12.000 ευρώ!

Το αιτιολογικό; Ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δεν θα επιβαρυνθούν από αυτή την απόφαση! Αυτό που προφανώς αγνοεί η κυβέρνηση είναι η βασική φιλοσοφία των ενισχύσεων, που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Στο άκουσμα της νέας εισπρακτικής «ντρίμπλας» της κυβέρνησης, οι αγρότες, μετά το αρχικό ξάφνιασμα, χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή απαράδεκτη και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να αποφασίσουν να αντιδράσουν δυναμικά.

Η αποκάλυψη των προθέσεων της κυβέρνησης ήρθε στα μέσα της εβδομάδας, όταν η κα Βαλαβάνη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, αποκάλυψε ότι δεν θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις, αλλά θα φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ.

«Θεσπίζεται το αφορολόγητο των αποζημιώσεων χωρίς πλαφόν. Ως προς τις επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες έως τις 12.000, σε όλους τους αγρότες. Αυτό καλύπτει πάνω από το 90% των δικαιούχων των επιδοτήσεων, δηλαδή πρακτικά οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς», τόνισε η κα Βαλαβάνη.

 

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Σερρών, Γιάννη Παναγή, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τα οποία πολύ μικρό ποσοστό αγροτών τελικά θα φορολογηθεί, δεν είναι σωστά. «Αφορούν μόνο τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, ενώ θα φορολογηθεί το σύνολο των αγροτικών ενισχύσεων που λαμβάνει ένας αγρότης και από αγροτικά προγράμματα», επισημαίνει, ενώ αναφέρει ότι «πρέπει να φορολογηθούν τα έσοδα από την αγροτική παραγωγή και όχι οι ενισχύσεις που δίνονται για να είναι βιώσιμη μια καλλιέργεια». Προσθέτει, δε, ότι οι αγρότες είναι ήδη προετοιμασμένοι για κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως, η πιο δυναμική αντίδραση ήρθε από τη δυναμική πλέον Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για αναντιστοιχία λόγων και έργων. «Πρόκειται αναμφίβολα για ένα… αριστερής εμπνεύσεως νεομνημονιακό μέτρο, που έρχεται να ακυρώσει τις όποιες, ψεύτικες, όπως αποδεικνύεται, ελπίδες καλλιέργησε η κυβέρνηση σε σχέση με την αγροτική παραγωγή και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα» αναφέρει η Ένωση, που έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων οργής και απόγνωσης από δεκάδες παραγωγούς-μέλη της γι’ αυτή την απόφαση, η οποία έρχεται, μάλιστα, στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ενώ εκτιμά ότι οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τα όσα είπε η κα Βαλαβάνη για «δίκαιη φορολογία», από την Ένωση Αγρινίου απαντούν ότι «δεν έχει απολύτως καμία σημασία το μέγεθος της ενίσχυσης, αφού αυτό είναι συνάρτηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης και του κόστους παραγωγής. Φτάνει πια με αυτόν τον λαϊκισμό…»

 

«Χαράτσι» 26% στα φωτοβολταϊκά!

Σε απίστευτη φορολογική μέγγενη έχουν μπει όσοι επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά, αφού πλέον θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και όχι με 13%, όπως ισχύει για τα υπόλοιπα εισοδήματα των αγροτών.

Για την εξέλιξη αυτή η Ένωση Αγρινίου, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε τέτοιου είδους επενδύσεις, τονίζει ότι «το πολιτικό παράλογο σε τούτη τη χώρα είναι κανόνας. Και ο σουρεαλισμός της αντιαναπτυξιακής, αντιπαραγωγικής και άκρως υπονομευτικής κάθε υγιούς προσπάθειας έκφρασης της πολιτείας, στοχεύει μονίμως στα συνήθη θύματα και στα γνωστά υποζύγια. Στους ‘απλούς’, όπως λέμε, πολίτες, στους φτωχούς αγρότες. Και με απροκάλυπτη κυνικότητα σ’ εκείνους που θέλησαν να κάνουν κάτι για βελτιώσουν το εισόδημά τους και, ακολουθώντας την οδό των επενδύσεων, να στηρίξουν ταυτόχρονα την πατρίδα».

Όπως σημειώνει η Ένωση, οι παραγωγοί «αντί συμπαράστασης, βρίσκουν μόνο εμπόδια. Αν μάλιστα το εξειδικεύσουμε στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και στη νέα κυβερνητική πρόκληση, αυτή της αυθαίρετης απόφασης να φορολογηθούν τελικά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά με 26% και όχι με 13%, έτσι όπως η ίδια η κυβέρνηση είχε αποφασίσει και υποστήριζε μέχρι προχθές, σε ένα μόνο συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: Τέτοιες πολιτικές επιλογές δεν είναι μόνο ‘σουρεαλιστικές’ και ‘παράλογες’, είναι επικίνδυνες και ανήθικες».

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις που έγιναν στα αγροτικά φωτοβολταϊκά ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, έρχεται το κράτος «να ακυρώσει την όλη προσπάθεια, επιβάλλοντας υπερφορολόγηση 26%, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους παραγωγούς που επένδυσαν στην ανανεώσιμη ενέργεια». Να σημειωθεί, δε, ότι ο Νόμος για φορολόγηση 13% ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014 και τέθηκε σε ισχύ από την επομένη.

 

Μένει και ο ΕΝΦΙΑ...
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κατάσταση για τους αγρότες θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, αφού ο ΕΝΦΙΑ, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, θα παραμείνει τουλάχιστον και για το 2015, με αποτέλεσμα και οι αγρότες να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ένα φόρο του οποίου την κατάργηση προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία του...

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<