Τρεις ρυθμίσεις-ανάσα για τους αγρότες

04-05-2015, 11:29
Τρεις ρυθμίσεις-ανάσα για τους αγρότες

Στροφή προς τους αγρότες σχεδιάζει η κυβέρνηση, εάν βεβαίως το επιτρέψουν οι δανειστές μετά το νέο διαπραγματευτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας της… υποβάθμισης Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, σχετική με τη φορολογία των αγροτών, αναμένεται σύντομα να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται η μη φορολόγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων.

Η τροπολογία, σύμφωνα με την κα Βαλαβάνη, αποσαφηνίζει πλήρως ότι δεν θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις, οι επιδοτήσεις ή οι ενισχύσεις των αγροτών και θα έχει αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα από το 2014.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών συντάχθηκε με την άποψη της βουλευτού του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, ότι «είναι άδικο και ληστρικό για τους αγρότες το υπάρχον φορολογικό σύστημα», ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική, αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις προτάσεις, για τις οποίες είχε δεσμευτεί.

«Χρειάζεται πράγματι ριζική αλλαγή σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο. Αυτό θα γίνει, όμως, με το κύριο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση πριν κατατεθεί. Εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα και για τα εισοδήματα των αγροτών που θα αποκτηθούν το οικονομικό έτος του 2015, να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η κα Βαλαβάνη.

 

Στις 12.000 ευρώ το αφορολόγητο

Εκτός της μη καταβολής φόρου για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, αναμένεται, επίσης, να καθιερωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 για τους αγρότες και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, όπως υποστήριξε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι αποζημιώσεις και ενισχύσεις του αγροτικού χώρου από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους δεν θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, παραμένει η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, με σκοπό την ένταξη όσο γίνεται περισσότερων προϊόντων στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και, ταυτόχρονα, τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Η αναθεώρηση, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2016 με αρχές του 2017 και διαβεβαίωσε πως θα γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται, σε σχέση μάλιστα και με κονδύλια από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ.

 

Οι βοσκότοποι

Εκτός των παραπάνω, στο στάδιο της οριστικής διευθέτησης φαίνεται πως μπαίνει και το θέμα των βοσκήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες ανέρχονται στα 51 εκατομμύρια στρέμματα. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, το θέμα των βοσκότοπων βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων –κατ’ αρχήν προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε, «με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των κτηνοτρόφων».

Αναλυτικότερα, επί του θέματος των βοσκήσιμων εκτάσεων ο υπουργός είπε τα εξής: «Εμείς, όσον αφορά το ζήτημα ιδιαίτερα της διαχείρισης του μεγάλου προβλήματος της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, των βοσκήσιμων γαιών, επί δύο χρόνια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δυστυχώς δεν μας άκουσαν. Γι’ αυτό, λοιπόν, η πρώτη μας μέριμνα από την ώρα που παραλάβαμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι το μεγάλο ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων. Ξεκινήσαμε άμεσα, με βάση ουσιαστικά έναν Κανονισμό, ο οποίος ήδη είχε μπει στη διαδικασία να αποδεχθεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά είναι και αυτές που έχουν μια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το μεγάλο προνόμιο που έχει η χώρα μας όσον αφορά την ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο, το οποίο μάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκτάσεις.

»Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή, έχουμε μπει σε μια διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, κατ’ αρχήν προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες.

»Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαμε μια συνάντηση πρόσφατα με τον επίτροπο τον κ. Χόγκαν και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε και κάποια ανοχή, όσον αφορά τον χρόνο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι από τη φετινή χρονιά δεν θα έχουμε πρόβλημα, τουλάχιστον, στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων.

»Από εκεί και πέρα, βέβαια, το μεγάλο για εμάς στοίχημα είναι, εάν αυτά τα διαχειριστικά σχέδια αποκτήσουν έναν μόνιμο χαρακτήρα, για να απαντήσουμε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει ο χώρος, και είναι αυτό της κάλυψης των αναγκών του σε ζωοτροφές».

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<