ΕΒΖ: Το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι και το Σεπτέμβριο

04-05-2015, 13:08
ΕΒΖ: Το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι και το Σεπτέμβριο

Το… μαρτύριο της σταγόνας θα «παίζεται» για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έως ότου δηλαδή ξεκινήσει η νέα καμπάνια, καθώς η χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, την οποία μετά από σκληρούς αγώνες εξασφάλισε η εισηγμένη από την Τράπεζα Πειραιώς, αρκεί μόνο για τη ρύθμιση των τρεχούμενων υποχρεώσεων. Ωστόσο, για την εισροή περαιτέρω κεφαλαίων, απαιτούνται άλλες, δυναμικότερες ενέργειες.

 

Η επιβίωση της εταιρείας και κατ’ επέκταση και της τευτλοκαλλιέργειας δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την προσωρινή αυτή χρηματοδότηση, λένε παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν καλά την υπόθεση της ζάχαρης. Επιβάλλεται μία συνολική, βιώσιμη λύση για τη βιομηχανία, η οποία βασίζεται στην πολιτική βούληση, λένε στην «Παραγωγή» οι ίδιες πηγές.

Κύκλοι από το εσωτερικό της ζαχαροβιομηχανίας αποκαλύπτουν στην «Παραγωγή» πως η νέα διοίκηση υπό το Δημήτρη Γιαννακίδη έχει κάνει πέρα πια την επίμαχη μελέτη της Kantor, με βάση την οποία έκλεισαν προσωρινά-όπως λέγεται-τα δύο εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η ηγεσία της ΕΒΖ έχει αναθέσει σε άλλη εταιρεία την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την αναδιάρθρωση τη εισηγμένης.

Τα 30 εκατ. ευρώ θα λειτουργήσουν ως «καύσιμα», για να μπορέσει να λειτουργήσει η εταιρεία ως το Σεπτέμβριο. Για να υπάρχει όμως η εισηγμένη και μελλοντικά, θα πρέπει μέχρι την καταληκτική αυτή προθεσμία, ΕΒΖ, κυβέρνηση και Πειραιώς να έχουν βρει μία οριστική λύση, η οποία θα δώσει τέλος στο αδιέξοδο της επιχείρησης, επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη ζαχαροβιομηχανία, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Βασικές αλλαγές θα πρέπει να υπάρξουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που σημαίνει πως οι μετοχές της εισηγμένης επιβάλλεται να κάνουν «φτερά» από τα «χέρια» του εκκαθαριστή και βέβαια να δοθεί μία απάντηση στο τι μέλλει γενέσθαι με το δάνειο στην Πειραιώς.

«Μύλος» στη Βουλή για την ΠΝΠ των 30 εκατ.

«Είναι λυπηρό να βλέπεις βουλευτές να τοποθετούνται για ζητήματα, στα οποία δεν έχουν ενημέρωση. Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση στη Βουλή», δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Βαρκάκης, σχολιάζοντας τις «βολές» που έπεσαν η μία πίσω από την άλλη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση για τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπέρ της χρηματοδότησης της ΕΒΖ με τα διαθέσιμα κεφάλαια της εκκαθάρισης της πρώην ΑΤΕ.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε ευθέως τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ζαχαροβιομηχανία.

«Θέλετε το κλείσιμο της ΕΒΖ, πείτε το», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.

Από την πλευρά τους ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η έκτακτη χρηματοδότηση ενδέχεται να κριθεί από την Κομισιόν, ως παράτυπη κρατική ενίσχυση, ενώ οι ίδιοι αμφισβήτησαν ότι τα χρήματα θα «πιάσουν τόπο», εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα στην καλλιέργεια και στην ΕΒΖ.

Το πολιτικό «θερμόμετρο» ανέβηκε, όταν ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως με την φιλολογία περί «κρατικών ενισχύσεων», θέλουν να στείλουν «μηνύματα και παραγγελίες» στην Κομισιόν, καταλογίζοντας τους και συστηματική προσπάθεια αποδόμησης της εταιρείας, που την έφεραν στο χείλος του γκρεμού, καθιστώντας απαραίτητη την άμεση παρέμβαση.

Ο υπουργός τάχθηκε κατά και της Πειραιώς, «καταγγέλλοντας την Τράπεζα που παίζει αυτό τον ρόλο, κράτος εν κράτει».

«Έχετε διαλύσει την παραγωγική βάση της χώρας. Η αγροτική παραγωγή έχει φτάσει σε απερίγραπτα χάλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εγκλήματα που έχετε κάνει στον τομέα της ζάχαρης. Ποιος την κατάντησε έτσι; Ξέρετε τι παραλάβαμε; Πήγατε την ΕΒΖ για διάλυση, όπως έγινε με τη Δωδώνη, με τη ΣΕΚΑΠ, ο εκκαθαριστής τις εκποίησε. Τα χρέη, όμως, της ΕΒΖ τα πήρε ο κ. Σάλλας. Η ΕΒΖ προβληματική στα αζήτητα, αλλά τα χρέη πήγαν στην Πειραιώς κι έχει απαιτήσεις τώρα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Δάνεια από την παλιά Αγροτική. Όταν ζητήσαμε βοήθεια από την Τράπεζα Πειραιώς μας κλείσανε τις πόρτες, μας λέγανε ότι είναι κρατική ενίσχυση. Τι έπρεπε να γίνει; Να βάλουμε λουκέτο;», είπε ο  ίδιος χαρακτηριστικά.

«Χωρίς τη στήριξη των 30 εκατ. ευρώ, απλά σήμερα δεν θα υπήρχε η εταιρεία και η τευτλοκαλλιέργεια θα είχε τελειώσει. Δεν θα είχαν πληρωθεί ούτε οι καλλιεργητές ούτε οι εργαζόμενοι ούτε η ΔΕΠΑ ούτε και οι προμηθευτές. Δεν έχουν καμία ενημέρωση. Έδειξαν πια ποιό ήταν το σχέδιο εξαρχής. Ο αφανισμός της βιομηχανίας και η εισαγωγή ζάχαρης από το εξωτερικό. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούσε και η μελέτη της Kantor. Ήταν δρομολογημένο να σταματήσουν τη λειτουργία των δύο μονάδων και φέτος να έκλεισαν και το τρίτο εργοστάσιο στο Πλατύ», λέει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ.

Σπαρμένα μόνο 45.000 στρέμματα

Μόνο 45.000 στρέμματα έχουν σπείρει οι τευτλοκαλλιεργητές σε ολόκληρη την επικράτεια, τη στιγμή που η περίοδος σποράς τείνει να «κλείσει», σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη.

Οι βροχές, που έπληξαν κυρίως Σέρρες και Έβρο, ήταν καταστροφικές, καθώς ήταν παρατεταμένες από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο.

«Οι τιμές διατηρήθηκαν, όπως οι αγρότες ζήτησαν, οι καλλιεργητές πληρώθηκαν, αλλά δεν μπόρεσαν να μπουν εγκαίρως στα χωράφια», τονίζει ο κ. Βαρκάκης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<